26.9.2016 09:05 | MobilMania

Tip pre iOS 10: Volajte na WhatsApp priamo cez obľúbené kontakty

Zdroj: salemstatelog.com

Novinka v iOS sprístupňuje možnosti, ktoré boli doposiaľ výsadou systémových aplikácií.

Sekcia Obľúbené v aplikácii Telefón je skvelým spôsobom, ako rýchlo vytáčať najčastejšie volané čísla. Doposiaľ však bola k dispozícii výlučne pre klasické hovory a systémovú službu FaceTime.

To sa však mení s príchodom iOS 10 . Pokiaľ takúto možnosť aplikácia podporuje, môžete určiť, aby ste danému kontaktu zavolali z obľúbených kontaktov priamo cez vami zvolenú službu.

Po stlačení voľby „Hovor“ sa zobrazia možnosti, ako sa dá kontaktu zavolať (zdroj: redakcia)

fotogaléria
Cez nový widget môžete vytáčať obľúbené kontakty Zdroj: redakcia

Samotný postup je veľmi jednoduchý. V sekcii Obľúbené kliknutím na „+“ pridajte nový kontakt, na ktorý chcete volať cez WhatsApp. Ak ho už medzi obľúbenými máte, treba ho najskôr odstrániť.

Po stlačení kontaktu sa ukáže zoznam spôsobov, ako možno daný kontakt vytočiť. Vyberte „Hovor“ a ak daný kontakt používa WhatsApp, jednou z možností bude zavolať mu i cez túto službu. Vyberte teda WhatsApp a kontakt sa pridá medzi Obľúbené.

Rovno zo zamknutej obrazovky

Ďalšou novinkou v iOS 10 je systémový widget s obľúbenými kontaktami. V skrátenej forme zobrazuje štyri a v rozšírenej osem obľúbených kontaktov a umožňuje ich vytáčanie i zo zamknutej obrazovky bez potreby telefón odomknúť.

Ak si tento ovládací prvok s obľúbenými kontaktami pridáte do zoznamu widgetov, budete môcť vytáčať i WhatsApp kontakty priamo zo zamknutej obrazovky iba posunutím prsta doľava (otvorí sa zoznam widgetov) a kliknutím na meno kontaktu.

Integrácia s kontaktami

Popísaný tip je možný vďaka novej úrovni integrácie aplikácií tretích strán so systémovou databázou kontaktov, ktorú iOS 10 prináša.

Táto integrácia sa prejavuje i v ďalších detailoch. Hovory cez WhatsApp sa napríklad v iOS 10 zobrazujú v systémovej aplikácii Telefón medzi poslednými hovormi. Jediný rozdiel je v tom, že pod kontaktom je namiesto „mobil,“ „práca,“ „iPhone,“ či napríklad „Audio FaceTime“ napísané „WhatsApp audio.“

Podržaním ikony telefónu možno vybrať predvolený spôsob vytáčania kontaktu (zdroj: redakcia)

Navyše, pokiaľ nejaký kontakt používa WhatsApp, možno ho cez túto službu po novom vytočiť i priamo zo systémového zoznamu kontaktov. Stačí na stránke kontaktu podržať ikonu telefónu pod ním a z kontextového menu vybrať, cez ktorú službu sa má kontakt prioritne vytáčať.

Prioritný spôsob vytočenia kontaktu sa uplatí napríklad, keď dané meno vyhľadáte cez Spotlight a stlačíte ikonu telefónu. Ak ste teda napríklad nastavili WhatsApp, telefón kontaktu automaticky zavolá prostredníctvom tejto služby.

Čítajte aj Tip pre iOS 10: Volajte na WhatsApp priamo cez obľúbené kontakty

Ďalšie novinky

Chatovacie a VoIP aplikácie môžu v iOS 10 využívať i ďalšie funkcie, ktoré boli doposiaľ vyhradené výlučne systémovým službám. Rozhranie CallKit napríklad dovoľuje aplikáciám zobraziť na zamknutej obrazovke prichádzajúci hovor rovnako ako bežný telefónny a FaceTime hovor.

Vďaka otvoreniu Siri pre aplikácie tretích strán možno tiež odteraz diktovať a odosielať správy a vytáčať kontakty cez WhatsApp, Skype či iné služby hlasom. Keďže však Siri zatiaľ nepodporuje slovenčinu, túto funkciu väčšina našincov asi nevyužije.

Čítajte aj Tip pre iOS 10: Volajte na WhatsApp priamo cez obľúbené kontakty