15.11.2016 11:36 | MobilMania
Odporúčame

Žirafa, praclík, ale aj dojčiaca matka. Na smartfóny mieria nové emotikony

Zdroj: Emojipedia

Nové emotikony prídu na mobilné operačné systémy v rámci aktualizácie štandardu Unicode na verziu 10.0.

Organizácia zodpovedajúca za tvorbu a schvaľovanie nových ikon emoji, Unicode Consortium, nedávno predstavila zoznam emotikon, ktoré by mohli v priebehu roka 2017 rozšíriť aktuálnu kolekciu piktogramov. Do užšieho výberu sa dostalo 51 návrhov. O novinkách informoval aj portál Emojipedia.

Výber je pestrý

Unicode Consortium zverejnilo predbežný návrh novej sady emotikonov ešte v máji tohto roka, vtedy však vo výbere figurovalo len osem piktogramov. Aktualizovaný zoznam už obsahuje 51 ikon emoji. Stále ide len o návrhy a konečný výber sa preto ešte môže zmeniť.

fotogaléria
Aj brokolica, kokos či sendvič si našli cestu do zoznamu ikon Unicode 10.0 (zdroj: Emojipedia) Zdroj: Emojipedia

Vyjadrenie činnosti, pocitov či emócií prostredníctvom takzvaných „smajlíkov“ je v online komunikácii veľmi obľúbené. Návrhy piktorgramov sa zakladajú na mnohých trendoch používateľov, ale aj sociálnych a kultúrnych aspektoch.

Aktuálny zoznam pre rok 2017 je tak veľmi rozmanitý. V užšom výbere sa nachádzajú napríklad emotikony praclíka, zebry, dinosaura, ale aj dojčiacej matky či ženy zahalenej v odeve hidžáb.

fotogaléria
Časť z návrhov piktogramov pre rok 2017 (zdroj: Emojipedia) Zdroj: Emojipedia

V operačných systémoch približne v polovici 2017

Všetky nové emotikony prídu na operačné systémy mobilných zariadení v rámci aktualizácie znakového štandardu Unicode. Pripravovaná verzia 10.0 by mala vyjsť niekedy v polovici nasledujúceho roka. Predchádzajúca aktualizácia Unicode 9.0 priniesla až 74 úplne nových smajlíkov.

Nie vždy sú však nové ikony súčasťou veľkých aktualizácií a niekedy symboly vznikajú aj kombináciou existujúcich znakov štandardu.

Čítajte aj Windows aj Android dostanú nové emoji. Microsoft provokuje