2.11.2016 07:15 | MobilMania

Test Moto Z: Konečne inovatívny top model

Zdroj: Ján Trangel

Zariadenie najvyššej triedy, ktoré z radu vystupuje hneď niekoľkými spôsobmi.

Lenovo zobralo slovenský smartfónový trh útokom. Modelmi zaplavilo všetky kúty až na jeden: v ponuke nemalo plnohodnotný top model. To sa ale teraz mení, prichádza Moto Z.

Smartfónová anorexia

Na dizajne si dal výrobca záležať. Na prvý pohľad zaujme extra tenká konštrukcia – Moto Z je jednoznačne najtenší spomedzi tohtoročných top modelov. Ohnutia by sme sa nebáli, samotné telo je vyrobené z kovu a vyhotovenie je dobré.

Držanie v ruke je pre nízku hrúbku síce sprvoti mierne neprirodzené, ale na dobré sa ľahko zvyká a po pár hodinách vám už každý iný telefón príde ako obrovská tehla. Len okraje mohli byť trošku viac zaoblené.

fotogaléria
Extrémne tenkej konštrukcie sa netreba obávať, telo je pevné a kvalitne továrensky spracované Zdroj: Ján Trangel

Celkový estetický dojem kazí iba výrazne vystupujúca šošovka fotoaparátu a zlaté „bodky“ v spodnej časti zadnej strany – teda magnetický konektor, prostredníctvom ktorého možno k telefónu pripájať rôznorodé príslušenstvo, tzv. moduly.

Moto Z podporuje rovnaké príslušenstvo ako jej lacnejšia sestrička Moto Z Play – dostupný teda je reproduktor, náhradná batéria, rôznofarebné kryty, reproduktor či dokonca projektor alebo fotografický modul.

fotogaléria
Zlaté magnetické konektory trošku kazia dizajn. Po pripojení prvého modulu im to ale radi odpustíte Zdroj: Ján Trangel

Jednotlivé moduly sa iba priložia k zadnej časti a o zvyšok sa už postará magnet. Držia pevne a pre dosiahnutie plnej funkčnosti netreba zariadenie reštartovať. To je zásadný rozdiel oproti LG G5, ktorý je z hľadiska modularity pre Moto Z najväčším súperom. Lenovo pritom garantuje podporu modulov aj pri ďalších generáciách zariadení; pokiaľ teda investujete do príslušenstva, nemusia po roku či dvoch nutne skončiť v zásuvke a pod vrstvou prachu.

Podrobne sa modulom reproduktoru a projektoru venoval Lukáš Koškár v samostatnom článku >>>

Čítajte aj Vyskúšali sme projektor a reproduktor, ktorý ako modul pripojíte k telefónu

Prvý bez konektora

Vyzerá to tak, že 3,5 mm Jack konektor definitívne odchádza do histórie. Jeden prvok, ktorý sa stal štandardom, ako prvý odpísal Apple v iPhone 7, vo svete Androidu sa s ním ako prvá lúči práve Moto Z. Áno, na účte, ktorý inžinieri vystavili za konštrukciu s extra tenkým telom, sa nachádza aj táto položka. Pokiaľ chcete k Moto Z pripojiť slúchadlá, musíte sa spoľahnúť na dodávanú redukciu z konektora USB typu C, alebo využiť služby modrého zubu.

fotogaléria
Jedným z argumentov Lenova na odobratie 3,5mm Jack konektoru je aj integrovanie novej funkcie na potláčanie okolitého šumu. Sony a Huawei to ale zvládli aj s klasickým Jackom... Zdroj: Ján Trangel

Pokiaľ patríte medzi používateľov, ktorí slúchadlá až tak veľmi nevyužívajú, táto zmena sa vás pravdepodobne citeľne nedotkne. Nás to ale počas používania neskutočne hnevalo a opakovane sme sa dostali do situácie, kedy sme skrátka slúchadlá pripojiť nevedeli. Na názore, že odstránenie 3,5 mm Jack konektoru je krok nesprávnym smerom a jeden veľký vývojový omyl, sa tak nič nemení.

