23.11.2016 07:00 | MobilMania
Odporúčame

Kúpili by ste si telefón z Číny? Pozrite si výhody aj riziká

Zdroj: istock

Niekedy viete ušetriť kopu peňazí, inokedy sa ale výborná kúpa môže zmeniť na nočnú moru.

Čínski výrobcovia mobilných telefónov valcujú trh. Ich trhové podiely medziročne rastú raketovým tempom a populárne sa stávajú aj u nás. Niektorí na to idú štandardnou cestou ako napríklad Lenovo či Huawei a jeho sub-brand Honor, iní stavili na internetový predaj a silné komunity ako OnePlus či Xiaomi.

Okrem nich ale na trhu pôsobia aj desiatky menej známych značiek, ktoré na Slovensku nemajú žiadny marketing a svoje zariadenia do Európy posielajú prostredníctvom internetových obchodov zo svojich domovských krajín. Vtedy sa môže podariť skutočne výhodná kúpa a používateľ môže získať dobrý smartfón za mimoriadne výhodnú cenu. Takáto objednávka so sebou ale nesie aj riziká, ktoré si je pred kúpou treba dobre zvážiť.

Čítajte aj Pravda o extrémne lacných telefónoch: Odkiaľ sa berú?

V tomto článku sa v prehľadnej podobe pozrieme na výhody aj nevýhody kúpy čínskych smartfónov zo zahraničných internetových obchodov.

Kliknutím na bod v tabuľke skočíte priamo na príslušnú časť textu:

Výhody Nevýhody
Extrémne nízka cena Cena nemusí byť konečná
Voľba zariadenia na mieru Platba vopred
Veľký výber Dual SIM telefónov Pochybné referencie
Možnosť pochváliť sa „exotickým tovarom“ Na doručenie zariadenia si treba počkať
Podpora komunity Nemusí fungovať v našich sieťach
Čistý Android Neznáma kvalita
Darčeky od predajcov či výrobcov Problematické aktualizácie softvéru*
Slabý alebo neexistujúci preklad
Možnosť kúpy fejku
Komplikované uplatňovanie záruky
Výrobca alebo predajca zabalí svoj biznis

Výhody

Extrémne nízka cena

Čínske telefóny sa na internete často ponúkajú za mimoriadne nízke ceny. Pokiaľ si spravíte tabuľku a porovnáte parametre so „štandardnou konfekciou“ dostupnou na Slovensku, môžete zistiť, že zariadenie s rovnakými parametrami (procesor, RAM, displej...) kúpite aj za polovicu. Číňania skutočne dokážu zraziť cenu na úplné minimum a už v cene okolo 200 eur predávajú smartfóny vyššej strednej triedy.

Voľba zariadenia na mieru

Na Slovensku sa v súčasnosti predáva možno dvesto modelov rôznych smartfónov. Keď k tomu pridáme dopredajové kusy a zriedkavé „dovozky“, dostaneme sa možno na dvojnásobok. Na svete ale existujú doslova tisíce rôznych smartfónov všetkých predstaviteľných tvarov, veľkostí, technických parametrov, farieb a cenových relácií. Pri nákupe zariadenia z Číny si pri podrobnejšom hľadaní skutočne viete vybrať smartfón úplne presne na mieru tak, aby vyhovoval presne tomu, čo chcete a žiadate od svojho mobilného pomocníka.

fotogaléria
Pri kúpe z Číny si môžete nechať doviezť „exotický tovar“ – taký telefón, aký zaručene nebude mať na Slovensku každý druhý. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Veľký výber Dual SIM telefónov

Zariadenia s podporou dvoch súčasne aktívnych SIM kariet sú v zahraničí veľkým hitom, u nás je ale ich ponuka značne obmedzená. Pokiaľ poškuľujete práve po takomto smartfóne, čínski výrobcovia majú priam neuveriteľný výber.

Len pozor na frekvenčné pásma, v ktorých telefón dokáže pracovať s obomi SIM kartami – aby sa vám náhodou nestalo, že jedna karta bude bežať bez problémov, druhá však bude signál v podporovaných pásmach hľadať iba ťažko.

