21.9.2016 07:01 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung vydáva aktualizáciu pre Note 7. Znižuje kapacitu batérie, aj Slovákom

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový softvér odlíši chybné telefóny od bezpečných. Majiteľov upozorní na možné riziko.

Po zvolávacej akcii na tabletofóny Galaxy Note 7 , ktorá odštartovala v pondelok, Samsung na Slovensku pristupuje k ďalšiemu opatreniu v kauze problémových batérií. Softvérovo obmedzí ich kapacitu.

Ako sme upozornili ešte v priebehu septembra, výrobca pre domáci juhokórejský trh prichystal OTA aktualizáciu, ktorá umožní nabitie batérie nanajvýš do 60 % jej kapacity. Slovenská pobočka aktuálne informovala , že k rovnakému kroku počnúc dnešným dňom pristúpi aj u nás.

Čítajte aj Samsung vydáva aktualizáciu pre Note 7. Znižuje kapacitu batérie, aj Slovákom

Upozorní na riziko

Novú verziu softvéru dostanú úplne všetky zariadenia, nie len tie s potenciálne nebezpečnou batériou.

fotogaléria
Batéria bola jedným z hlavných lákadiel Zdroj: redakcia

Asi 2,5 milióna zariadení, ktoré sa podľa doterajších odhadov dostali do obehu, navyše majiteľom zobrazí bezpečnostné upozornenie so žiadosťou o vypnutie zariadenia a jeho urýchlenú výmenu.

V prípade tabletofónov z bezpečnej, revidovanej distribúcie budú používatelia naopak ubezpečení, že zariadenie je v poriadku.

S požehnaním Google

Bezpečné telefóny budú identifikovateľné už na prvý pohľad. Ako sme písali už včera , odlíšia sa zeleným indikátorom batérie v stavovom riadku, v rámci funkcie Always On, prípadne v ponuke pri vypnutí telefónu.

fotogaléria
Zelený indikátor batérie je základný odlišovací Zdroj: Samsung Newsroom.com

Za bežných okolností býva ikona v stavovom riadku – tak ako všetky ostatné – biela. Ide totiž o jedno z mnohých pravidiel Google, ktorými sa musia výrobcovia riadiť, aby mohli do svojich zariadení pridať jeho aplikácie vrátane Google Play.

Portál Android Authority preto upozornil , že Samsung dostal na netradičné „bezpečnostné“ opatrenie od Google špeciálne povolenie. Tento fakt potvrdil aj senior viceprezident Google pre Android, Chrome OS a Google Play Hiroshi Lockheimer.