25.10.2016 07:00 | MobilMania

Test Moto Z Play: Tento smartfón bude hit

Zdroj: Lukáš Koškár

Skvelý telefón s dlhou výdržou na batériu a možnosťou pripájania modulov.

Keď LG začiatkom roka predstavilo telefón G5 a ihneď si vyslúžil prívlastok „prevratný“. Napriek unibody konštrukcii totiž umožňuje výmenu batérie či pripájanie modulov. Napriek technologickej inovácii však predaje mobilu zaostali za očakávaním.

S podobným konceptom to skúša aj čínske Lenovo. Výrobca v rámci odkúpenej divízie Motoroly nedávno uviedlo na náš trh novinky rodiny Moto Z. Na pohľad ide o obyčajné smartfóny s 5,5-palcovou uhlopriečkou, no vzadu ukrývajú magnetický konektor pre pripojenie vlastných modulov s názvom Moto Mods, pričom nechýba projektor, reproduktor, fotoaparát a ani sekundárna batéria.

My sa teraz pozrieme na lacnejší model Moto Z Play, ktorý je zástupcom vyššej strednej triedy.

Čítajte aj Vyskúšali sme projektor a reproduktor, ktorý ako modul pripojíte k telefónu

Poriadna masa

Moto Z Play rozhodne nepatrí k žiadnym citlivkám, ponúkne masívny kovový rám a pevnú konštrukciu. Ani pri silnejšom tlaku sa telefón nikde neprehýba a nevydáva žiadne pazvuky. Displej je prekrytý odolným sklom Corning Gorilla Glass tretej generácie s jemným zaoblením po okrajoch.

fotogaléria
Väčšie rozmery sú v menšej ruke cítiť Zdroj: Lukáš Koškár

Zadný kryt je taktiež prekrytý sklom, ktoré je prirodzene náchylné na odtlačky. Estetický dojem tiež kazí výrazne vytŕčajúca šošovka fotoaparátu a celkom pohľadne nevyzerajú ani kontakty pre pripájanie modulov.

Výrobca to ale vymyslel veľmi šikovne. V balení totiž nájdeme aj zadný ochranný kryt, ktorý sa jedným kovovým pinom pripne k magnetickému konektoru. Presne dorovná výšku šošovky fotoaparátu, zakryje samotný konektor a človek už ani nemusí riešiť zacapkané zadné sklo.

fotogaléria
Pod displejom je aj snímač odtlačkov prstov s vysokou spoľahlivosťou čítania. Žiaľ, neslúži ako fyzické tlačidlo, no dokáže telefón odomknúť i spätne zamknúť. Stačí priložiť prst Zdroj: Lukáš Koškár

Magnetický spôsob pripnutia ochranného krytu však nie je úplne dokonalý a vykazuje jemnú vôľu, čo narúša inak výborný dojem. Okrem toho váži 23 gramov, čiže zatiaľ čo samotné telo telefónu má veľmi dobrých 165 gramov, s krytom sa už blíži k 190 gramom, čo nie je celkom málo a vo vrecku i v ruke je to poznať.

fotogaléria
Zadná strana je prekrytá sklom s kruhovou textúrou Zdroj: Lukáš Koškár

Napriek 5,5-palcovej uhlopriečke si trochu posťažujeme i na proporcie zariadenia. Je podľa nás zbytočne veľké, nejaký ten milimeter sa určite dal ušetriť tenšími rámikmi okolo displeja. V tejto disciplíne vedie drahší variant Moto Z bez prívlastku „Play“, ktorý je napriek silnejšiemu hardvéru a rovnakej uhlopriečke menší a citeľne ľahší. Má ale menšiu batériu.

