21.9.2016 08:00 | MobilMania
Exkluzívne

Google spustil inteligentný messenger Allo, vyskúšali sme ho

Zdroj: redakcia

S aplikáciou sme strávili pred oficiálnym spustením niekoľko dní. Ako funguje?

S rozmachom umelej inteligencie sa dá očakávať, že smartfóny svoje fungovanie zásadne zmenia. Ikonický asistent Siri od Apple dnes dokáže až šokujúco veľa, ani Google ale so službou Now nezaostáva. K tomu teraz pridáva aj prvý messenger, ktorý sa časom učí a má tak výrazne uľahčiť používanie.

Čítajte aj Google spustil inteligentný messenger Allo, vyskúšali sme ho

Aplikácia Allo sa nám ako jediným na Slovensku dostala do rúk ešte pred oficiálnym spustením a mali sme tak exkluzívnu možnosť vyskúšať, ako funguje.

V slovenčine, ale po anglicky

Aj keď Google dnes Allo spúšťa celosvetovo, slovenskí používatelia musia počítať s podstatným obmedzením. Aplikácia síce je lokalizovaná do slovenčiny, no asistent pokynom v našom jazyku nerozumie. S priateľmi tak komunikovať môžeme bez problémov, prichádzame však o tú najpodstatnejšiu z funkcií. Zatiaľ.

Nový messenger si Google nenecháva iba pre svoju vlastnú platformu, okrem Androidu je zadarmo dostupný aj pre iOS. Treba sa pripraviť na to, že z pamäte telefónu či tabletu ukradne na oboch platformách zhruba päť desiatok megabajtov.

Pri registrácii si Allo pýta Google účet a tiež telefónne číslo, čo umožní lepšie vyhľadávanie kontaktov. Celý proces je veľmi jednoduchý, ak sa navyše chcete od ostatných kontaktov odlíšiť, nie je problém nahrať si vlastnú fotografiu.

Vždy pripravený asistent

Google Assistant sa v zozname kontaktov ukazuje samostatne, ako keby šlo o jedného z vašich priateľov. Už v úvode prezentuje používateľovi svoje schopnosti, rovnako sa ho ale smieme na ne spýtať aj kedykoľvek neskôr. Teda, pokiaľ ovládate angličtinu.

Na otázku „What can you do?“, teda „Čo dokážeš?“, navrhne napríklad reštaurácie v okolí, športové podujatia, správy, hry alebo dokonca prezradí niečo o sebe. Chatovanie s botom má síce nulový praktický prínos, no ako demonštrácia schopností je to fajn.

Možností je neúrekom, Allo zvládne prehrať vtipné videá, zahrať si s nami jednoduché hry, klásť hádanky, vyhľadať lety, prehrať hudbu, ukázať náhľad e-mailovej schránky, nastaviť budík či udalosť v kalendári (aj keď v tomto prípade je často jednoduchšie zadať ju ručne), nahliadnuť do predpovede počasia, poradiť s výberom filmu… Pokračovať by sme mohli snáď donekonečna.

Pri rozhovore nie sme obmedzení lokalitou, aj keď slovenské pokyny bot nepozná. Ak teda hľadáme napríklad bar alebo reštauráciu nablízku, appka zobrazí návrhy aj v menších mestách. Dokonca aj s hodnoteniami.

S asistentom sa dá komunikovať nielen textom a prostredníctvom jeho vlastných návrhov, ale aj hlasom. Tu však už treba naozaj dobré jazykové znalosti, nielen aktívne, ale aj pasívne. Hlasové príkazy sa zadávajú podržaním príslušného tlačidla, čo nie je veľmi praktické, ak máte práve plné ruky práce.

Požiadavky z našej strany boli vo väčšine prípadov vyriešené cez vyhľadávanie Google, čo je logické. Allo teda neposkytne priamu odpoveď, ale iba odkáže na vyhľadávač. Zaujímavosťou je, že ak sa náhodou (alebo aj zámerne) snažíme vyhľadať niečo s „neslušnou“ tematikou, asistent si najskôr preverí, či to bol skutočne náš cieľ. Dobrý nápad, nehody sa zvyknú stávať v ten najnevhodnejší okamih.

Dobrou správou je, že appka už so slovenčinou do budúcna počíta. Pri zadaní reťazca v slovenčine to okomentuje tým, že sa náš jazyk ešte iba učí.

Zvládne aj inkognito režim

Google Allo sa správa inteligentne aj v súkromných konverzáciách. Ak nám druhá strana napríklad pošle fotografiu rozkošného šteniatka, aplikácia navrhne také odpovede, aby bolo jasné, že sme z neho mimo. Ak fotku šteniatka následne pošleme asistentovi, ten odpovie vhodnými návrhmi vyhľadávania.

S05

Appka dokázala zistiť, že na tejto fotke je zlatý retriever. Na základe toho navrhla ďalšie vyhľadávanie

Naše odpovede sa aplikácia časom učí. Ak často reagujeme prostredníctvom smajlíkov či skratiek, začne takéto reakcie sama podsúvať. Práve toto považuje Google za jednu z kľúčových funkcií. Návrhy vedia konverzáciu značne urýchliť a zjednodušiť. V našom prípade sa to síce príliš nedarilo, to však pripisujeme (rovnako ako miestami zlý preklad) predfinálnej verzii appky.

Čítajte aj Google spustil inteligentný messenger Allo, vyskúšali sme ho

V súkromných konverzáciách ďalej zaujme funkcia podobná tej, s ktorou vyrukoval Apple v iOS 10. Ak potiahneme prst z tlačidla pre odoslanie správy smerom nahor, text sa zväčší. A, naopak, potiahnutím nadol sa zmenší.

Iným spestrením sú takzvané nálepky, ktoré určite mnohí dobre poznajú z Messengera od Facebooku. Nejde síce o tie isté obrázky, ale virtuálny obchod je tak rozsiahly, že si tam na svoje určite príde každý. Časom budú ešte nové výtvory určite pribúdať. Realizovať sa môže aj sám používateľ, fotografie sa dajú upravovať, dokresľovať či zvýrazňovať priamo v chate.

Trochu serióznejšou funkciou je inkognito mód. Na začiatku konverzácie si vieme nastaviť časový interval, po ktorom sa správy vymažú. Takéto rozhovory sú šifrované a neukazujú sa na zamknutej obrazovke, ochrana súkromia je teda dotiahnutá na vysokú úroveň.

Tešíme sa na slovenčinu

Google Allo má veľký potenciál nahradiť viacero menších či väčších messengerov. Široké možnosti a previazanie s vyhľadávaním a iným službami od Google sú obrovskou výhodou. Ak sa k tomu pridá plná podpora slovenčiny, taký Messenger od Facebooku by sa mohol začať báť o početnú skupinu používateľov.

Na článku spolupracoval Martin Hodás.