Čítajte aj Že vraj už nepotrebujeme 3,5 mm jack? Totálny nezmysel

Celej situácii príliš nepomáha ani reproduktor nevalnej kvality. Hrá síce hlasno, ale aj tak vo výsledku Moto Z patrí skôr k podpriemeru. Najmä keď si pustíte záznam hlasu, napríklad rozhovor, je zvuk neprirodzený a miestami až ťažko zrozumiteľný. Aspoň že reproduktor výrobca umiestnil rozumne nad displej, kde ho pri držaní nezakryjete.

Riešením môže byť aj modul reproduktoru, ktorý sa dá pripojiť k zadnej časti a posunúť využitie telefónu do úplne iného levelu.

fotogaléria
Zvykajte si, takéto redukcie postupne začnú pribúdať v povinnej výbave všetkých telefónov. Vraj v záujme pokroku... Zdroj: Ján Trangel

Aj selfie blesk

Na prednej strane sa okrem displeja, tradičného senzoru okolitého svetla a kamery nachádza jeden nevšedný prvok – silná dióda. Vie blysnúť pri fotení, alebo aj trvalo svietiť pri videohovore či natáčaní „selfie“ videa. Pokiaľ prednú kameru skutočne využívate, táto drobnosť posúva funkčnosť o level ďalej.

Samostatnú zmienku si zaslúži aj taká banálna vec ako mikrofóny pre snímanie reči počas telefonovania. Inžinieri ich na Moto Z umiestnili dva, v spodnej časti. Bohužiaľ, sú až priveľmi smerové a pokiaľ pri hovore telefón trošku skloníte, druhá strana sa hneď začína sťažovať na nezrozumiteľnosť. Pri telefonovaní si tak treba dávať dobrý pozor, ako máte telefón nasmerovaný.

fotogaléria
Vedľa šošovky predného fotoaparátu sa nachádza prisvetľovacia dióda. Selfie maniaci isto začnú krochkať blahom Zdroj: Ján Trangel

Pod displejom sa nachádza výborne fungujúci snímač odtlačkov prsta. Nedá sa stláčať, ako by jeho umiestnenie i tvar mohli napovedať, pracuje ale ako dotykový senzor. Jeho pomocou sa dá displej odomknúť aj opätovne zamknúť. Je však veľká škoda, že ho inžinieri nevyužili aj ako systémové tlačidlo – všetky tri sa nachádzajú priamo na displeji a zbytočne tak uberajú priestor z viditeľnej plochy. Pod displejom by pritom bolo miesta na rozdávanie.

Krásny AMOLED displej

Samotný displej sa smelo môže zaradiť medzi to najlepšie, čo súčasný svet mobilov ponúka. Po uhlopriečke meria 5,5 palca a pracuje vo vysokom rozlíšení 1440 × 2560 obrazových bodov. Toto rozlíšenie sa už pomaly stalo štandardom v najvyššej triede a hoci si stojíme za názorom, že pri danej uhlopriečke stačí aj FullHD, Moto Z je vďaka väčšiemu počtu aktívnych bodov lepšie pripravená na využitie vo svete virtuálnej reality.

Oveľa dôležitejšie je, že Lenovo opustilo technológiu IPS a stavilo na AMOLED panel. Jeho zobrazenie je špičkové po všetkých stránkach. Má výborné pozorovacie uhly a krásne vykresľuje čiernu. Samotné farby síce nie sú také žiarivé ako na Samsungoch, ale žiadne problémy napríklad so žltým či modrým nádychom bielej sme nespozorovali.

Na vypnutom displeji je možné nechať si zobraziť hodiny či rôzne upozornenia, v rámci šetrenia batérie ale nesvieti stále. Rozžiari sa, až keď nad ním prejdete rukou. Povrch displeja je chránený odolným sklom Gorilla Glass štvrtej generácie. Samotný povrch pomerne dobre odoláva nečistotám a odtlačkom prsta, samotné prsty sa po ňom ale dobre kĺžu.

fotogaléria
Snímač odtlačkov prsta dokáže telefón prebudiť aj uspať, ale systémové tlačidlá sú stále iba virtuálne. Miesta by pritom bolo pod displejom habadej Zdroj: Ján Trangel

Vo výkone vyniká vďaka čistému systému

Do Moto Z dali čínski vývojári procesor Snapdragon 820, ktorý z hľadiska výkonu patrí medzi to najlepšie, čo si dnes môžete kúpiť. Dopĺňajú ho grafika Adreno 530, 4 GB operačnej pamäte a 32 GB vnútorného priestoru pre dáta, ktorý sa dá ešte rozšíriť pomocou pamäťových kariet MicroSD.

