1.9.2016 04:00 | MobilMania

Otázky a odpovede: Všetko o chystanom iPhone

Zdroj: PConline

Prinášame vám prehľad najdôležitejších očakávaných zmien.

Apple oficiálne potvrdil , že najnovšiu verziu svojho populárneho smartfónu predstaví budúcu stredu. Očakávaným novinkám sme sa už venovali v komplexnom článku. Teraz vám prinášame prehľad najčastejších otázok týkajúcich sa budúceho iPhonu.

Čítajte aj Otázky a odpovede: Všetko o chystanom iPhone

Aké budú hlavné rozdiely oproti minulej generácii?

Už súčasný, rok starý iPhone je výkonnejší , ako práve predstavená vlajková loď Samsungu a nový model výkon zvýši ešte viac. Mal by tiež skoncovať s pohyblivým domovským tlačidlom, ktoré vraj nahradí tlačidlo s takzvanou haptickou odozvou, teda ilúziou stlačenia, ktoré však nie je pohyblivé. No najviac očakávanou zmenou je odstránenie konektora pre slúchadlá.

fotogaléria
. Zdroj: Weibo

Čím chce Apple konektor nahradiť?

Applu sa zatiaľ darí túto informáciu až nezvyčajne dobre tajiť. Má však v podstate len dve možnosti. Už súčasné iPhony podporujú nie len bezdrôtové slúchadlá využívajúce Bluetooth, ale i prenos zvuku cez konektor Lightning. Firma tak zrejme k novým iPhonom pribalí nový typ slúchadiel, ktoré sa budú pripájať práve buď cez Bluetooth alebo cez Lightning.

Čo zostane rovnaké?

Hoci kalifornská firma zvyčajne dizajn telefónov mení každé dva roky, tentokrát zrejme urobí výnimku. Nový model by mal vyzerať prakticky rovnako, ako iPhone 6 a 6s, respektíve ich „plusové“ verzie.

Dôvodom údajne je, že spoločnosť si úplne nový dizajn šetrí na budúci rok, kedy iPhone oslávi svoje 10. výročie. Tohtoročný model by však mohol byť aspoň o niečo tenší a hovorí sa o estetickejšom vedení prekrytia antén.

Čítajte aj Otázky a odpovede: Všetko o chystanom iPhone

Takže iPhone 7 tento rok nepríde?

Nový iPhone prinesie viacero zmien, lenže nie vizuálnych. Malé množstvo viditeľných rozdielov tak vedie k dohadom, či Apple nový smartfón nazve iPhone 7, ako sa pôvodne očakávalo, alebo si ďalšiu číslovku ponechá na budúci rok.

Tohtoročný model by sa tak mohol volať napríklad iPhone 6SE a iPhone 6SE Plus. V konečnom dôsledku je ale indícií zatiaľ príliš málo na to, aby sa dal názov s akoukoľvek pravdepodobnosťou predpovedať.

fotogaléria
Vedeli ste, že „SE“ znamená Special Edition? Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aké verzie budú v ponuke?

Apple by mal iPhone naďalej ponúkať v dvoch veľkostiach: s 4,7-palcovou a 5,5-palcovou uhlopriečkou. Pribudnúť by mohla čierna farba , ktorá nahradí šedú, prípadne sa o ňu ponuka jednoducho rozšíri.

Spoločnosť vraj po rokoch konečne skoncuje s 16 GB verziou. Najmenší iPhone tak bude začínať s 32 GB pamäte. Voliteľne vraj bude k dispozícii 128 GB a 256 GB model.

Čítajte aj Otázky a odpovede: Všetko o chystanom iPhone

Nový Samsung je vodotesný. Bude aj iPhone?

Množstvo ľudí prišlo o svoj telefón, keď im omylom spadol do vody. Samsung Galaxy S7 to rieši tým , že vydrží pol hodinu 1,5 metra pod vodou a stále zostane funkčný. Podobnú schopnosť by mal mať aj nový smartfón kalifornskej firmy. Zvýšenú odolnosť voči vode majú už modely iPhone 6s a 6s Plus. Ďalší iPhone by mal tento parameter ešte zlepšiť.

fotogaléria
Pohľad na tenkú vrstvu ochranného „lepidla“ , Zdroj: iFixit

Kedy sa bude dať kúpiť?

Apple nový iPhone predstaví 7. septembra o 19:00 nášho času. V USA kalifornská firma spúšťa predobjednávky niekoľko dní po predstavení a prvé kusy sa k majiteľom obvykle dostanú o dva týždne neskôr. U nás si asi počkáme trochu dlhšie, no podľa skúseností z minulých rokov by sme sa najneskôr začiatkom októbra mali dočkať aj my.

Koľko bude stáť?

V porovnaní s USA, ale aj inými časťami sveta, budú ceny v eurozóne pravdepodobne opäť predražené . Isté, no len malé odchýlky v cenách budú určite pri kúpe od operátorov , nový iPhone však bude zrejme začínať približne na rovnakej úrovni, ako minulý rok, čiže okolo 740 eur.

Čítajte aj Otázky a odpovede: Všetko o chystanom iPhone

Oplatí sa ho kúpiť?

Pripomíname, že všetky uvedené informácie sú zatiaľ iba nepotvrdené správy a špekulácie. Ak však tohtoročný iPhone neponúkne nejakú absolútne neočakávanú novinku, ktorá ho radikálne odlíši od predošlých verzií, prinajmenšom majitelia minulej a predminulej generácie urobia lepšie, ak si ešte rok počkajú.

Výnimkou sú náruživí „mobiloví fotografi“. Tých zaujme 5,5-palcová verzia, pretože vraj ponúkne duálny fotoaparát. Uvidíme, ako bude fungovať v praxi, no hromadia sa indície , podľa ktorých by mohlo ísť o vôbec najvýraznejšie zlepšenie v kvalite fotografií, k akému kedy na iPhonoch došlo.