Dobre si tiež treba pred kúpou prečítať technické špecifikácie, lebo hitom sú dnes tzv. zdieľané sloty pre druhú kartu. Ak teda chcete používať dve aktívne SIM, nemôžete už do telefónu vložiť pamäťovú kartu. To nemusí byť nutne nedostatok, ale treba s tým počítať už pri kúpe.

Možnosť pochváliť sa „exotickým tovarom“

Čínske telefóny nie sú iba anonymné čierne tehličky s okienkom. Ponuka výrobcov je taká rozmanitá, že pri vhodnom výbere sa dá ľahko nájsť atraktívny exotický tovar, ktorý bude pútať pohľady podstatne viac než nejaký bežný iPhone či Samsung.

Podpora komunity

S podporou čínskych výrobcov pre smartfóny je to ako na hojdačke. Niekedy sa o svoje produkty starajú príkladne, inokedy ich úplne zavrhnú v podstate hneď po uvedení. Zaujímavé ale je, že okolo niektorých čínskych smartfónov sa vytvára veľmi silná komunita používateľov.

Zväčša sa združujú na rôznych fórach, kde nadšenci publikujú svoje poznatky a často aj rôzne upravené či modifikované verzie systémov. Aktualizácie či všakovaké vylepšenia tak často komunita dokáže pripraviť rýchlejšie než renomovaný výrobca. Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí sa so svojím smartfónom neboja experimentovať, kúpa zariadenia so silnou komunitou môže byť dobrou voľbou.

fotogaléria
Okolo čínskych smartfónov sa nezriedka vytvorí aktívna komunita používateľov, ktorí ho vedia softvérovo vylepšovať ešte aj niekoľko rokov po jeho uvedení na trh. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Čistý Android

Jedným z charakteristických znakov smartfónov s Androidom sa stali masívne grafické nadstavby, ktoré si jednotliví výrobcovia pripravujú a následne používajú vo svojich zariadeniach. Ich výhodou je, že môžu pridať rôzne funkcie a upraviť grafické prostredie tak, aby bolo jednoduchšie použiteľné; a je pravdou, že v minulosti to bolo veľmi potrebné, lebo samotný Android bol v začiatkoch veľmi strohý.

To sa už ale zmenilo a dnes už aj Android v čistej podobe je veľmi dobre použiteľný. Dokonca natoľko, že čistý Android považujeme za jednu z kľúčových vlastností telefónov. A mnoho čínskych výrobcov ho práve takto ponúka. Každý majiteľ si tak vie prispôsobiť prostredie podľa svojich potrieb, nikto mu nič nediktuje. Bonusom sú citeľne rýchlejšie reakcie a lepšia funkčnosť, nakoľko už tak dosť zaťažovaný hardvér nemusí „ťahať“ aj množstvo doplnkového softvéru či komplikované grafické prvky.

Darčeky od predajcov alebo výrobcov

Čínskych výrobcov aj predajcov je skutočne mnoho. Aby sa v záplave konkurentov odlíšili, často ku svojim zariadeniam pridávajú rôzne darčeky. Nezriedka tak môžete nájsť telefón, ku ktorému výrobca pribalí ochranné puzdro, niekoľko farebných vymeniteľných krytov, kvalitné slúchadlá, VR headset či držiak do auta. Aj na Slovensku sa síce pomaly začína udomácňovať „kultúra“ darčekov a bonusov, nie je ale zďaleka taká rozšírená ako v Číne.

Riziká

Cena nemusí byť konečná

Na Slovensku sme si už zvykli, že cena vo webových obchodoch je udávaná s DPH a môžeme ju považovať za konečnú. Nanajvýš sa pripočítava ešte cena dopravy. Takýto luxus ale v zahraničí neexistuje. Veľmi často sa cena udáva bez DPH. Pokiaľ má telefón vyššiu cenu ako 22 eur, treba si automaticky pripočítať 20 % z celkovej ceny tovaru, prepravy aj poistenia zásielky a prípadného vyrúbeného cla.

