16.11.2016 12:47 | MobilMania
Video

Orange už plánuje volanie cez Wi-Fi a pôjde do fixného LTE

Zdroj: Ján Trangel

Rozhovor: 3G sieť zatiaľ operátor vypínať neplánuje, VoLTE spustí začiatkom budúceho roka.

Mobilní operátori stoja pred mnohými výzvami. O zdieľaní sietí s inými operátormi, pláne s rozvojom LTE aj vypínaním 3G sietí, nasadení VoLTE aj sieťach pre internet vecí hovorí technický riaditeľ Orange Slovensko, Ivan Golian.

Kedy príde VoLTE v sieti Orange? Plánuje operátor aj VoWi-Fi? A aké má plány s vypínaním 3G siete? Pozrite si odpovede vo videorozhovore, ktorý pripravil Filip Hanker:

Vypínanie 3G o 3 až 4 roky

Plánujete vypínanie 3G siete aspoň na niektorých miestach, aby ste uvoľnili pásmo pre LTE?

Neplánujeme selektívne vypínanie 3G siete, ale radšej odpoviem trošku zoširoka. Poskytujeme služby cez 2G, 3G a 4G. Ak niektorá z týchto vrstiev bude pripravená na vypnutie, tak áno, je to sieť 3G. Dôvody sú pritom jednoduché. 2G sieť má do budúcnosti využitie v súvislosti s konektivitou pre internet vecí. 4G je zase sieť pre poskytovanie mobilného internetového broadbandu.

Zostáva nám tak 3G sieť, ktorá skôr či neskôr bude vypnutá. Kedy to bude, závisí od veľa faktorov – najmä pokrytia a kapacity 4G siete, penetrácie 3G telefónov aj spôsobu ich využívania.

3G sieť skôr či neskôr bude vypnutá.

Zariadení s podporou 3G je v sieťach ešte stále pomerne veľa. Nedávno dominovali...

Ak sa 3G telefón využíva iba na hlas, tak nie je dôvod tú sieť nevypnúť. Ale ak sa využíva aj na dáta, tak mali by sme tú sieť ponechať. Otázka teda neznie, kedy sa zbavíme všetkých 3G telefónov, ale kedy tie mobily prestanú byť aj na dáta. 

Preto sa vypínanie siete 3G nedá spraviť selektívne. 3G telefóny máme po celom Slovensku a ja neverím, že máme oblasti, kde sa takéto telefóny používajú iba na hlas. Už len kvôli mobilite.

Nie je to teda také jednoduché a určite to neplánujeme vypínať kvôli zákazníckej spokojnosti po častiach. Keď už, tak pôjdeme na celú plochu.

Aký máte podiel 3G telefónov v sieti?

V súčasnosti je to už hlboko pod 50 %. Predaj nových 3G telefónov sme v minulom období úplne zastavili.

fotogaléria
Podiel 3G telefónov v sieti Orange je už hlboko pod 50 %, tvrdí technický šéf Orange Slovensko. Foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Ako vidíte časový horizont, kedy by podľa vás mohlo nastať vypnutie 3G siete?

Do obdobia troch až štyroch rokov stopercentne. U nás to je ešte komplikovanejšie, že naša sieť je postavená na technológii Alcatel. A nad ním prevzala manažérsku kontrolu Nokia, už to potvrdili aj protimonopolné úrady.

Na vypnutie 3G siete sa tak nepozeráme len z toho pohľadu, či máme paralelnú dátovú sieť, ktorú môžeme ponúknuť zákazníkom a je dostatočne kvalitná z pohľadu kapacity, rýchlosti aj pokrytia. Ale pozeráme sa na to aj z pohľadu vývoja na existujúcich zariadeniach Alcatelu, ktorý bude limitovaný a postupne utlmený.

Ak sa nestane niečo výnimočné, výmena začne v priebehu budúceho roka. Súčasťou bude samozrejme plošné nasadenie riešenia, ktoré nám umožňuje využívanie viacerých technológií na tých istých frekvenciách. Nebude to teda tak, že 2,1 GHz pásmo bude využívané iba 3G zariadením. Bude tam technológia, ktorá bude po vypnutí 3G siete vedieť na tej istej frekvencii „žiariť“ LTE signál.

Funguje to podobne, ako teraz vysielame 3G na frekvencii 900 MHz a vyžívame na to 2G infraštruktúru.

Hovorili ste o upgrade 2G siete. Čo to bude znamenať? Budete zvyšovať dátovú priepustnosť?

