31.8.2016 20:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Tablety upokoja deti pred operáciou rovnako efektívne ako lieky

Zdroj: TASR

Podľa rodičov a operačných sestier boli účinky modernej techniky ešte lepšie ako u farmaceutických prípravkov.

zdroj: TASR Zdroj: TASR

Skutočnosť, že mobilné zariadenia dokážu na určitý čas ukľudniť deti, už niektorí rodičia zistili na vlastnej koži. Najnovšie to potvrdila aj francúzska štúdia, ktorej výsledky prezentovali na Svetovom kongrese anestéziológov v Hongkongu. Zhrnutie výskumu bolo uverejnené na serveri Eurekalert.org.

Vedci v súvislosti s upokojením detí pred operačným zákrokom porovnávali dve metódy. Zatiaľ čo pri prvej skupine detí pozorovali účinky sadatíva midazolam, druhej dali do rúk iPady, na ktorých sa malí pacienti mohli 20 minút pred operáciou zahrať vybrané hry.

Výsledky odhalili, že v oboch metódach došlo k približne rovnakému utlmeniu úzkosti. Jeden z vedúcich výskumníkov projektu Dominic Chassard potvrdil, že použitie tabletov je síce nefarmakologický nástroj, no napriek tomu môže znížiť mieru predoperačného stresu a to bez utlmujúceho efektu na deti.

Zaujímavosťou je, že keď operačné sestry a rodičia hodnotili celkovú spokojnosť a kvalitu zavedenia anestézie, metóda s iPadmi podľa nich obstála lepšie.

Čítajte aj Tablety upokoja deti pred operáciou rovnako efektívne ako lieky