Celkový výkon zariadenia je vynikajúci, výsledkom pomáha predovšetkým prakticky čistý Android s minimom prídavkov od výrobcu. Výrobca zobral pôvodné prostredie tak, ako ho Google stvoril, a pridal iba dve vlastné aplikácie. Prvá slúži na správu modulov a druhá ovláda niektoré dodatkové funkcie, ako je aktivácia svietidla zatrasením či otvorenie foťáku otočením telefónu v ruke.

fotogaléria
Takto vyzerá aplikácia od Lenova, inak je Android úplne čistý Zdroj: Ján Trangel

Extrémne tenká konštrukcia si okrem chýbajúceho konektora slúchadiel vybrala aj ďalšiu daň – zahrievanie pri záťaži. Najmä pri výpočtovo a graficky náročných operáciách ako sú inštalácie masívnejších aplikácií či hranie náročných hier sa v spodnej časti, v okolí magnetického konektoru pre moduly, objavuje zahrievanie. Teplo nie je síce také vysoké, aby bránilo využívaní smartfónu a telefón ani pre prehrievanie neobmedzuje výkon, napriek tomu je to citeľné.

Malý zázrak s výdržou

Lenovo do svojho top smartfónu integrovalo menšiu batériu s kapacitou iba 2600 mAh. To je zásadne menej než ponúkajú konkurenti, napríklad Samsung Galaxy S7 Edge má až 3600 mAh batériu. Napriek tomu nemôžeme na výdrž Moto Z povedať zlé slovo. Aj keď sme telefón využívali veľmi intenzívne, vydržal celý deň.

fotogaléria
Test Moto Z Zdroj: Ján Trangel

Nebolo pritom treba aktivovať žiadny špeciálny šetriaci režim ani vypínať jednotlivé funkcie – tieto veci si systém manažuje sám. Pri sporadickom využívaní sme dokonca s Moto Z zvládli aj celý víkend.

Za týchto okolností je to výborný výsledok a môžeme iba tipovať, čo by smartfón vedel, keby výrobca spravil telo o niečo hrubšie a použil silnejšiu baterku. Tipujeme, že veľkú zásluhu na výdrži má (takmer) čistý operačný systém Android, ktorý zbytočne nezaťažuje systém grafickými prvkami a zbytočnosťami.

Dobrou správou je aj podpora extra rýchleho nabíjania, ktorú v Lenove volajú Turbo Power. Keď sme dali nabíjať z úplnej nuly, 10 % kapacity sme dosiahli za 7 minút a po hodine hlásil indikátor 84 % stav nabitia. Do plna sa batéria nabije za 1 hodinu a 18 minút. Toto musí uspokojiť aj tých najnáročnejších používateľov...

fotogaléria
Kryt sa na zadnú stranu iba priloží, o upevnenie sa postará magnet Zdroj: Ján Trangel

Foťák stále zaostáva

Moto Z prichádza s 13 Mpx hlavným fotoaparátom. To je síce menej obrazových bodov, než má jej sestrička Moto Z Play (tá má 16 Mpx), v praxi to ale nevadí. Naopak, výhodou je prítomnosť optickej stabilizácie obrazu a laserového ostrenia, ktoré je vskutku rýchle, hoci na presnosti by sa dalo ešte popracovať. Najmä pri fotení veľmi blízkych objektov sa niekedy telefón nevie rozhodnúť, či ostriť na popredie alebo pozadie a niekedy nepomáha, ani keď mu návod dáme manuálnym dotykom na displej.

