1.9.2016 07:01 | MobilMania

Lenovo ukázalo najlepší modul fotoaparátu pre mobil, stačiť to ale asi nebude

Zdroj: Ján Trangel

Ján Trangel komentuje  Fotografický modul Hasselblad pre Moto Z Play je výborne prepracovaný, stále však naráža na jeden zásadný problém.

Kedysi veľmi dávno, ešte v mobilnom praveku, sa fotoaparát pripájal k telefónu ako modul. Neskôr, keď sa už foťáky stali štandardnou súčasťou mobilov, začali výrobcovia vymýšľať rôzne príslušenstvá alebo divotvorné konštrukcie, ktoré mali ich fotografické schopnosti vylepšiť. Ako príklad môže slúžiť Bluetooth objektív od Sony alebo rad Galaxy Camera od Samsungu.

Všetky tieto zariadenia majú jedno spoločné: neboli komerčne úspešné, nikdy sa masovejšie nerozšírili a vo finále ostali iba ako pekne technické cvičenia.

Čítajte aj Lenovo ukázalo najlepší modul fotoaparátu pre mobil, stačiť to ale asi nebude

Spojenie s legendárnou značkou

Teraz sa po tom istom chodníčku vybralo Lenovo. Spojilo sa so známou fotoznačkou Hasselblad a pripravil pre svoj smartfón Moto Z Play špeciálny prídavný modul. Ma vlastný stabilizovaný (!) objektív i snímač, podporuje až desaťnásobný optický zoom a nechýba mu xenónový blesk. Telefón pritom slúži ako zobrazovacie zariadenie, výpočtové stredisko pre spracovanie fotografií a zdroj energie.

Pri predstavení som si ho vyskúšal a môžem konštatovať, že ide o zatiaľ najviac vydarený zo všetkých modulov podobného typu, ktoré som mal možnosť vidieť. Je to komplexné príslušenstvo, ktoré môže dávať zmysel.

fotogaléria
Objektív sa po zapnutí fotoaparátu vysunie Zdroj: Ján Trangel

Nezabudli na tlačidlá

Páči sa mi, že výrobca na vrch modulu pridal aj sériu hardvérových ovládacích prvkov. V rámci možností je aj ergonomicky tvarovaný, nafúknutie hrúbky zariadenia až tak veľmi neprekáža. V ruke sa ako celok drží pomerne dobre.

Ďalšie živé fotografie nájdete v galérii  >>>

Problémom pri praktickom používaní je ale citeľne vyššia hmotnosť. Fotografický modul ju totižto takmer zdvojnásobí (smartfón 165 g a modul 145 g). Celkovo cez 300 gramov váhy je na dnešnú dobu skrátka veľmi veľa, toto nikto nebude len tak nosiť so sebou vo vrecku počas bežných dní.

Nepríjemne ma tiež prekvapila pomalosť – spracovanie jednej fotografie bolo priam nekonečné, trvalo niekoľko sekúnd. Navyše som sa k reálnej funkčnosti dostal až pri tretej vzorke, nakoľko pri prvých dvoch sa objavovali chybové hlásenia a pády systému. Zariadenie je ešte stále iba vo vývoji, pri verejnom predstavení by sa ale predsalen podobné „muchy“ nemali objavovať.

fotogaléria
Väčšia hrúbka neprekáža, výrazné zvýšenie Zdroj: Ján Trangel

Stále to je iba modul

Aj keby sa ale Lenovu všetky softvérové nedostatky podarilo vychytať, obávam sa, že to opäť dopadne ako so všetkými jeho predchodcami. Príde na trh, chvíľu sa o ňom bude hovoriť, niekoľko ľudí si ho aj kúpi, nakoniec na neho ale aj tak bude padať prach. Prax totižto ukázala, že skutočne použiteľný mobilný foťák je iba ten, ktorý je vždy poruke; a teda priamo integrovaný v telefóne.

Náklady na cestu a pobyt redaktora na IFA hradí spoločnosť Huawei

Čítajte aj Lenovo ukázalo najlepší modul fotoaparátu pre mobil, stačiť to ale asi nebude