23.9.2016 00:00 | MobilMania

6 najväčších noviniek v iOS 10, ktoré využijete už teraz

Zdroj: Apple

Nový systém stavil na widgety, interaktívnejšie notifikácie či iMessage na steroidoch.

Apple pred niekoľkými dňami podľa očakávaní uviedol v poradí desiatu verziu svojho mobilného operačného systému iOS. Pokým vývojári a odvážlivci mohli skúšať betaverzie systému už od leta, väčšina používateľov je s ním konfrontovaná až teraz. Prinášame vám preto prehľad šiestich najzaujímavejších noviniek, na ktoré v iOS 10 narazíte.

Zámerne sme z prehľadu vynechali zmeny, ktoré sú síce významné, no väčšina našincov ich zatiaľ nevyužije vôbec. Sú to funkcie, ako inteligentné prediktívne písanie alebo podpora aplikácií tretích strán v Siri, keďže tieto zatiaľ nepodporujú slovenčinu. Taktiež sme sa vyhli napríklad zapnutiu displeja zodvihnutím, editovaniu živých fotografií či novým 3D touch gestám, keďže tie fungujú iba s iPhonmi 6s, 6s Plus, 7 a 7 Plus.

Čítajte aj 6 najväčších noviniek v iOS 10, ktoré využijete už teraz

1. Odomknúť posunutím končí

Prvú veľkú zmenu uvidíte ešte skôr ako telefón odomknete. Zamknutá obrazovka sa dočkala zrejme vôbec najvýraznejšej zmeny. Ikonický príkaz Odomknúť posunutím (Slide to Unlock), ktorý s takým zanietením ukazoval Steve Jobs pri predstavení prvého iPhonu, je preč.

Keďže väčšina iPhonov kompatibilných s iOS 10 má senzor Touch ID, Apple si uvedomil, že na odomknutie už stačí stlačenie domovského tlačidla. Používatelia tých pár zariadení, ktoré tento snímač nemajú, odomknú iPhone zadaním kódu (passcode).

fotogaléria
Stlačenie tlačidla automaticky otvorí domovskú Zdroj: redakcia

2. Užitočnejšie notifikácie

Samotné odomykanie však už budete potrebovať o niečo menej, priamo zo zamknutej plochy totiž zvládnete o niečo viac úkonov než predtým. Už predošlá verzia umožňovala priamo pomocou notifikácie napríklad archivovať e-mail či stíšiť hlásenie správ a podobne. V iOS 10 môžu byť notifikácie prakticky samostatnými miniaplikáciami.

Priamo na zamknutej obrazovke je v nich možné zobraziť takmer ľubovoľný obsah. Možno v nich otvoriť náhľad konverzácie a na správu z neho odpovedať, pozrieť si či rovno lajknúť fotografiu na Instagrame, prípadne zvýšiť ponuku v aukcii na eBay. Vylepšená interakcia s notifikáciami sa aktivuje 3D Touch gestom, alebo potiahnutím notifikácie nadol.

Kalifornská firma predstavila i veľmi užitočné rozhranie pre autorov VoIP aplikácií s názvom CallKit. Ak ho zapracujú, prichádzajúce hovory na ich aplikácie bude možné zdvihnúť priamo zo zamknutej obrazovky rovnako ako klasický hovor. Funkciu už dnes podporuje napríklad WhatsApp.

fotogaléria
Notifikácie podporujú náhľady a interakcie bez Zdroj: redakcia

3. Widgety s videom a animáciami

Miniaplikácie, takzvané widgety, existujú v centre notifikácií od iOS 8, teraz sa k nim však na zamknutej obrazovke pristupuje jednoduchšie. Namiesto jednej zo stránok v notifikačnom paneli sa po novom vyvolávajú vysunutím z ľavého rohu obrazovky. Ak ste predtým mali v centre notifikácií nastavenú stránku s widgetmi, na zobrazenie notifikácií ste museli posunúť prstom z hora dole a potom zľava doprava. Ak ste si naposledy zobrazili notifikácie a chceli ste vidieť widgety, tak v druhom kroku ste sa presunuli v opačnom smere. Teraz už stačí na oba úkony jediný pohyb.

Čítajte aj 6 najväčších noviniek v iOS 10, ktoré využijete už teraz

Apple vo svojich systémových widgetoch prešiel z čierneho na biele pozadie. Widgety tretích strán sa zobrazujú rovnako ako doposiaľ, vývojári však postupne v nových verziách taktiež prechádzajú na svetlú farbu. Spoločnosť zároveň po novom umožňuje vývojárom zobrazovať vo widgetoch video a animácie, pričom aplikácie môžu navyše svoje widgety zobraziť už aj v kontextovom menu, ktoré sa vývoláva 3D Touch gestom.

fotogaléria
Apple po novom vo widgetoch používa biele Zdroj: redakcia

4. iMessage na steroidoch

Chatovacia služba kalifornskej firmy iMessage u nás zďaleka nie je taká populárna ako napríklad v USA, no vďaka jej integrácií do systémových správ ju majitelia zariadení s logom nahryznutého jablka medzi sebou využívajú automaticky.