Nebudeme zvyšovať dátovú priepustnosť 2G siete. Tá nie je stavaná kapacitne, softvérovo ani hardvérovo na vysokorýchlostné dátové prenosy. Zato má veľmi dobrú propagáciu signálu (schopnosť šíriť dostatočne kvalitný signál, pozn. red.) na 900 MHz.

Výrobcami je určená ako jedna zo sietí, kde sa môžu integrovať funkcionality LPWA, teda základu pre internet vecí.

Zatiaľ ten strategický plán je, že budeme mať dve, maximálne tri siete, ktoré budeme môcť využívať aj na IoT. A to záleží od toho, kedy výrobca infraštruktúry implementuje tú LPWA funkcionalitu na 4G a na 2G infraštruktúru.

Zatiaľ ten strategický plán je, že budeme mať dve, maximálne tri siete, ktoré budeme môcť využívať aj na IoT.

LTE pre všetky segmenty

Niektorí konkurenti majú pevné LTE a masívne ho rozširujú. Prinesiete takúto technológiu alebo na ňu ešte nie je čas?

Do fix LTE pôjdeme. Máme ambíciu ísť do všetkých segmentov. Budú cez neho rôzne  služby s rozdielnym profilom využívania. Bežný zákazník môže využívať službu ako internet a nelineárnu televíziu. Iní zákazníci zas iba ako záložnú linku do firmy.

Mimochodom, fixné LTE je služba, ktorá využíva LTE infraštruktúru. Tú istú ako klasické LTE.

Aké frekvencie chcete použiť?

Na začiatku tie, ktoré máme – čiže 800 MHz, respektíve 2,6 GHz.

Na začiatku chceme pre fixné LTE použiť tie frekvencie, ktoré máme – čiže 800 MHz, respektíve 2,6 GHz.

Chcete sa dostať aj k pásmu 3,5 – 3,7 GHz?

Necítime takú potrebu. Tým, že máme 2 600 MHz, necítime potrebu ísť týmto smerom.

Pokiaľ ide o nové tendre na pásma, ktoré sa budú uvoľňovať napríklad po televízii, ako to vidíte?

Pokiaľ viem, v blízkej dobe sa bude uvoľňovať 1,8 GHz a následne 700 MHz. Máme záujem v oboch prípadoch, primárne v sedemstovke.

Kapacita 4G je vyťažená na polovicu

Máte dosť frekvencií v súčasnosti?

Sú v súčasnej dobe vyhovujúce – a máme tam, samozrejme, rezervu. Viem si predstaviť, že keď spojíme frekvencie a prinesieme obrovskú rýchlosť, roky budem čakať na dodávateľa telefónov, firmvér a zákazníka, kým si ho dovolí. Toto tiež môže byť prístup.

Ako plánujete zvyšovať rýchlosť v LTE sieti? Aj podľa toho, čo vám dovolia frekvencie.

My sme si kúpili 10 MHz blok v 800 MHz, 30 MHz v 2 600 MHz. Keď to spojíme, máme 40 MHz blok, čo je teoretických 300 Mbit/s na zákazníka. Osobne si myslím, že zákazník nerozozná, či načíta stránku za 1,8 alebo 1,74 sekundy. Ten rozdiel medzi nami a konkurenciou je iba číslo. Pre zákazníka ten rozdiel nie je badateľný.

Pokiaľ ide o aktuálnu kapacitu 4G siete, na koľko percent je táto sieť vyťažená v súčasnosti?

Z pohľadu hardvérovej kapacity sme pripravení na očakávaný nárast LTE prevádzky a viac ako 50 % buniek má využitú kapacitu do 50 %. Ďalšia kapacita určená softvérovými licenciami je riešená dynamicky – vzhľadom na aktuálnu prevádzku.

Najbližší pol rok teda neplánujete navyšovanie 4G siete, lebo na to nie sú pripravení zákazníci?

Máme plán na zvyšovanie rýchlostí. Do konca roka budeme mať pokrytých 225 Mbit/s rýchlosťou 25 percent obyvateľstva. V priebehu budúceho roka pritom určite budeme navyšovať rýchlosti.

VoWiFi príde pár mesiacov po VoLTE

Stihnete ešte tento rok priniesť Voice over LTE?

Nie, VoLTE spustíme v prvom kvartáli 2017.

Pôjde hneď o nasadenie v celej sieti alebo o postupné sprístupňovanie?

