21.10.2016 09:38 | MobilMania

Vyskúšali sme projektor a reproduktor, ktorý ako modul pripojíte k telefónu

Zdroj: Lukáš Koškár

Obyčajný smartfón sa pomocou projektora premení na kino. Tým ale možnosti Moto Mods nekončia.

V roku 2013 holandský dizajnér Dave Hakkens predstavil svoj ambiciózny koncept s názvom Phonebloks. Išlo o modulárny telefón, ktorý by sme si sami vyskladali ako Lego podľa toho, aké vlastnosti od mobilu očakávame.

Táto myšlienka sa okamžite zapáčila Googlu, ktorý si ju osvojil a ďalej rozvíjal v rámci projektu menom Ara. Napriek neustálemu živeniu nádejí, že by sa odvážny plán mohol pretaviť do reality, bol však celý projekt napokon uložený k ľadu.

Myšlienka modulárnosti v smartfónoch však žije naďalej. Síce už nejde o kompletnú „skladačku“, no niektorí výrobcovia už priniesli funkčné riešenia v podobe telefónov, ku ktorým môžeme pridávať rôzne externé príslušenstvo a tak ich schopnosti zlepšovať.

Čítajte aj Test Moto Z Play: Tento smartfón bude hit

Začiatkom tohto roka to bolo LG so svojím G5 a teraz sa k nemu pridáva aj Lenovo s radom Moto Z a modulmi Moto Mods. Na testovanie sme mali k dispozícii lacnejší model Moto Z Play spolu s externým reproduktorom a projektorom.

Jednoduchšie to byť nemohlo

Inštalácia Moto Mods je vskutku jednoduchá. O pripojenie k smartfónu sa stará magnetický proprietárny konektor s niekoľkými pinmi, ktorý nájdeme na zadnom strane telefónu. Po priblížení sa magnety postarajú o pevné „pricucnutie“. Na oddelenie oboch častí treba vynaložiť istú silu.

fotogaléria
Stačí priložiť, o zvyšok sa postará silný magnet Zdroj: Lukáš Koškár

Na celom princípe pripájania sa nám páči, že smartfón môže byť zapnutý a Moto Mods sa dajú pripájať doslova „za chodu“. Modul o sebe dá vedieť zvukovým signálom a zavibrovaním. To je celé, všetko okamžite funguje.

Modul ako reproduktor

Základným modulom je externý reproduktor JBL SoundBoost. Práve tento modul bude výrobca dávať v rámci akcií zadarmo. Meria 152 × 73 × 13 milimetrov a váži 115 gramov. Integruje dva reproduktory s priemerom 27 milimetrov, každý pritom ponúka výkon 3 watty. Od zvuku nemožno čakať zázraky, no oproti vstavanému reproduktoru v telefóne Moto Z Play je niekde úplne inde.

fotogaléria
Veľkosť modulu zhruba zodpovedá veľkosti telefónu a nechýba praktický stojan Zdroj: Lukáš Koškár

JBL SoundBoost ponúkne citeľné basy, no zvuk je zadunený, pričom vyššie tóny sú zastreté. Tiež by sme uvítali o niečo vyššiu hlasitosť, ktorá stačí na ako-také ozvučenie menšej až stredne veľkej miestnosti. S reproduktorom možno bez problémov i telefonovať, pričom obe strany počujú jasne a bez ozveny.

fotogaléria
O nabíjanie sa stará samostatný USB-C konektor na module, no nabíjať ho možno aj pri pripojení k smartfónu, pričom nabíjačka je zasunutá v mobile. Vtedy sa súčasne nabíjajú obe zariadenia Zdroj: Lukáš Koškár

Dobrou správou je, že modul s reproduktorom integruje vlastný akumulátor s kapacitou 1 000 mAh a nie je teda odkázaný výhradne na batériu v telefóne. Na maximálnej hlasitosti vydržala batéria v module dve a pol hodiny, pričom následne reproduktor siahol po energii z akumulátora v telefóne, ktorý pridá ďalších niekoľko hodín podľa aktuálneho stavu nabitia. Na nižšej hlasitosti bude výdrž pochopiteľne dlhšia.

fotogaléria
Priamo v smartfóne možno upraviť hlasitosť a kontrolovať úroveň vybitia vstavaného akumulátora Zdroj: Lukáš Koškár

Cena modulu JBL SoundBoost je stanovená na 99 eur. Orange ho bude pribaľovať k telefónu Moto Z. Lacnejší smartfón Moto Z Play majú minimálne spočiatku zaradiť do ponuky Telekom a O2, pričom modul s reproduktorom k nemu budú pridávať tiež.

