14.11.2016 06:29 | MobilMania

Telekom: Budúci rok zlepšíme pokrytie 4G na diaľniciach a železniciach

Zdroj: TASR

Operátor chce zlepšiť pokrytie rýchleho internetu pri cestovaní. Detaily zatiaľ neprezrádza.

Počas budúceho roka chce zvýšiť pokrytie LTE siete aj Telekom. Rýchlu sieť plánuje sprístupniť do nových lokalít, ale aj na cesty.

„Plánujeme pokryť viaceré trasy diaľnic i železničných tratí a budeme o nich informovať podľa postupného pokrývania,“ povedal hovorca Telekomu Michal Korec.

Pokrytie 3G a 4G sieťou od Telekomu na cestách Zdroj: Telekom

K 1. októbru bola 4G sieť od tohto operátora dostupná pre 85,1 percenta populácie . Ide tak o najväčšiu rýchlu sieť štvrtej generácie spomedzi všetkých mobilných poskytovateľov.

Rýchlejšie 4G? Možno iba v častiach miest

Vo vybraných lokalitách ponúka Telekom 4G sieť s rýchlosťou 225 alebo až 300 Mbit/s. Na veľkej väčšine územia poskytuje 73 Mbit/s. Nie celé mestá budú ale pokryté rýchlejším internetom.

„Pri vyšších rýchlostiach LTE postupujeme inak ako pri základnom pokrytí. Zatiaľ čo LTE 73 Mbit/s, prípadne 150 Mbit/s je využívané na pokrývanie celých miest, pri LTE-Advanced (225 a 300 Mbit/s) volíme v prvom rade pokrývanie najvyťaženejších lokalít,“ tvrdí Korec.

Rýchlejšou 4G sieťou teda môžu byť pokryté iba sídliská s najväčšou prevádzkou používateľov. V ďalšom kole pokrývania ale môže prísť k pokrytiu celého mesta.