Službu budeme mať v celej sieti. Najskôr si VoLTE ale vyskúšame v nejakej časti Slovenska a postupne ju sprístupníme všade. Toto je pritom najnáročnejší projekt, aký sme kedy mali.

Testujú už VoLTE nejakí klienti alebo firma?

Nie, zatiaľ to máme urobené iba interne. Aktuálne dokončujeme upgrade sieťových zariadení.

A čo Voice over Wi-Fi? Je to reálne približne za rok či dva?

Určite. Ja verím, že skôr. Je to tá istá infraštruktúra ako VoLTE, a to až na jednu zmenu – že tam musí byť iný aplikačný server.

Môžete komentovať výsledky P3 testov , kde vyhral Telekom a vy ste skončili v tesnom závese?

My sme o týchto testoch neboli ani informovaní. Telekom to platí a pravdepodobne nastavuje aj metodiku.

Má teda takýto test nejakú výpovednú hodnotu?

Určite má. Jednak sme radi, že sme skončili v tesnom závese. Je to znak toho, že obidve siete sú veľmi kvalitné a ďaleko presahujú európsky štandard. Viem to, keď ešte P3 robila v minulosti aj pre Orange, tak naša a sieť Telekomu boli v 90 plus percentách boli najlepšie v európskom meradle. Ale neboli tam zas všetci operátori v Európe.

Rozdiel 50 alebo 100 bodov nemusí znamenať pre zákazníka nič. Sú to čísla, ktoré majú výpovednú hodnotu pre technikov, ktorých úlohou je sieť vylaďovať, ale z pohľadu zákazníka nemusia nič znamenať. Je to znak toho, že obidve siete sú veľmi dobré. Keď sme takto tesne na druhom mieste, tešíme sa z toho.

fotogaléria
Prioritizáciu v rámci LTE siete, napríklad pre biznis klientov, zatiaľ Orange neplánuje, vraví Ivan Golian. Foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Plánujete nejakú službu pre biznisových klientov, kde by bola pre nich väčšia prioritizácia v rámci 4G siete?

V súčasnosti neplánujeme, keďže nepociťujeme nejaké obmedzenia, čo sa týka kapacity v rámci LTE. Potom skôr pôjdeme smerom rozširovania kapacít.

Plánujete sa spojiť s nejakým konkurenčným operátorom ohľadom spájania sietí?

Slovensko je veľmi malé na to, aby malo štyri samostatné siete. Aj napriek tomu ich tu máme. Priznávam, že asi v budúcnosti bude musieť nastať nejaká konsolidácia prístupových sietí. Lebo tak ako 40 miliónové Francúzsko neuživí štyroch operátorov, ktorých má, tak je veľká pravdepodobnosť, že 5 miliónové Slovensko neuživí štyri prístupové siete.

Bavíme sa ale iba o sieťach, nie o množstve operátorov.

Tak ako 40 miliónové Francúzsko neuživí štyroch operátorov, ktorých má, tak je veľká pravdepodobnosť, že 5 miliónové Slovensko neuživí štyri prístupové siete.

Akým spôsobom aktuálne zdieľate siete s konkurenciou?

Stovky našich vysielačov prenajímame a stovky aj využívame od našich partnerov. Čo ta týka zdieľania celej siete, boli v minulosti diskusie a ani jedna nedopadla dobre.

A sú ďalšie diskusie?

Určite, veď my potrebujeme zdieľať infraštruktúru. Diskusie boli, sú a budú, ale o rôznych úrovniach zdieľania.

Počítala vaša investícia do LTE s tým, že sa bude sieť zdieľať s ďalším operátorom?

Nie. Ani pri ďalších diskusiách s tým zatiaľ neráta.

Čítajte aj Telekom: 3G sieť už vypíname, 2G zmodernizujeme

Optika k vysielačom je lacnejšia ako mikrovlnka

Vyjadrili ste sa, že pripájanie základňových staníc optickými linkami dnes ešte nie je nutnosťou. Každý operátor to však aj tak robí...

Určite to má zmysel aj v súčasnosti a už niekoľko rokov pripájame naše vysielače na optiku v rámci projektu FTTC – Fiber to the Cell. Dôvodov na výmenu fyzického média je niekoľko. Ak sa ale pozrieme na požadovanú prenosovú rýchlosť v horizonte 2-3 rokov, nevidíme dôvod na výmenu väčšiny hybridných mikrovlnových spojov za optické vlákno. Mikrovlnkou vieme ísť do rýchlosti 360 megabitov za sekundu. Táto kapacita je dostačujúca vzhľadom na rádiovú kapacitu mobilnej siete.

