5.9.2016 11:37 | Bleskovky MobilMania.sk

Analytici vypočítali, koľko bude Samsung stáť zvolávací program na Note 7

Zdroj: Ján Trangel

Na výmenu Galaxy Note 7 si Samsung musí vyhradiť riadne vysokú sumu.

Pre problémy s Note 7 bude Samsung musieť siahnuť hlboko do svojho vrecka. Analytici z Bloomberg predpokladajú, že na výmenu všetkých smartfónov Galaxy Note 7 si juhokórejský Samsung musí vyhradiť asi miliardu dolárov (vyše 893 miliónov eur).

Čítajte aj Analytici vypočítali, koľko bude Samsung stáť zvolávací program na Note 7

Dôvodom zvolávacej akcie na nový tabletofón Galaxy Note 7 je chybná batéria, ktorá sa nachádza v niektorých už dodaných kusoch. Počas približne dva týždne trvajúceho predaja sa k zákazníkom dostalo asi 2,5 milióna smartfónov. Samsung pritom prisľúbil, že všetky majiteľom vymení starý kus za nový.

Väčší problém než priame náklady

Zatiaľ ale nie je jasné, či časť „bremena“ ponesie aj dcérska spoločnosť Samsung SDI, ktorá sa zaoberá výrobou batérií. Firma oficiálne nepotvrdila, kto je výrobcom akumulátorov pre smartfóny Galaxy Note 7. Samsung SDI ale údajne zabezpečoval až 70 % všetkých dodávok batérií pre Samsung Electronics. Ten však podľa dostupných informácií svoje objednávky nateraz pozastavil.

Krátkodobá finančná strata síce nie je príjemná, avšak pre Samsung nepredstavuje výraznejší problém. Odhadovaný čistý zisk spoločnosti by za tento rok mal byť na úrovni asi 18,5 miliardy eur. Oveľa väčším problémom je poškodenie reputácie a narušenie dôvery zákazníkov. Podrobne sa tejto téme venoval Ján Trangel vo svojom komentári.

Čítajte aj Analytici vypočítali, koľko bude Samsung stáť zvolávací program na Note 7