Z telefónu premietačka

Druhým modulom, ktorý sme mali k dispozícii, bol kompaktný Insta-Share Projector. Ide o malý projektor s rozmermi 153 × 74 × 10 milimetrov a hmotnosťou 104 gramov. Vďaka nemu možno mobilom prezentovať obsah na stenu alebo plátno, prípadne si doma, na internáte alebo na stanovačke spraviť malé kino.

fotogaléria
Projektor je príjemne ľahký Zdroj: Lukáš Koškár

Premietaný obraz má rozlíšenie 854 × 480 bodov (WVGA), svietivosť dosahuje 50 lumenov, pričom maximálny kontrast sa zastavil na hodnote 400:1. Žiarovka by mala podľa výrobcu vydržať 10 000 hodín.

fotogaléria
Modul je dokonca vybavený aj malým ventilátorom, ktorý zabraňuje prehriatiu. Pri sledovaní ale neruší, takmer ho nepočuť Zdroj: Lukáš Koškár

Lenovo uvádza, že Insta-Share Projector dokáže premietať obraz na plochu s uhlopriečkou 70 palcov, čo je takmer 178 centimetrov. Ide ale len o orientačný údaj, pričom ako sa projektor od steny vzďaľuje, narastá uhlopriečka a klesá jas. Podľa našich skúseností je ale kontrast aj pri uhlopriečke udávanej výrobcom dostatočný na premietanie prezentácií, ba dokonca je obraz slušný aj pri väčšej uhlopriečke a núdzovo si vďaka nemu prehráte aj film. V miestnosti ale musí byť úplná tma.

fotogaléria
Projektoru nechýba dostatočne pevný a pritom polohovateľný stojan Zdroj: Lukáš Koškár

Ani tu nechýba vstavaný akumulátor, v tomto prípade s kapacitou 1 100 mAh, ktorá na maximálnom jase vystačí na jednu hodinu premietania. Pokiaľ je telefón nabitý doplna, jeho batéria pridá ešte ďalšie tri hodiny. Výdrž teda vystačí na dva celé filmy. Aj projektor pritom možno nabíjať samostatne pomocou integrovaného USB-C alebo spoločne so smartfónom.

fotogaléria
Insta-Share Projector má na tele tlačidlo pre aktiváciu a koliesko pre ostrenie obrazu Zdroj: Lukáš Koškár

Lenovo využilo skúsenosti so vstavaným projektorom v tablete Yoga Tablet 2 Pro i jeho nástupcovi a zúročilo ich. Projektor v podobe modulu, ktorý si môžeme kedykoľvek pridať k smartfónu, sa nám veľmi pozdáva. Pripájanie je jednoduché, kvalita obrazu je dostatočná na nenáročné použitie a výdrž vôbec nesklame.

Škoda len tej ceny, ktorá je podľa nás doslova šialená. Lenovo si modul Insta-Share Projector cení na 349 eur. Zo zaujímavého príslušenstva sa tak stáva veľmi drahá hračka pre špecifické spektrum záujemcov.

fotogaléria
V nastaveniach možno regulovať jas i sklon premietaného obrazu, čím ho možno prispôsobiť rôznym povrchom. Zväčša si ale vystačíte s automatikou, ktorá funguje veľmi dobre Zdroj: Lukáš Koškár

Modularita, ktorá dáva zmysel

Okrem nami otestovaných gadgetov ponúka Lenovo za 299 eur k telefónom Moto Z ešte aj fotografický modul s 10-násobným optickým zoomom. Spomeňme aj Modo Mod v podobe sekundárnej batérie za 89 eur. K tomu sa pridáva séria rôznych krytov s textíliou či drevom, vďaka ktorým si môžu používatelia svoje telefóny radu Moto Z jednoduchým spôsobom prispôsobiť. Ich cena štartuje na 19 eurách.

Technológia pripájania modulov ako taká sa Lenovu vskutku vydarila a určite budeme radi, ak sa portfólio Moto Mods rozrastie o nové zaujímavé kúsky. Použitie modulov je praktické a šikovné, veľkou výhodou je najmä možnosť pripájania a odpájania bez potreby vypnutia telefónu.

Lenovo to ale poriadne prestrelilo s cenami modulov, najmä tých atraktívnejších. A tým si spektrum potenciálnych záujemcov zúžilo na absolútne minimum. Za výborné vlastnosti a inovatívnosť zaraďujeme líniu Moto Z medzi to najlepšie, čo súčasný trh smartfónov ponúka, no cenová politika u Moto Mods je úplne mimo akceptovateľnú hranicu.