2.9.2016 07:00 | MobilMania

Huawei Nova a Nova Plus sa líšia podstatne viac, než napovedá ich meno

Zdroj: Ján Trangel

Ján Trangel komentuje  Uvedením dvoch nových smartfónov z vyššej strednej triedy ide Huawei konkurovať najmä sám sebe.

Ešte nedávno sa zdalo, že Huawei spravil poriadok vo svojej smartfónovej ponuke. Z názvov vyškrtal zbytočné slovo Ascend, časť modelov premenoval a ďalšiu časť zrušil bez náhrady. Následne to vyzeralo tak, že ostanú dva hlavné modelové rady – „P“ a „Mate“. V niektorých parametroch si síce vzájomne liezli do kapusty, ale ako celok to dávalo zmysel.

Teraz to ale čínsky výrobca opäť všetko zamotal. Predstavil smartfóny s oficiálnymi menami Huawei Nova a Huawei Nova Plus , ktoré sa svojimi parametrami radia kamsi medzi P9 a P9 Lite – teda povedzme do vyššej strednej triedy.

Čítajte aj Huawei Nova a Nova Plus sa líšia podstatne viac, než napovedá ich meno

Veľmi ťažko sa pre ne bude hľadať miesto na trhu a obávam sa, že svetová trojka v predajoch smartfónov teraz ide sama proti sebe. Ich najväčšími rivalmi totižto budú zase len smartfóny značky Huawei (alebo prípadne Honor, ale to je zase iba Huawei)...

fotogaléria
Menší smartfón Huawei Nova je po bokoch viac Zdroj: Ján Trangel

Rovnaké meno, úplne iné zariadenia

Pokiaľ dáme škatuľky stranou a pozrieme sa priamo na novinky, uvidíme, že napriek zhodnému menu zase až také podobné nie sú. Okrem toho, že je model Plus rozmernejší a lepšie vybavený (optická stabilizácia foťáku, väčšia baterka), celkom výrazne sa líši aj dizajnom. Pokiaľ by ste si Nova a Nova Plus postavili vedľa seba, pravdepodobne by ste ani netipovali, že ich spája jedno meno.

Rozdielne sú zaoblené okraje, inak sú rozmiestnené prvky na prednej i zadnej strane, inú farbu aj tvar má slúchadlo... Pri dotyku tiež pôsobia odlišne. Menší z dvojice má viac zakrivené okraje a výrazne lepšie sa vďaka tomu drží v ruke.

fotogaléria
Huawei Nova Plus má okolo displejov mimoriadne Zdroj: Ján Trangel

Obrovské okraje

Pri modeli Nova Plus ma zaujali priam obrovské čierne rámy okolo displeja. Pri tmavom variante sa to ešte dá zakamuflovať, ale keď som fotil model s bielym predkom, bolo to ako päsť na oko. Je to zaujímavé, lebo Huawei už viackrát dokázal, že vie prednú stranu telefónu využívať podstatne efektívnejšie. Ťažko povedať, prečo to teraz nespravil.

Tri postrehy na záver:

1) Ako sa ukázalo, Huawei je jediným z veľkých výrobcov, ktorému sa aktívne darí držať svoje novinky v tajnosti až do predstavenia. Pred IFA sa špekulovalo, že v Berlíne ukáže novú low-costovú značku. Na webe sa o tom písalo ako o hotovej veci. Šuškalo sa tiež, že by sa tu mohol ukázať aj Mate S2, čo by bolo logické, lebo jeho predchodcu ukázal na rovnakom podujatí presne pred rokom. Nakoniec ale nič z toho nebola pravda.

2) Európania neholdujú veľkým smartfónom. Už viacero výrobcov sa rozhodlo svoje tabletofóny aj väčšie verzie klasických smartfónov uviesť skôr na ázijské a severoamerické trhy a Európu vynechať. Rovnako to je aj v prípade nových modelov Nova od Huawei. Väčší z nich, model Nova Plus, sa v Európe vôbec predávať nebude.

3) Huawei ako jediný z veľkých výrobcov stále nemá vo svojej ponuke typický top smartfón. Teda model s uhlopriečkou do 5,5-palca, ktorý by bol naprataný funkciami na prasknutie. Aktuálne najviac komunikovaný je smartfón P9 , to je ale typický zástupca vyššej strednej triedy. Najlepšiu výbavu má naopak model Mate 8 , avšak to už je čistokrvný tabletofón. Čo myslíte, dočkáme sa ho niekedy?

Náklady na cestu a pobyt redaktora na IFA hradí spoločnosť Huawei