Moto Z Play je ale navyše pokrytý špeciálnou vrstvou z nanočastíc pre odpudzovanie vody. Telefón má ochrániť pred poškodením pri jemnom daždi či postriekaní. Nejde ale o úplnú vodeodolnosť.

fotogaléria
Ochranný kryt je pokrytý čiernou textúrovanou textíliou. V predaji by však mali byť aj iné kryty vrátane drevených. Ceny začínajú od 19 eur a v obchodoch sa začnú objavovať v horizonte niekoľkých dní. Ide tak o jednoduchý spôsob, akým si môže majiteľ svoj Moto Z Play prispôsobiť Zdroj: Lukáš Koškár

Krásny displej s Full HD

Lenovo u Moto Z Play s veľkým 5,5-palcovým displejom stavilo na technológiu Super AMOLED a urobilo dobre. Dostávame pestré farby a excelentné pozorovacie uhly. Veľkou výhodou technológie Super AMOLED je samotný princíp zobrazovania obsahu. Jednotlivé pixely sa totiž dokážu vypínať, čo znamená, že pri čiernej daný bod vôbec nesvieti, znamená to teda úplnú tmu. Telefóny s TFT (IPS) displejmi môžu len ticho závidieť.

fotogaléria
Pozorovacie uhly sú absolútne špičkové. Žiadne deformácie farieb ani pri extrémnych uhloch Zdroj: Lukáš Koškár

K tomu si pridajme ešte vysoký maximálny jas, vďaka ktorému je obsah čitateľný aj v exteriéri za bieleho dňa. Nechýba ani senzor pre automatickú úpravu jasu podľa okolitých svetelných podmienok.

Napriek väčšej uhlopriečke dostávame Full HD rozlíšenie, nad ktorým už môžu niektorí hromžiť. Podľa nás ale ide stále o dostatočnú hodnotu; a to aj pri tejto uhlopriečke. Obraz je krásne jemný, pričom jednotlivé body si človek všimne len pri detailnom skúmaní z niekoľkých centimetrov.

Fotoaparát sa nemusí hanbiť

Hlavný fotoaparát pri formáte 4:3 ponúkne maximálne rozlíšenie 16 Mpx. Pri širokouhlých fotkách (16:9) je maximom 11,9 megapixelu. Nechýba možnosť záznamu videa až do 4K pri 30 snímkach za sekundu. Žiaľ, viac ako 30 FPS neponúka ani režim Full HD.

fotogaléria
Vstavaný blesk hlavného fotoaparátu tvoria dva miniatúrne LED čipy. Jeden produkuje neutrálnu a druhý teplú farbu svetla Zdroj: Lukáš Koškár

Pri fotkách dávame palec hore najmä za výborne fungujúce automatické HDR, vďaka ktorému snímky ponúkajú vysoký dynamický rozsah. Je tu teda vidieť pekné prechody medzi tmavými i veľmi svetlými časťami scény. Telefón taktiež bravúrne zvláda efekt rozmazania, takzvaný „bokeh”, hoci pri snahe o makrá sa napriek laserovému zameriavaniu nie vždy podarí zaostriť na objekt v bezprostrednej blízkosti.

Ukážky prínosu automatického HDR. Prvá fotografia z každej dvojice je zachytená bez tejto funkcie:

fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Vo všeobecnosti sú ale fotografie za bieleho dňa veľmi slušné, pričom vďaka 16Mpx rozlíšeniu im nechýba ani potrebný detail. O niečo horšie je to už pri sťažených svetelných podmienkach, kedy dramaticky pribúda šum. K dispozícii je aj manuálne nastavenie ISO, kedy je len na používateľovi, či uprednostní tmavšiu fotografiu s menším šumom alebo naopak. Povedali by sme ale, že automatika zvláda balans slušne. Pri fotkách v interiéri však citeľne pomôže vstavaný blesk.

Problémom je iba chýbajúca optická stabilizácia, ktorú si výrobca šetrí pre top model Moto Z. Aj to je dôvod, prečo je pri nočnom fotení počet rozmazaných záberov pomerne vysoký.

Fotografie pri zhoršených svetelných podmienkach:

fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Vlastný LED blesk má dokonca i predná kamera. Tá pri pomere 4:3 ponúkne maximálne rozlíšenie 5 megapixelov a v prípade širokouhlých snímok sa rozlíšenie zastaví na úrovni 3,8 megapixelu. K dispozícii je tiež možnosť záznamu videa vo Full HD pri 30 FPS.

