10.10.2016 12:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Problémy s Note 7 nekončia, Samsung pozastavuje výrobu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Objavili sa podozrenia, že problémy s batériou majú aj vymenené kusy.

Batérie tabletofónu Galaxy Note 7 sa v USA len počas uplynulého týždňa vznietili minimálne v štyroch prípadoch, pričom v každom z nich údajne išlo o zariadenie z revidovanej, teda vraj bezpečnej distribúcie.

Samsung reaguje a v oficiálnom vyhlásení hovorí, že upravil výrobný program. Agentúry Reuters a AP ale s odvolaním sa na zdroje z vnútra spoločnosti informujú, že to znamená zastavenie výroby. Podľa aktuálnych informácií by malo ísť o dočasné opatrenie, kým sa nepreskúmajú okolnosti „výbuchu“ ďalších zariadení Note 7.

Ku kroku malo podľa juhokórejskej agentúry Jonhap dôjsť v spolupráci s americkými, čínskymi a kórejskými úradmi.

Aktualizované o 13:35: Podľa zamestnancov infolinky slovenskej pobočky výrobcu prebiehajú výmeny zariadení na tunajšom trhu naďalej bez obmedzení či zmien. Všetky odpovede k procesu výmeny Note 7 nájdete v našom súhrnnom článku . Ak vlastníte zariadenie z pôvodnej distribúcie, jednou z možností je odstúpenie od zmluvy po dohode s predajcom.

Čítajte aj Problémy s Note 7: Všetky informácie na jednom mieste

Prípady pribúdajú

Pripomeňme, že v priebehu minulého týždňa sme informovali o prvom prípade vznietenia Note 7 v USA. Telefón vtedy vzbĺkol na palube lietadla, ktorého let museli následne odložiť. Samsung a tamojšie úrady incident prešetrujú, výsledky ale zatiaľ nie sú známe.

Čítajte aj Note 7 je pre Samsung čistou katastrofou

Jeden z nových incidentov sa údajne odohral ešte pred spomínaným incidentom v lietadle. Malo sa tak stať v utorok, kedy sa Američan Michael Klering zobudil o štvrtej ráno na zvuk syčania, upozornil kanál WKYT. Jeho Note 7 vydával nepríjemný dym, pričom údajne nebol pripojený k nabíjačke.

fotogaléria
V miestnosti počas incidentu spala aj Kleringova Zdroj: WKYT.com

Američan neskôr začal zvracať, po návšteve nemocnice mu bola diagnostikovaná akútna bronchitída, čo potvrdili jeho lekárske záznamy. Majiteľ telefónu tvrdí, že vymenený kus mal iba viac ako týždeň.

Klering odmietol vydať chybné zariadenie Samsungu, ktorý potvrdil, že sa situáciu snaží prešetriť. Američan ale uviedol, že mu výrobca preplatil röntgen telefónu.

Nielen v USA

Do problémov sa v piatok dostala aj 13-ročná Abby z Minnesoty. K nepríjemnej situácii došlo vo chvíli, keď mala zariadenie v rukách. Otec dievčaťa Andrew Zuis uviedol, že dievča utrpelo len malú popáleninu na palci, informoval tamojší kanál 5 Eyewitness News.

fotogaléria
Dievča sa vážnejšie nezranilo (zdroj: kstp.com) Zdroj: kstp.com

Zuis zároveň novinárom predložil doklady, podľa ktorých pôvodný Note 7 vymenil 21. septembra za nové zariadenie.

V nedeľu pred šiestou ráno zaznamenal podobné problémy Shawn Minter zo štátu Virginia. Rovnako doložil doklady, podľa ktorých svoj telefón vymenil ešte 23. septembra, upozornil The Verge.

fotogaléria
zdroj: Shawn Minter Zdroj: Shawn Minter

Prípady sa však nevyskytujú len v USA. Portál Ars Technica dovedna informoval o troch ďalších z Taiwanu a Južnej Kórei.

V jednom z nich bol dokonca horiaci Note 7 zachytený na videu. Údajne však zatiaľ nie je známe, či išlo o zariadenie z „bezpečnej“ distribúcie.

Zakročili aj operátori

Americkí operátori AT&T, T-Mobile, Sprint a Verizon ešte minulý týždeň pristúpili k prvému opatreniu. Modely Note 7 – aj tie z revidovanej distribúcie – zákazníkom vymieňajú za iné telefóny, informoval web Recode.

Ako ale upozornil The Verge, prví dvaja menovaní medzičasom pristúpili k úplnému pozastaveniu predaja problémových zariadení od Samsungu.

Čítajte aj Číňan tvrdí, že sa mu vznietil úplne nový Note 7. Na analýzu ho vydať nechce