Zrejme uvedomujúc si potenciál podobných služieb medzi mladými, Apple na iMessage tento rok výrazne zapracoval. Väčšina funkcií je zameraná práve na mladšie ročníky a výrobca prakticky kopíruje úspech rôznych nálepiek (stickers) či animácií zo služieb ako WeChat, Line alebo Facebook Messenger.

Spoločnosť pre službu vytvorila vlastný miniatúrny obchod – Messages App Store prístupný priamo z aplikácie Správy. Vývojári v ňom môžu ponúkať nielen najrôznejšie sady nálepiek a minihier, ale i iné, podstatne užitočnejšie funkcie. Poznámková aplikácia Evernote napríklad vytvorila rozšírenie, ktorým sa dajú rovno do konverzácie zdieľať poznámky. Scanbot zasa odfotí dokument, softvérovo ho vylepší a odošle ako obrázok.

fotogaléria
Apple spustil nový internetový obchod. Message Zdroj: redakcia

Medzi ďalšími novinkami v Správach je odosielanie rukou písaných odkazov (stačí otočiť zariadenie na ležato), pridávanie značiek k starším správam či rôzne animované efekty.

fotogaléria
Do konverzácií môžete pridávať rukou písaný text Zdroj: redakcia

Samostatnou kapitolou je takzvaný digitálny dotyk (Digital Touch), ktorému Apple venuje celú jednu ikonu vedľa poľa pre zadávanie textu, rovno medzi fotoaparátom a obchodom. Digitálny dotyk bol pôvodne doménou Apple Watch, veľmi sa však neujal, a tak to s ním Apple skúša už aj v iOS. Niekoľkými dotykmi možno odosielať veci ako ohnivé gule, srdce či nakresliť jednoduché obrázky.

5. Automatické triedenie fotiek

Apple pochopil, že zoči-voči konkurencii, akou sú napríklad Google Fotky, už nestačí zhromaždiť všetky fotografie na jednom mieste, umožniť ich triedenie podľa času či miesta a ich ďalšiu správu nechať na používateľa. Aplikácia Fotky získala dve nové kategórie v albumoch a novú samostatnú kartu s názvom Spomienky.

V Spomienkach sa iOS snaží automaticky zoraďovať súvisiace fotky a videá a robiť z nich krátke prezentácie, ktoré je následne možné ručne dolaďovať či rovno zdieľať. Albumy obsahujú nielen náhľady fotoalbumov, ktoré si vytvorili používatelia ručne, ale snaží sa fotky triediť i automaticky. Samostatne vyčleňuje videá, selfie, screenshoty a po novom dve nové skupiny: miesta a tváre.

fotogaléria
Aplikácia Fotky automaticky vytvára prezentácie Zdroj: redakcia
fotogaléria
Na vyhľadávanie vo fotografiách možno používať Zdroj: redakcia

Miesta, ako názov naznačuje, delia fotografie podľa lokalít, v ktorých boli vytvorené. Zaujímavejšie sú tváre. Apple sa snaží triediť fotky podľa osôb, ktoré sa na nich nachádzajú, a to automatickým rozpoznávaním čŕt tváre. Podobnou funkciou disponovala aplikácia iPhoto pre OS X skôr, než jej vývoj Apple ukončil. Vtedy to veľmi spoľahlivo nefungovalo a naše testy ani teraz ešte nie sú jednoznačné, hoci sa zdá, že presnosť sa rozhodne zlepšila.

6. Vyhľadávanie objektov na fotkách

V predošlej verzii iOS bolo možné vo fotografiách vyhľadávať podľa dátumu vytvorenia či miesta. V iOS 10 sa už dá vyhľadávať aj podľa objektov na snímkach. Apple sa v lete pochválil, že každá fotografia podstúpi 11 miliárd výpočtových úkonov, ktorými systém sám zistí, čo na nej vlastne je. Dôležitou informáciou pre našincov je, že vyhľadávať možno i v slovenčine.

Rovnakú funkciu majú napríklad i spomínané Google Fotky. Obe spoločnosti využívajú na rozpoznávanie objektov sofistikované algoritmy, ktoré sa dokážu samé učiť porovnávaním veľkého množstvo fotografií.

Toto boli hlavné novinky, ktoré využijete aj bez toho, aby ste písali a hovorili anglicky a mali najnovší telefón. Ak vás zaujímavú ďalšie, pozrite si náš prehľad menej známych zmien , ktoré môžete vyskúšať tiež.

Čítajte aj 6 najväčších noviniek v iOS 10, ktoré využijete už teraz