12.10.2016 07:00 | MobilMania

Test Sony Xperia XZ: Návrat na vrchol

Zdroj: Lukáš Koškár

Zdedil tie najlepšie vlastnosti a napráva staré chyby. Je toto najlepší vlajkový telefón, aký Sony uviedlo?

Sony vydáva nové top smartfóny akoby pieklo rožky. Tentoraz ale receptúru citeľne zmenilo. Najnovšia generácia najlepšie vybaveného smartfónu dostala meno Xperia XZ a oproti predchodcom prináša hneď niekoľko vylepšení, ktoré sú viditeľné už aj na prvý pohľad. Mnoho sa toho zmenilo i pod povrchom, čo z novinky robí adepta na jeden z najlepších smartfónov súčasnosti.

Konečne zmenil imidž

Po rokoch prešľapovania na mieste s líniou Xperia Z a len miernou zmenou pri novšej sérii X sa výrobca konečne odvážil k viditeľnejšiemu faceliftu. Nový dizajnový štýl by sme charakterizovali ako hybrid medzi staršími Lumiami a ultrabookmi Sony Vaio Pro. Možno šialené spojenie, no telefón si stále zachováva istú unikátnosť, čo je v dnešnom trhu presiaknutom dizajnovou monotónnosťou a opakovania jedného po druhom veľká cnosť.

fotogaléria
Xperia XZ ponúkne hneď dva reproduktory. Jeden je Zdroj: Lukáš Koškár

Odolné sklo displeja patrí do radu Corning Gorilla Glass, bez problémov tak odolá menším škrabancom. Pozdĺž dlhších strán je po novom príjemne zakrivené. Pod displejom opäť nenájdeme systémové kapacitné tlačidlá, len prázdne miesto a reproduktor, ktorý sekunduje vrchnému kolegovi. Výrobca teda opäť nevyužil priestor efektívne.

Notoricky známy kovový rám bol konštrukčne zmenený, no telefón stále pôsobí celistvo a veľmi robustne. Vďaka ergonomickému zaobleniu sa navyše výborne drží v ruke; neprekážajú pritom ani väčšie rozmery.

fotogaléria
Rámiky okolo displeja mohli byť tenšie, vďaka Zdroj: Lukáš Koškár

Vzadu už sklo nenájdeme, nahradila ho zliatina hliníka, ktorú Sony pomenovalo Alkaleido. Polomatná povrchová úprava je však veľmi háklivá na odtlačky prstov, keď sa nám kryt už po prvých dotykoch nepekne zacapkal.

Príliš nás nepresvedčila ani odolnosť tohto kovu voči škrabancom. Aj zadné sklo pri starších vlajkových lodiach malo s odstupom času niekoľko nepekných jaziev, no kov na tom nie je o nič lepšie. Už po niekoľkých dňoch testovania sa na ňom objavilo niekoľko viditeľných škrabancov. Jednoznačne preto odporúčame kúpu ochranného obalu.

fotogaléria
K dispozícii sme mali tmavý farebný odtieň Zdroj: Lukáš Koškár

Naopak, Sony musíme opäť pochváliť za umiestnenie čítačky odtlačkov prstov. Je integrovaná na boku, priamo v tlačidle pre zapnutie a vypnutie displeja. Pre odomknutie stačí stlačiť a palec nechať zlomok sekundy priložený, po čom sa telefón automaticky odomkne. Prečítanie odtlačku bolo spoľahlivé, rýchle a pohodlné.

fotogaléria
Odomykacie tlačidlo je zároveň aj snímačom Zdroj: Lukáš Koškár

Displej, ktorý dáva zmysel

Pri voľbe rozlíšenia displeja vyhral zdravý rozum nad absurdnou naháňačkou za čo najväčším číslom, ktoré sa akurát tak dobre vyníma v marketingových materiáloch. V praxi si zariadenie s 5,2-palcovým displejom s prehľadom vystačí s Full HD (1 920 × 1 080 bodov), vlajkové lode nevynímajúc.

fotogaléria
Pozorovacie uhly sú veľmi dobré Zdroj: Lukáš Koškár

Obraz na Xperii XZ je pekne jemný, raster tu nevidieť ani pri bližšom pohľade. Displej využíva technológiu IPS, ktorá v tomto prípade nesklame. Dostávame vierohodné farby bez výrazných deformácií pri pohľade z rôznych uhlov. Samozrejme, na rozdiel od AMOLED čierna nie je skutočne čierna, keď pixely sú vždy len tienené a stále produkujú svetlo. Napokon spomeňme nadštandardné podsvietenie, vďaka čomu je obsah dobre čitateľný aj za bieleho dňa.