Celková kvalita fotografií je slušná, ale na dnešnú špičku to nestačí. Samsung Galaxy S7, LG G5 a dokonca aj HTC 10 jednoducho vedia fotiť o malý krok lepšie. Najviac je rozdiel viditeľný pri slabom svetle, kde je (napriek prítomnosti hardvérovej stabilizácie) stále badateľné rozmazanie. Ťažko pritom povedať, prečo si telefón na automate stále volí priveľmi krátke časy uzávierky, ktoré skrátka nie je schopný zvládnuť. Všimnite si medzi ukážkovými fotkami napríklad snímok bežiaceho psa, ktorý je úplne nezmyselne rozmazaný.

Úctyhodná je ale aspoň snaha zbytočne fotky postprodukčne neupravovať. Pochváliť treba dobrú prácu automatického režimu HDR, ktorý s fotkami za dobrého alebo aspoň dostatočného svetla vie skutočne robiť divy.

fotogaléria
Moto Z: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Napriek výkonnému procesoru a dostatku pamäte nedostala Moto Z do vienka schopnosť nahrávať 4K video. Uspokojiť sa treba s 2K, teda 2160p pri 30 obrázkoch za sekundu. Nahrávať sa dá aj FullHD s dvojnásobným FPS.

Hodnotenie: Konečne inovatívny top model

Pokiaľ ešte stále chodíte po svete s myšlienkou, že všetky top smartfóny sú rovnaké a nemá zmysel sa o ne zaujímať, skúste si ísť pozrieť Moto Z. Výrobca v tomto jednom zariadení prichádza hneď s niekoľkými dobrými nápadmi a inováciami. Napríklad možnosť pripájania modulov takým spôsobom, že celé použitie dáva zmysel, je vec, na ktorú sme veľmi dlho čakali. Na zem ich zrážajú iba šialené ceny.

Ďalšou kľúčovou vlastnosťou je extra malá hrúbka, ktorou Moto Z tromfne všetky konkurenčné zariadenia. Použitie menšej batérie sa pritom zásadnejšie nepodpísalo na celkovej výdrži, ktorá sa stále drží v dnešnom štandarde. Radosť z hrúbky iba 5,2 mm v páse kazí iba vystupujúca šošovka fotoaparátu a fakt, že inžinieri museli na oltár smartfónovej anorexie položiť 3,5 mm konektor pre slúchadlá.

Dobrým krokom je ale použitie úplne čistého systému Android bez zbytočného balastu či rôznorodých grafických prvkov a aplikácií tretích strán. Toto je vec, kde platí, že menej je jednoznačne viac. Mocný hardvér tak nič neobmedzuje a môže sa naplno prejaviť.

V čom Lenovo ešte stále zaostáva je kvalita fotoaparátu. Moto Z sa v tejto disciplíne nemôže rovnať súčasnej špičke; a to napriek tomu, že výrobca integroval optickú stabilizáciu a laserové ostrenie. Svetielkom nádeje je iba prídavný modul fotoaparátu ponúkajúci optický zoom...

Kým pri iných triedach sa Lenovo chce zapáčiť cenou, v prípade top modelu to neplatí. 699 eur s DPH je cena na úrovni konkurentov ako je Samsung Galaxy S7, LG G5, HTC 10 či Sony Xperia XZ. Niektoré z týchto zariadení sa dajú kúpiť v internetových obchodoch aj lacnejšie, tu ale treba zbystriť pozornosť – nie každý predajca je seriózny a niekedy sa s podozrivo lacnými telefónmi môžu spájať veľké problémy. Celej téme a spôsobom, ako predajcovia znižujú ceny mobilov, sme sa venovali v samostatnom článku.

Názov zariadenia Moto Z
Rozmery 153,3 × 75,3 × 5,2 mm
Hmotnosť 136 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja AMOLED, 1440 × 2560 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 820
Procesor 8-jadrový, (4x2,15 GHz a 4x1,6 GHz)
Grafické jadro Adreno 530
Operačná pamäť 4 GB RAM
Priestor pre dáta 32 GB + pamäťové karty
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx, optická stabilizácia, laserové ostrenie
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx, LED blesk
Operačný systém Android 6.0.1
Orientačná cena s DPH 699 eur