Ďalšie ukážky snímok zachytených hlavným fotoaparátom v automatickom režime:

fotogaléria
Test Moto Z Play: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Hardvér strednej triedy

Kto by pod kapotou očakával čipset Qualcomm Snapdragon 820, ostane sklamaný. Tento procesor je výsadou len drahšieho bračeka. Moto Z Play sa musí uspokojiť so Snapdragonom 625, ktorý je vo svete procesorov čistokrvnou strednou triedou. Okrem nižšieho skóre v benchmarkoch to ale v praxi vôbec necítiť.

Ale aby sme sa neuspokojili len s obchodným označením, rozoberme si čip na „skrutky“. Procesorová časť má osem jadier Cortex-A53, ktoré sú orientované na energetickú efektivitu, nie čo najvyšší výkon. Ich frekvencia sa dokáže vyšplhať na 2 GHz. Čip integruje aj grafiku Adreno 506, ktorá bez problémov plynule rozchodí aj najnáročnejšie mobilné hry. Dobrou správou je, že telefón sa ani pri dlhodobej námahe vôbec neprehrieva.

fotogaléria
Skóre v AnTuTu Benchmark radí telefón do strednej triedy. Po prvom spustení má používateľ k dispozícii takmer 24 GB voľného priestoru pre aplikácie a dáta Zdroj: Lukáš Koškár

Snapdragon 625 dopĺňa operačná pamäť s kapacitou 3 GB, čo je na strednú triedu úplne bežná hodnota a ojedinelá nie je ani u súčasných top modeloch. Vstavaná pamäť má veľkosť 32 GB, no nechýba slot na Micro SD karty s maximálnou kapacitou 200 GB.

fotogaléria
Výborné je, že telefón má dva samostatné sloty na SIM karty, pričom ten druhý nie je zdieľaný s pamäťovkou, čo nie je vždy pravidlom. Majiteľ teda môže využívať režim Dual SIM a pritom mať v telefóne aj Micro SD kartu. V predaji však bude aj verzia telefónu len pre jednu SIM kartu. Treba si na to dať pozor a vopred si podporu dvoch SIM overiť Zdroj: Lukáš Koškár

Výborne optimalizovaný systém

Operačným systémom je Android 6.0.1 (Marshmallow) s vyhliadkou budúcej aktualizácie na novší Nougat. Lenovo musíme jednoznačne pochváliť, že do systému nepridalo žiadnu agresívnu grafickú nadstavbu, ktorá by zbytočne odhryzla svoj diel z hardvérových zdrojov. Odozva telefónu je výborná.

fotogaléria
Systém nepostihli žiadne dramatické grafické nadstavby Zdroj: Lukáš Koškár

A chváliť budeme ďalej. Moto Z Play nemá predinštalované prakticky žiadne aplikácie tretích strán. Okrem obligátneho softvéru Googlu tu nájdeme len užitočné utility výrobcu pre správu modulov a pohybových gest.

Veľmi sa nám páčia funkcie ako zobrazenie aktuálneho času a notifikácií na zamknutom smartfóne po prostom priblížení ruky k displeju. K tomu sa pridáva napríklad aj zapnutie svietidla dvojitým potrasením telefónu či spustenie fotoaparátu a zmena aktívnej kamery dvojitým otočením zápästia.

fotogaléria
Na nabíjanie a prenos dát slúži moderné USB typu C. Vedľa nájdeme aj 3,5mm audio jack, ktorý u drahšieho Moto Z paradoxne chýba Zdroj: Lukáš Koškár

Dlhá výdrž a rýchle nabíjanie

Vyzdvihneme aj výdrž na batériu, ktorá je na dnešné pomery nadštandardná. Moto Z Play pri veľkom vyťažení vydržal bez nabíjačky vyše dvoch dní. Pri menšej záťaži, teda občasnom telefonovaní a surfovaní môže majiteľ počítať aj s piatimi dňami. Okrem vstavenému akumulátoru s kapacitou 3 510 mAh za to môže vďačiť aj použitému čipsetu a v neposlednom rade displeju Super AMOLED, ktorému svedčia tmavé pozadia.

Súčasťou balenia je nabíjačka, ktorá dokáže dodať 15 Wattov (5V a 3A). Výsledkom je pomerne rýchle nabíjanie. Na 90 % bola batéria dobitá za 1 hodinu a 18 minút.