Aký je teda dôvod pre tento krok?

Hlavne finančný. Optický spoj k vysielaču nás z dlhodobého hľadiska vyjde lacnejšie ako živiť niekoľko mikrovlnových skokov, hoci prvotná investícia je vyššia. Ďalší dôvod sa skôr týka budúcnosti. Ak sa začne masívnejšie využívať video či televízne prenosy cez mobilné siete, ľahko sa dostaneme nad 200 – 300 megabitov za sekundu. Investovať do optiky musíme aj kvôli kapacitným požiadavkám sietí ďalších generácií.

fotogaléria
„Optický spoj k vysielaču nás z dlhodobého hľadiska vyjde lacnejšie ako živiť niekoľko mikrovlnových skokov, hoci prvotná investícia je vyššia,“ tvrdí Ivan Golian. Foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Koľko percent vysielačov má možnosť pripojenia na optickú linku?

Teoreticky každá jedna stanica má možnosť pripojenia na optiku. Určite to ale nie je potrebné a efektívne. Optikou začíname prepájať stanice v mestách práve z dôvodu väčšej finančnej efektivity. Je to lacnejšie ako pripojiť vzdialený vysielač niekde v horách. Momentálne máme okolo 60 percent LTE vysielačov pripojených optikou.

Výhodou optiky ale môže byť aj lepšia odozva či kvalita, ktorá nehrá v prospech mikrovlnového spoja v prípade horšieho počasia.

Teoreticky áno, pár desiatok minút do roka môže byť takýto problém. Najmä v mestách to tak ale nie je. Odozva je z pohľadu koncového užívateľa v oboch prípadoch rovnaká. Len málo sa (tá odozva) zvyšuje tým, že použijeme mikrovlnný spoj a nie optiku. V porovnaní s odozvou na strane rádiovej siete je úplne zanedbateľná.

Sieť LoRa už na Slovensku funguje

Ako sa staviate k IoT sieťam, ktoré nie sú štandardom 3GPP, ako napríklad LoRA alebo Sigfox?

Tieto siete vnímam z dvoch pohľadov. Oni sa tak trošku bijú voči sebe. Takéto siete, ktoré nie sú 3GPP štandardom, vnímam ako prechodné siete, pokiaľ tie skutočne 3GPP nebudú upgradované na požadovanú funkcionalitu.

Na strane druhej si ale viem predstaviť, že veľkí zákazníci potrebujú takéto riešenia. A v tomto prípade si viem predstaviť vybudovanie niekoľkých gatewayov aj paralelne, teda mimo štandardnej 3GPP infraštruktúry. Ale nemyslím si, že to bude plošné. Bude to pokrývanie špecifických zákazníkov a špecifických potrieb.

My už máme niekoľko komunikačných brán technológie LoRa na Slovensku.

Čiže do toho pôjde v opačnom poradí – najprv zákazník a potom sieť?

Nie, my už máme niekoľko komunikačných brán technológie LoRa na Slovensku. Nechcem hovoriť vyslovene o sieti, ale máme to end-to-end spojené, funguje nám to, prezentovali sme výsledky. Máme identifikované niektoré mestá a časti niektorých miest, kde spoločne so zákazníkmi ideme robiť piloty s LoRou. Ale to neznamená, že keď spravíme ten pilot s LoRou, že práve to bude cieľová sieť.

Dnes je teda pre vás LoRa niečo ako prezentačná miestnosť pre zákazníkov, aby sa im ukázalo, čo bude v budúcnosti možné – a ktorú technológiu si už potom konkrétne vyberú, to už je otázka ďalších rozhovorov?

Správne. A chceme ukázať našu pripravenosť a flexibilitu. Keď zákazník príde a povie, že koncové zariadenie je bez SIM karty pre siete LoRa, povieme: v poriadku, sme ochotní pre vás vybudovať LoRa sieť. Máme pasívnu infraštruktúru, na ktorú vieme veľmi rýchlo naimplementovať komunikačnú bránu technológie. Poznáme tú technológiu, máme ju otestovanú, máme dodávateľa a vieme to rýchlo spustiť.

Keby ste mali porovnať investície do vybudovania LoRa siete napríklad v porovnaní s LTE, na úrovni koľko percent sa pohybujú pri pokrytí celého Slovenska?

Je to jednociferné číslo, v jednotkách percent.

fotogaléria
Aká vysoká je investícia do budovania siete LoRa v porovnaní s LTE? „V jednotkách percent,“ tvrdí Golian. Foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel