13.9.2016 22:49 | Bleskovky MobilMania.sk

Microsoft zrejme prestane vyrábať smartfóny Lumia. Surface Phone sa oneskorí

Zdroj: Microsoft

Budúcnosti platformy majú pomôcť výrobcovia tretích strán.

zdroj: Microsoft Zdroj: Microsoft

Mobilný operačný systém Microsoftu sa na trhu nepresadil a jeho rozvoju nepomohla ani kúpa Nokie. Firma nepodarenú investíciu odpísala , prepustila mnoho ľudí a teraz to vyzerá na pravdepodobne definitívne ukončenie predaja zariadení značky Lumia.

Posledné zásoby by mali byť dopredané do konca roka, tvrdí údajný zdroj z prostredia Microsoftu webu WinBeta. Vyjadrenie podporujú aj ďalšie indície. Lumie výrazne zlacneli, napríklad na českom Microsoft Store klesla oficiálna cena vrcholového modelu Lumia 950Display Dockom z pôvodných 16 000 na desaťtisíc korún (370 eur).

Čítajte aj Microsoft zrejme prestane vyrábať smartfóny Lumia. Surface Phone sa oneskorí

Lumie tiež vidno čoraz menej. Ako upozorňuje WinBeta, z americkej verzie webu miznú odkazy na túto značku a v kamenných predajniach Windows Store sú telefóny odsúvané do úzadia.

Surface Phone pravdepodobne až o rok

Opakovane sa objavili aj neoficiálne zvesti, že Microsoft pripravuje smartfón pod značkou Surface . Ani to však už nie je isté. Vývoj vraj má sklz a pokiaľ by nové zariadenie prišlo, tak až koncom roka 2017 či začiatkom roka 2018, píše Softpedia.

Čítajte aj Microsoft zrejme prestane vyrábať smartfóny Lumia. Surface Phone sa oneskorí

Microsoft však ale nemieni zabiť celú mobilnú platformu. Spoločnosť údajne dúfa, že systém nájde uplatnenie aspoň v korporátnej sfére. Počas roka bez nových telefónov to však pôjde iba ťažko. Microsoft preto spolieha na svojich partnerov, ktorí chystajú nové zariadenia, nepriamo píše šéfka Insider Programu Dona Sarkar na Twitteri.

Predávať telefóny s platformou Windows sa však nevypláca ani výrobcom. Oproti Androidu je záujem minimálny.

(1 EUR = 27,021 CZK)