Fotoaparát si polepšil

Papierové parametre fotografickej výbavy sú opäť špičkové, no už v minulosti sme sa u vlajkových lodí Sony presvedčili, že ohurujúce čísla ešte nemusia nič znamenať. Hlavný fotoaparát Xperie XZ integruje snímač Exmor RS, maximálne rozlíšenie pri snímkach s pomerom strán 4:3 sa zastavilo na 23 megapixeloch. Fotky s pomerom 16:9 sa uspokoja s 20 Mpx, ide teda o obyčajný orez.

fotogaléria
Šošovka fotoaparátu nevytŕča z tela Zdroj: Lukáš Koškár

Sony ďalej hovorí o niekoľkých vylepšeniach, ktoré majú kvalitu výsledných snímok za určitých podmienok vylepšiť. Optická stabilizácia obrazu však stále chýba, čím top model od Sony zaostáva za konkurentmi. Ako skutočne Xperia XZ fotí sme dôkladne popísali v samostatnom článku, kde nájdete aj sériu testovacích fotografií.

Čítajte aj Sony konečne zlepšilo foťák. Pozrite si, ako fotí Xperia XZ

Zadný fotoaparát umožňuje záznam videa vo Full HD pri 30 aj 60 snímkach za sekundu, alebo v režime 4K pri 30 FPS. Milovníkom selfie zaplesá srdce nad predným fotoaparátom, ktorý ponúka rozlíšenie 13 Mpx (4:3) alebo 10 Mpx (16:9). Kvalita jeho výtvorov je viac než dobrá, hoc pri horšom svetle sa už objavuje viditeľný šum.

fotogaléria
Sony musíme pochváliť, že sa nepoddalo väčšine Zdroj: Lukáš Koškár

Výkon ako sa patrí

V útrobách Xperie XZ tiká čipset Qualcomm Snapdragon 820, ktorý patrí medzi to najvýkonnejšie v oblasti ARM architektúry, čo trh aktuálne ponúka. 64-bitový procesor disponuje štvorlístkom jadier Kryo s maximálnou frekvenciou 2,2 GHz. Čipset podporuje rýchle mobilné siete LTE.

fotogaléria
Skóre v AnTuTu Benchmark nad 136 000 bodmi Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalej je prítomná 3GB operačná pamäť. V dobách 4GB konkurentov môže byť pre niekoho kapacita RAM v Xperii XZ sklamaním, no v navyšovaní čísla u zvyšku sveta vidíme opäť najmä marketing. Aj 3 GB musia mobilnému operačnému systému stačiť, ak sa samozrejme nezahltí rôznymi zbytočnosťami. A možno v tom je zakopaný pes.

fotogaléria
Prostredie systému je majiteľom Xperie dobre Zdroj: Lukáš Koškár

Operačným systémom je Android 6.0.1 (Marshmallov) s tým, že Sony už prisľúbilo aktualizáciu na Nougat . Beh je svižný, aj keď pri prechodoch medzi domovskými obrazovkami sme postrehli veľmi jemné spomalenie.

Použitý Android nie je úplne čistý, ale je vylepšený grafickou nadstavbou výrobcu, ako aj niekoľkými predinštalovanými aplikáciami, pričom niektoré bežia na pozadí. Človek sa pritom bez nich bez problémov zaobíde.

fotogaléria
Systém prepínania medzi spustenými aplikáciami sa Zdroj: Lukáš Koškár

Všetky ostatné operácie už boli plynulé, žiadne sekanie sme nezaregistrovali ani pri skrolovaní a zoomovaní webových stránok. Grafika Adreno 530 bez zaváhania zvláda aj tie najnáročnejšie mobilné hry.

Vstavané úložisko pre dáta má kapacitu 32 GB, pričom Dual SIM verzia ponúkne dvojnásobok. K dispozícii je i slot na Micro SD karty do kapacity 256 GB.

Prehrievaniu je koniec

Omnoho viac než samotný výkon nás ale potešili teploty zariadenia pri výpočtovo náročných úlohách. Konečne môžeme povedať, že sa výrobcovi podarilo vyriešiť dlhoročný problém s prehrievaním. V minulosti nebolo okrem diskomfortu pri držaní ničím nezvyčajné ani vypínanie fotoaparátu a iné komplikácie.

Tomu je už ale koniec. Zhruba po 20-minútovom hraní Asphalt 8: Airborne sme infračerveným teplomerom na najteplejšom mieste namerali menej než 35 stupňov.

fotogaléria
Sloty na Nano SIM a Micro SD zdieľajú rovnakú Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalej sme na Xperii XZ skúšali nahrávať 4K video po dobu 40 minút. Vtedy sa zadný kryt v okolí šošovky fotoaparátu síce zahrial na 41 stupňov a hlásil možné vypnutie, no nevypol sa.

Jediná situácia, kedy sme ho prinútili ukončiť svoju činnosť, bolo spustenie AR efektov. Behajúce postavičky po miestnosti prinútili fotoaparát kapitulovať po 18 minútach. Vtedy už teploty na povrchu prekročili 43 stupňov. Pocitovo už teda bol poriadne teplý, no stále nepálil. To je vynikajúci výkon.

