9.9.2016 00:30 | MobilMania
Video

Prvé dojmy médií z iPhonu 7: Čierny model chytá odtlačky, tlačidlo je čudné

Zdroj: redakcia

Niektorým nie je po chuti málo rozdielov, iní vidia nostalgiu.

Apple každoročne po predstavení nových iPhonov pozve novinárov prítomných v hľadisku, aby si telefóny vyskúšali naživo a inak tomu nebolo ani tentoraz. Prečítajte si, ako sa prítomným nové smartfóny pozdávajú.

Tlačidlo je hrozné

Portál the Verge prináša sériu fotografií a video noviniek. Model s novým čiernym, lesklým povrchom, nazvaný Jet Black, sa vraj prekvapujúco dobre drží, dvojnásobný optický zoom je výborné zlepšenie a skvele fotí i predný, 7-megapixelový fotoaparát.

Veľkým sklamaním je však nové domovské tlačidlo. To sa po už nestláča, ale reaguje spätnou väzbou, ktorá stlačenie imituje. Rovnako funguje trackpad na novom MacBooku a MacBooku Pro, no pokým v ich prípade sa skutočne zdá, akoby povrch trackpadu „klikol,“ nový iPhone v dolnej časti podľa portálu iba akosi „kopne.“ The Verge dokonca popísal nové tlačidlo ako „hrozné.“

Pozrite si všetko dôležité o novom iPhone 7 na videu:

Čítajte aj Prvé dojmy médií z iPhonu 7: Čierny model chytá odtlačky, tlačidlo je čudné

Lesklý povrch chytá odtlačky

Redaktor portálu SlashGear je menej kritický, no i on potvrdzuje , že pocit je rozhodne iný než klasické stlačenie. Okrem toho si všíma, ako ľahko na lesklom modeli zostávajú odtlačky a osobne skôr preferuje matnú verziu, ktorá má podľa neho dobrú šancu stať sa najpopulárnejšou.

fotogaléria
Lesklý iPhone vyzerá skvelo, matný však bude Zdroj: Slashgear

Oba čierne modely veľmi dobre farebne skrývajú prekrytie antén. Na zvyšných troch farbách vyzerá prekrytie rovnako ako na predošlých modeloch, s výnimkou jeho vedenia po obvode a nie priečne.

Skoro rovnaký

„Päť minút som čakal, aby som zariadenie vyskúšal, než som si uvedomil, že ružový telefón na stole predo mnou bol vlastne iPhone 7,“ popísal prvý dojem novinár magazínu Wired. Dva nové čierne odtiene síce možno odlíšiť ľahko, vo zvyšných troch farbách však iPhone 7 vyzerá skoro tak isto ako jeho predchodca.

Platí to však len do momentu, pokým prvýkrát nestlačíte domovské tlačidlo. Aj Wired sa venuje čudnému pocitu pri stlačení. Píše, že síce je to možno sila zvyku, no tlačidlo pôsobí naozaj čudne a predošlé sa používalo oveľa prirodzenejšie.

Pripomienka starých časov

Nové modely si naživo vyskúšal aj redaktor portálu Mashable. Píše, že pri pohľade na lesklý čierny iPhone sa neubránil nostalgii. Podobnú zadnú stranu mal i model iPhone 3G, ktorý bol mimochodom prvý iPhone predávajúci sa i na Slovensku. Najnovší model je však v porovnaní s ním „tenší a príjemnejší na dotyk než plastové telo pôvodného zariadenia.“

fotogaléria
Nové iPhone 7 a iPhone 7 Plus (zdroj: Mashable) Zdroj: Mashable

Mashable pozitívne hodnotí optickú stabilizáciu obrazu v menšom modeli a redaktor si overil aj formáty nahrávaného videa. Zostávajú nezmenené – iPhone 7 podporuje 4K video pri 30 snímkach za sekundu a 1080p video pri maximálne 60 FPS.

Čítajte aj Prvé dojmy médií z iPhonu 7: Čierny model chytá odtlačky, tlačidlo je čudné

Trochu ľahší

ArsTechnica ako jedna z mála upozorňuje na údaj, ktorý Apple počas prezentácie nespomenul, hoci ho uvádza v technickom popise na svojich stránkach.

fotogaléria
Zadná strana iPhonu 6s Space Gray a strieborného Zdroj: Ars Technica

4,7-palcový iPhone 7 je o 5 gramov ľahší ako iPhone 6s a 5,5-palcový iPhone 7 Plus je oproti predchodcovi ľahší o 4 gramy. Nie je to veľa, no portál seriózne tvrdí, že naživo sa to vraj postrehnúť dá.

AirPods sú zaujímavou novinkou

Okrem nových iPhonov bolo možné vyskúšať si tiež slúchadlá AirPods. Britský the Telegraph popisuje , ako fungujú senzory v nich. Slúchadlá automaticky zistia, že ste si ich vložili do uší a rovno spustia prehrávanie. Keď si jedno vyberiete, napríklad preto, že chcete niekomu niečo povedať, prehrávanie sa zastaví.

LIVE on #Periscope: iPhone 7 Plus hands on https://t.co/ALdhus6YxW — James Titcomb (@jamestitcomb) September 7, 2016

Denník v nich vidí veľký potenciál, no taktiež pripomína, že sa zrejme ľahko stratia. V uchu síce držia lepšie ako bežné EarPods, no na športovanie či podobné aktivity veľmi vhodné nie sú.

Čítajte aj Prvé dojmy médií z iPhonu 7: Čierny model chytá odtlačky, tlačidlo je čudné