4.9.2016 00:00 | MobilMania

Samsung má obrovský problém. Otázkou je, ako sa k nemu postaví

Zdroj: redakcia

Ján Trangel komentuje:  Problémy s Note 7 zabrzdia Samsung v rozlete, navyše prichádzajú tesne pred premiérou nového iPhonu.

Note 7 sa pre Samsung stal obrovským problémom. Správy o „vybuchujúcich“ batériách v novom smartfóne sa začali šíriť práve v čase, keď sa chystá predstavenie novej generácie jeho úhlavného soka, iPhonu. Ani keby to plánovali priamo v Apple, lepšie by to nevymysleli.

Čítajte aj Samsung má obrovský problém. Otázkou je, ako sa k nemu postaví

Kríza zasiahla Samsung na vrchole síl. V čase, keď napínal svaly a všetko nasvedčovalo tomu, že tento rok bude neohrozene kraľovať smartfónovému trhu. S7 sa v prvej polovici roka predávali výborne. Je tak pravdepodobné, že v celkových číslach mu to neublíži a rok 2016 si nakoniec zapíše medzi tie úspešnejšie.

Paradoxne je však isté, že práve model, ktorý mal byť posledným klincom do rakvy pre konkurentov, zbrzdí kórejskú jednotku v rozlete a naservíruje súperom nečakané tromfy.

fotogaléria
Výdrž batérie bola jedným z hlavných reklamných Zdroj: Ján Trangel

Reakcia mohla byť rýchlejšia

A počet silných kariet v talóne konkurencie Samsung dobrovoľne rozšíril neveľmi zvládnutou prvotnou komunikáciou. Od momentu, kedy sa na internete začali objavovať prvé informácie o vybuchujúcich batériách, po vydanie oficiálneho stanoviska s priznaním a návrhom riešenia, uplynulo niekoľko týždňov. Dokonca aj keď sa začalo šepkať o veľkej zvolávacej akcii, Samsung ešte takmer dva dni mlčal.

Do kariet mu hralo aspoň to, že titulné stránky odborných médií v tom čase plnili novinky z IFA a všeobecné médiá nepodloženým šuškandám nevenovali pozornosť. Aj tak to ale v mobilnom svete bol veľmi dlhý čas.

Naštrbená dôvera

Problémy firiem tu boli a vždy budú. Podstatné je, ako sa k nim postavia. Ako príklad môžu slúžiť automobilky, ktoré ešte pred desiatimi-pätnástimi rokmi iba veľmi nerady priznávali chybu. Nehovorilo sa o nich, tutlali ich ako sa len dalo a zvolávacie akcie boli až úplne krajným riešením. Neskôr sa to ale voči niektorým škaredo obrátilo a dnes je všetko inak – autá už volajú do servisov aj pre tú najmenšiu drobnosť. Nikto z toho nerobí vedu.

Vo svete smartfónov si problém podobných rozmerov nepamätám, o to vypuklejší ale bude práve teraz. Našťastie nie je hlásený žiadny prípad, kedy by došlo k zraneniu či nebodaj usmrteniu (tak ako to býva pri chybách v autách). Aj tak je to ale situácia, ktorá môže Samsungu poriadne pokaziť starostlivo budovaný imidž a zničiť dôveru používateľov. A nie iba pre tento jeden model, ale vo vzťahu k celej značke.

fotogaléria
Batéria v Note 7 má menšiu kapacitu než v modeli Zdroj: Ján Trangel

Budú meniť kus za kus

Dobré body juhokórejský výrobca získava aspoň za to, že ľuďom zariadenie vymení kus za kus. To je rozumné riešenie, hoci je možné, že aj oveľa lacnejší servisný zásah by dokázal chybu bez problémov odstrániť.

Druhým krokom by malo byť, aby aktuálnym majiteľom dal možnosť prejsť na iný model, napríklad S7 Edge. K tomu ešte Samsung nepristúpil. Pokiaľ už Note 7 zákazník prestal dôverovať, ani výmena za nový kus ho nemusí uspokojiť.

Stačí sarkastická poznámka

Zaujímavé tiež bude sledovať správanie súperov. Kto bude iba takticky mlčať a v tichosti sa radovať, že sa to nestalo práve jemu? A kto sa pustí do ostrej konfrontácie?

Úplne si viem predstaviť, ako niektorý z čínskych výrobcov bude mať počas prezentácie svojej novinky tabuľku s porovnaním, kde uvedie malú hviezdičku a vedľa nej „nevybuchuje“. Aj takáto sarkastická poznámka sa mu môže postarať o celosvetovú pozornosť médií. Čo myslíte, trúfne si niekto?