17.10.2016 16:20 | Bleskovky MobilMania.sk
Doplnené

Orange spustí volania cez 4G do pol roka. Aj Telekom sa pripravuje

Zdroj: Shutterstock

VoLTE spustil prvý operátor, ďalší ho budú nasledovať neskôr.

Spoločnosť Swan Mobile, ktorá prevádzkuje 4ku , dnes oznámila, že komerčne spustila volania priamo v LTE sieti cez technológiu VoLTE. Zatiaľ podporuje jediné zariadenie, ZTE Blade v770, predávaný aj operátorom Orange ako Neva 80.

Aj ostatní operátori chystajú nasadenie rovnakého riešenia.

„VoLTE plánujeme spustiť v 1. kvartáli 2017. Držíme sa našej stratégie, nie stratégie konkurencie.  Viac informácií budeme komunikovať, keď to bude aktuálne,“ uviedla k téme hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Telekom: Testujeme najčastejšie zariadenia

Nasadenie pripravuje aj Telekom , ktorý tvrdí, že plány neprehodnotí aj napriek tomu, že 4ka už VoLTE spustila. „Súčasťou komerčného štartu služby je aj dostatočná podpora terminálov, o čom sme sa presvedčili aj v minulosti, keď sme uvádzali 3G alebo 4G sieť,“ povedal hovorca Telekomu Michal Korec. Bližší termín, kedy bude funkcionalita v komerčnej prevádzke dostupná, operátor nespresnil.

Zástupca Telekomu uviedol, že súčasťou štartu pri VoLTE sú aj rokovania s výrobcami a príprava firmvérov na využívanie služby. „Proces certifikácie býva pri nových službách pomerne dlhý a množstvo firmvérov býva vysoké, ale platí, že testujeme zariadenia, ktoré využívajú naši zákazníci vo veľkej miere alebo majú predpoklady na dostatočné rozšírenie,“ dodal Korec. V minulosti už malo podľa Telekomu prebehnúť testovanie na viacerých zariadeniach.

O2: Testujeme, no príde až v správnom čase

Doplnené dnes o 16:20 : O2 uviedlo, že testuje technológiu VoLTE aj Voice over Wi-Fi, ktorú vníma ako očakávanejšiu technológiu. Pri VoLTE hovorí aj o tom, že na trhu je iba málo zariadení, ktoré ju podporujú.

„Preto je momentálne využiteľnosť tejto služby pre zákazníka otázna. Technológiu VoLTE ponúkneme v čase, kedy budeme mať pocit, že je stabilná a prinesie zákazníkovi skutočnú úžitkovú hodnotu,“ uviedla hovorkyňa O2 Tereza Molnár.

Čítajte aj 4ka spúšťa volania v 4G sieti. S podporou jediného zariadenia