Výdrž nesklame

Výdrž na jedno nabitie sa Xperia XZ neodkláňa od štandardov dnešných vlajkových lodí. Pri častom surfovaní a hraní hier odolávala jeden a pol dňa. Pri menšom vyťažení sme sa bez problémov dostali cez tri dni.

Nechýbajú úsporné režimy Stamina a Ultra Stamina, ktoré menej alebo viac obmedzia funkcie telefónu. Vždy sa treba pripraviť na nejaké škrty, no je len na používateľovi, či uprednostní dlhšiu výdrž alebo čo najviac funkcií.

fotogaléria
Sony vo svojich smartfónoch ponúka hneď dva Zdroj: Lukáš Koškár

Prítomný je aj nový systém inteligentného nabíjania, ktorý má zaručiť dlhšiu životnosť akumulátora a jednak rýchlejšie nabíjanie. Podľa výrobcu sa má telefón učiť zvyklosti používateľa pri nabíjaní, podľa čoho potom riadi dobíjanie. Systém ale predpokladá, že svoj mobil nabíjate vždy približne v rovnakú hodinu, čo v našom prípade nebolo technicky možné. Počas testovania sme ale namerali, že z 0 na 50 % kapacity sa mobil dobil za 50 minút. Na 90 % sa dostal po 1 hodine a 50 minútach.

fotogaléria
O nabíjanie sa stará moderné USB typu C Zdroj: Lukáš Koškár

Hodnotenie: Takto to malo vyzerať už dávno

Sony Xperia XZ napráva väčšinu chýb svojich predchodcov. Asi najpálčivejším problémom bolo neefektívne chladenie. Pri návrhu Xperie XZ sa konštruktéri na tento neduh očividne priamo zamerali, čoho výsledkom je úplne iný zážitok. Smartfón sa ani pri dlhodobom hraní či nahrávaní videa neprehrial. Do istej miery za to určite môže výmena zadného skla za kov, ktorý lepšie rozvádza teplo.

Dobré body si Sony pripočítava aj za zachovanie odolnosti voči vode a prachu, ktorá u Xperie X prekvapivo chýbala. Pridajme i čerstvý vzhľad, ktorým možno nový top model od Sony stále poľahky odlíšiť od pelotónu rivalov . A napokon spomeňme aj o niečo schopnejší a rýchlejší foťák, hoc v niektorých disciplínach za top hráčmi stále zaostáva.

fotogaléria
Výhodou Xperie XZ je odolnosť voči vode a prachu, Zdroj: Lukáš Koškár

Spanilú jazdu do vreciek nových majiteľov však môže Xperii XZ narušiť predovšetkým jej cenovka, ktorá je, žiaľ, opäť poriadne mastná. Tá oficiálna je na našom trhu stanovená na 719 eur, no niektorí obchodníci novinku predávajú o pár desiatok eur lacnejšie. Že sa ale podozrivo lacný nákup nemusí vždy vyplatiť, vysvetlil kolega Ján Trangel vo veľkom článku.

Xperiu XZ do svojej ponuky zaradili už aj dvaja slovenskí operátori. Telekom ju spolu s pribalenými slúchadlami Sony MDR-XB950BT Extra Bass ponúka od 99 eur k paušálu Happy XXL. Orange ju od 280 eur ponúka k programu Max 100 eur, ale len pri viazanosti 24 mesiacov.

Konkurencia je pritom výnimočne silná. Spomeňme najmä tohtoročného šampióna Samsung Galaxy S7, ktorý sa v niektorých e-shopoch predáva už za 500 eur a v prípade zakriveného variantu Galaxy S7 edge za 600 eur. Ešte o niečo lacnejší je LG G5 a nemôžeme zabudnúť ani na horúcu novinku od Lenova – tabletofón Moto Z s možnosťou pridávania modulov. Jeho cena je stanovená na 700 eur.

Aby sme ale nespomínali len Android, tak iPhone 7 v 32 GB edícii stojí 760 eur, pričom väčšia verzia Plus štartuje tesne pod 900 eurami. Kvôli prítomnosti 3,5mm jacku ale niekto bude pokukovať radšej po starších iPhone 6s a 6s Plus, pričom väčší z dvojice už môže s Xperiou XZ cenovo priamo súperiť.

Názov zariadenia Sony Xperia XZ
Kódové označenie F8331
Rozmery 146 × 72 × 8,1 mm
Hmotnosť 161 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1 920 × 1 080 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 820
Procesor 4 × Kryo (2,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 530
Operačná pamäť 3 GB RAM
Priestor pre dáta 32 GB + podpora Micro SD do 256 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 Nano SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 23 Mpx, automatické zaostrovanie
Sekundárny fotoaparát 13 Mpx
Operačný systém Android 6.0.1 (Marshmallow)
Orientačná cena s DPH 719 eur