6.10.2016 13:16 | Bleskovky MobilMania.sk

Telekomu môže štát zobrať malú časť frekvencií. Za nevyužívanie pre zákazníkov

Zdroj: Shutterstock.com

Regulátor prešetruje, či operátor frekvencie používa. Ak zistí, že nie, môže mu zrušiť povolenie.

Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií začal ešte na jar správne konanie s operátorom Slovak Telekom. Chce zistiť, či spoločnosť využíva pridelené frekvencie.

Týka sa to iba ich malej časti. „Regulačný úrad uvádza, že predmetné konanie sa týka len niektorých frekvencií patriacich do pásma 2600 MHz (TDD),“ uviedol hovorca Roman Vavro.

Firma má pritom rôzne frekvencie vo viacerých pásmach – napríklad 800 MHz, 1 800 MHz aj spomínaných 2 600 MHz. Cez všetky tieto pásma, aj niektoré frekvencie v tom poslednom, poskytuje služby.

Príde aj o ďalšie frekvencie? Asi nie

Slovak Telekom mal začať využívať frekvencie do 6 mesiacov od ich pridelenia v januári 2014. Podľa zdrojov Živé.sk sa tento rok sám ozval regulačnému úradu, že časť v pásme 2600 MHz nevyužíva pre služby zákazníkom.

Nie je zatiaľ jasné, či firma môže prísť aj o ďalšie frekvencie – v inom pásme – alebo iba o tie nevyužívané.

Licencie na frekvencie si totiž kúpila firma spolu s ďalšími v aukcii – záverom roka 2013. Na všetky dostala jedno povolenie. Ako poukazujú zdroje Živé.sk a MobilManie z telekomunikačného prostredia, ide o pásma zakúpené samostatne, bez naviazania na seba.

Odňatie všetkých pre nevyužívanie jednej je tak veľmi nepravdepodobné, tvrdia zdroje. Aj keby sa tak stalo, firma má celú paletu ďalších frekvencií z minulosti. No znížiť by sa hypoteticky mohla napríklad maximálna teoreticky dosiahnuteľná rýchlosť internetu cez 3G/4G v niektorých lokalitách alebo kapacita sietí.

„Vzhľadom na to, že správne konanie ešte nie je právoplatne ukončené, nie je možné poskytovať informácie týkajúce sa jeho budúceho výsledku, ani bližšie komentovať jeho priebeh,“ informoval Vavro.

Telekom: Frekvencie v pásme využívame

Samotná spoločnosť Slovak Telekom uviedla, že pásmo 2 600 MHz využíva. „Frekvenčné pásmo 2600 MHz využívame už od začiatku roku 2014 a aj vďaka nemu momentálne pokrývame 4G sieťou takmer 85 % slovenskej populácie. Je to najviac spomedzi všetkých slovenských operátorov, pričom pokrytie 4G sieťou naďalej rozširujeme,“ uviedol riaditeľ komunikácie Telekomu Andrej Gargulák.

Bližšie informácie firma neposkytla. V pásme je viacero frekvenčných blokov, úrad rieši len nepoužívané z nich.