28.9.2016 08:04 | Bleskovky MobilMania.sk

Číňan tvrdí, že sa mu vznietil úplne nový Note 7. Na analýzu ho vydať nechce

Zdroj: CNN Money

Zariadenie pochádza z „bezpečnej“ čínskej distribúcie. Majiteľ ho však odmietol vydať na analýzu.

Juhokórejský Samsung rieši krízu ohľadom tabletofónu Galaxy Note 7 a jeho chybnej batérie. Známa je už asi stovka prípadov, kedy sa zariadenie vznietilo. Nový prípad je však špecifický – pochádza z Číny, kde Samsung zvolávaciu akciu nespustil, pretože mali byť tamojšie „sedmičky“ bezpečné. Na správu upozornila agentúra Bloomberg a CNN Money .

Čítajte aj Problémy s Note 7: Všetky informácie na jednom mieste

Batérie pre Galaxy Note 7 Samsungu vyrábali viacerí dodávatelia vrátane divízie batérií Samsung SDI. Práve jej sa dáva za vinu výrobná chyba, ktorá vedie k nespoľahlivosti zariadení zo skorej distribúcie.

Výrobca 2. septembra oznámil zvolávaciu akciu na už dodané zariadenia, Čínu však opomenul. Argumentoval, že batérie pre tamojší trh dodala iná spoločnosť, v ktorej produktoch sa vada nevyskytuje.

Opäť pri nabíjaní

Napriek počiatočnému ubezpečovaniu zo strany Samsungu neskôr došlo k stiahnutiu 1 858 testovacích zariadení dodaných pred 5. augustom. Bez udania dôvodu. Číňan Hui Renjie teraz navyše tvrdí, že jeho Note 7 sa vznietil len necelý deň od kúpy.

fotogaléria
Predmetné zariadenie sa vznietilo pri nabíjaní Zdroj: CNN Money

Zákazník tvrdí, že zariadenie si objednal v nedeľu, pričom v ten istý deň mu bolo doručené. Problém nastal po nabíjaní počas noci. Renjie si ráno všimol, že z telefónu (stále pripojeného do siete) vychádza čierny dym, na čo sa zariadenie svojvoľne vznietilo. Číňan si pri incidente poranil dva prsty, poškodený bol aj jeho MacBook.

Zariadenie neposkytol na analýzu

Ako tvrdí Renjie, navštívil ho zástupca Samsungu, ktorý navrhol, že zariadenie so sebou vezme na dôkladné prešetrenie. Číňan však tento postup odmietol, údajne sa totiž obáva, že by výrobca nezverejnil pravý dôvod požiaru.

To však zároveň vrhá na prípad aj mrak pochybností. Samsung už totiž v Číne podľa Bloombergu zaznamenal minimálne dva ďalšie podobné prípady, v ktorých ale údajne nebola na vine batéria. Spoločnosť pri nich uviedla, že za vznietením stál „externý zdroj tepla“.

fotogaléria
Podľa webu Samsungu má byť zariadenie bezpečné Zdroj: redakcia

Unáhlili sa?

Agentúra Bloomberg v priebehu mesiaca priniesla aj odôvodnenie vzniku kauzy. Podľa údajných zdrojov z prostredia Samsungu juhokórejský výrobca príliš urýchlil vývoj zariadenia

Spoločnosť vraj chcela využiť fakt, že nový iPhone 7 neprinesie výrazné inovácie a zachová si aj dva roky starý dizajn. Samsung tak mal zatlačiť na dodávateľov, aby splnili prísnejšie termíny než obvykle. Niektorí zamestnanci mali dokonca spávať v kanceláriách, aby nestrácali čas každodenným cestovaním do práce.

fotogaléria
25-ročný mladík poskytol novinárom fotografie, Zdroj: CNN Money

Bloomberg tiež verí, že za výrobou chybných batérií je naozaj divízia Samsung SDI. Podľa svojich zistení mal totiž Samsung po prevalení kauzy pozastaviť nákup akumulátorov v predmetnej firme a využiť namiesto nej ako dodávateľa Amperex Technology patriacu pod japonské TDK.

To je v súlade s vyjadreniami Samsungu, ktorý uviedol, že výrobu batérií revidovanej verzie Note 7 presunul mimo nemenovaného, problémového partnera.

Pripomeňme, že všetky potrebné informácie ku kauze Galaxy Note 7 nájdete v našom priebežne aktualizovanom súhrnnom článku.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy Note 7: Výnimočne múdry zápisník