2.9.2016 12:34 | Bleskovky MobilMania.sk

Príchod Galaxy Note 7 do SR sa odkladá, vo svete ho sťahujú z predaja. Pre chybnú batériu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výrobca bude už predávané smartfóny vymieňať kus za kus.

Správu sme o 14:05 a 18:35 doplnili o situáciu na našom trhu.

Predaj novinky od Samsungu - tabletofónu Galaxy Note 7 sa na Slovensku odkladá. Redakcii Živé.sk a MobilMania.sk to potvrdili zástupcovia spoločnosti. Plánovaný termín príchodu na náš trh bol pritom 16. september, náhradný dátum zatiaľ nie je známy.

Výrobca neuviedol dôvod pre tento krok. Veľmi pravdepodobne však priamo súvisí s ďalším čerstvým prehlásením, podľa ktorého Samsung zaznamenal problémy s batériou zariadenia.

Pre komplikácie preto sťahuje Galaxy Note 7 zo všetkých zahraničných trhov, pričom bude tabletofóny vymienať kus za kus.

Aktualizované o 18:35: Ak ste si medzičasom zariadenie zakúpili zo zahraničia, Samsung vyzýva, aby ste pre informácie o ďalšom postupe kontaktovali jeho zákaznícke centrum na bezplatnej linke 0800 726 786.

fotogaléria
K USB-C konektoru v spodnej časti pribalil Zdroj: Ľubomír Vnuk

Koreň problému zatiaľ neznámy

Stiahnutie zariadenia z trhov, na ktorých sa už začal predávať, predchádzalo záplave správ o tom, že Galaxy Note 7 môže počas nabíjania vybuchnúť.  Výrobca preto oficiálne rozbehol vyšetrovanie.

Podľa jeho najnovších zistení je chybná batéria, hoci bližší popis problému neposkytol. Príprava stiahnutia zariadení z obehu má podľa Samsunu trvať asi dva týždne.

Samsung doposiaľ zaznamenal 35 prípadov porúch smartfónov Galaxy Note 7. Podľa výrobcu je rizikových len 24 zariadení z každého vyrobeného miliónu, napriek tomu z bezpečnostných dôvodov všetky vyprodukované telefóny stiahne z obehu.

Ďalší horiaci Galaxy Note 7

Posledný známy prípad bol medializovaný len pred dvoma dňami. Informoval o ňom web Business Korea.

Fotografia zničeného zariadenia sa objavila na miestnej sociálnej sieti s popisom: „Ďalšia explózia smartfónu Galaxy Note 7. Bol to telefón môjho priateľa. Zamestnanec Samsungu prípad overil a teraz sa dohadujú na kompenzácii. Mali by ste používať originálnu nabíjačku a telefón nabíjať ďaleko od vás, pre istotu.“

Status bol neskôr zo stránky stiahnutý.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note 7, ktorý vybuchol v Kórei Zdroj: BusinessKorea

Niekto si za to môže sám

A hoci teda Samsung priznal, že niektoré kusy majú chybnú batériu, v niektorých prípadoch mohlo ísť naozaj o škodu spôsobenú neoriginálnym príslušenstvom .

Svoje o tom vie napríklad zamestnanec Googlu Benson Leung , ktorý sa venuje testovaniu príslušenstva s USB Type-C konektorom. Jeho Chromebook Pixel 2 síce nevybuchol, „oživiť“ sa mu ho už ale nepodarilo. A to iba kvôli lacnému káblu z internetu.

Čítajte aj Príchod Galaxy Note 7 do SR sa odkladá, vo svete ho sťahujú z predaja. Pre...