Hodnotenie: Vydarený experiment

Áno, vo svete smartfónov dostávame každý rok čoraz väčšie rozlíšenia, vyšší výkon, o niečo lepšie foťáky a prepracovanejší operačný systém, no aj tak sa nemôžeme zbaviť dojmu, že celý trh skrátka stagnuje. Preto produkty ako LG G5, ale aj Moto Z a Moto Z Play vítame s otvorenou náručou. Po dlhej dobe tu totiž máme opäť aspoň nejakú snahu o pokrok.

Výrobcovia by si minimálne za odvahu zaslúžili uznanie. Nebudeme ale až takí úzkoprsí. Aktuálne testovaný Moto Z Play totiž prináša možnosť pridávania modulov bez toho, aby sa to zásadne prejavilo na jeho konštrukcii, alebo že by nebodaj utrpel vzhľad. S výzvami sa Lenovo vysporiadalo po svojom a musíme konštatovať, že na nás to zafungovalo.

fotogaléria
Nevýhodou pribalenej nabíjačky je, že kábel s USB-C konektorom nemožno od adaptéru oddeliť Zdroj: Lukáš Koškár

Samotným modulom Moto Mods sme sa venovali v samostatnom teste . Ide ale bez pochýb o príjemný bonus a dúfame, že LG G5 ani línia Moto Z nie sú poslednými smartfónmi svojho druhu. Zlepšovanie schopností mobilu či pridávania nových funkcií pomocou modulov je podľa nás myšlienka, ktorá si na trhu smartfónov svoje miesto nájde. A Lenovo ukázalo, že to ide aj vkusne.

Moto Z Play pritom vo veľkej konkurenčnej prestrelke obstojí taktiež svojimi ďalšími vlastnosťami. Dostávame pekný Full HD displej, solídny výkon, skvelú výdrž na batériu aj bez modulu so sekundárnym akumulátorom a výborne odladený systém bez zbytočností. Čerešničkou na torte sú gestá, ktoré uľahčujú používanie.

Nedostatkov je vskutku minimum. Posťažujeme si len na väčšie rozmery a taktiež vyššiu hmotnosť s ochranným zadným krytom, ktorý tiež mohol byť ukotvený o niečo pevnejšie.

fotogaléria
Na pohľad nepekné piny sa zakryjú ochranným krytom. Veľmi praktické Zdroj: Lukáš Koškár

Trochu zamrzí aj cena. Moto Z Play sa u nás predáva za oficiálnu cenu 449 eur. Najmä vzhľadom na fakt, že ide o zariadenie strednej triedy, to nie je práve málo. Pritom moduly treba vo voľnom predaji zakúpiť samostatne.

Možnosť ich pridávania však len tak hociktorý konkurent neponúkne. Jediným rivalom v tomto smere bude už menovaný LG G5. Ak ale možnosť pridávania modulov nevyužijete, o niečo lacnejšími alternatívami budú napríklad Honor 8 alebo starší Samsung Galaxy S6 . Pozor len na kusy s podozrivo nízkou cenou, ktorým sa venoval Ján Trangel vo veľkom článku.

Novinka od Lenova sa však ešte len začína objavovať v ponukách obchodníkov a je pravdepodobné, že jej cena časom klesne. Moto Z Play majú do portfólia zaradiť Telekom aj O2 , pričom rovno k nemu pribalia aj modul s reproduktorom. Neskôr sa možno pridá aj Orange, ktorý bude spočiatku exkluzívne ponúkať výkonnejší Moto Z.

Názov zariadenia Motorola Moto Z Play
Rozmery 156,4 × 76,4 × 6,99 mm
Hmotnosť 165 g (bez zadného krytu)
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja Super AMOLED, 1 920 × 1 080 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
Procesor 8 × Cortex-A53 (2,0 GHz)
Grafické jadro Adreno 506
Operačná pamäť 3 GB RAM
Priestor pre dáta 32 GB + podpora Micro SD do 200 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 Nano SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 16 Mpx, laserové automatické zaostrovanie
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 6.0.1 (Marshmallow)
Orientačná cena s DPH 449 eur