V minulosti sa ešte z mobilných telefónov dovezených z Číny platilo aj clo, ale to už dnes neplatí. Pre iné druhy elektroniky však clo zrušené nebolo, pokiaľ teda presne chcete vedieť, ako na tom je vaša objednávka, pozrite si aktuálny colný sadzobník na stránke Finančnej správy .

Niektorí diskutujúci na internetových fórach radia, že si treba zásielku nechať zabaliť ako darček (akoby bola posielaná zadarmo) a v tom prípade sa žiadna daň ani clo neplatí. Má to však dva háčiky: menší je ten, že naši colníci nie sú včerajší a takýchto „darčekov“ im z Číny denne chodia kvantá. A druhý, väčší, je, že ide o plnohodnotný podvod. Chcete sa na tom podieľať?

Platba vopred

Za telefóny sa v zahraničných internetových obchodoch platí vopred. Dobierka pri takýchto transakciách funguje iba veľmi zriedka. V lepšom prípade situáciu zachráni PayPal ako preverený a bezpečný spôsob platby. Inokedy ale predajcovi musíte dať svoje číslo kreditnej karty, nechať si peniaze strhnúť a potom iba čakať, čo a kedy vám príde. Vtedy sa vynára otázka: ktorému predajcovi veriť? Táto otázka bola otvorená aj na našom fóre a niekoľko zaujímavých postrehov od používateľov sa nazbieralo.

fotogaléria
Pri kúpe z Číny si dávajte veľký pozor na to, akému predajcovi zverujete informácie o svojej platobnej karte. Najlepšie je mať na takéto nákupy samostatnú kartu, na ktorej nemáte veľký zostatok a v prípade odcudzenia či zneužitia údajov neprídete o veľa. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Pochybné referencie

Internetových predajcov aj produkty si najčastejšie vyberáme na základe referencií. Kým tých domácich už zväčša poznáme a vieme čo od nich očakávať, pri zahraničných sa treba spoliehať iba na kolektívnu múdrosť internetu a rôznorodé príspevky používateľov. Kto ich ale píše? A aké kritériá má pritom nastavené? Nie sú tie referencie falošné, alebo ovplyvnené napríklad drobným darčekom, ktorý nespokojnému zákazníkovi predajca zašle výmenou za to, že zmení svoj rozhorčený komentár? Toto nikdy vopred neviete a preto si je treba predajcu veľmi, ale skutočne veľmi dobre preverovať pred tým, než mu zveríte svoje peniaze.

Na doručenie zariadenia si treba počkať

Čína je ďaleko a doprava skrátka niečo trvá. Pokiaľ si nechcete priplácať desiatky eur za expresné doručenie, jednoducho musíte čakať, kým vašu objednávku dopravia do Európy. Doručenie telefónu zo zahraničného obchodu tak môže trvať aj niekoľko týždňov.

Najhoršie na tom je, že pred doručením neviete, koľko bude cesta trvať. Predajca väčšinou určí interval, povedzme 2 – 8 týždňov. Skúsenosti používateľov v diskusiách síce môžu hovoriť práve o dvoch, vy ale nikdy neviete, či napríklad nenastane nejaký problém a zrazu sa to začne naťahovať. Pokiaľ idete objednávať darček pod stromček, môže sa stať, že to vaša zásielka nestihne.

V takom prípade máte možnosť od objednávky odstúpiť a nechať si vrátiť zaplatené peniaze. Zväčša sa vám to aj podarí (alebo vám aspoň predajca pribalí nejaký darček), už ste ale stratili čas, na účte mali zablokované peniaze a čo je dôležité, ešte stále nemáte telefón.

Ani pokiaľ si zvolíte dopravu kuriérskymi spoločnosťami, stále nemáte vyhraté. Na Slovensko sa síce balíček môže dostať rýchlo, zdržanie ale môže nastať na colnici, ktorá najmä teraz, pred Vianocami, praská vo švíkoch. Niektorí dopravcovia si navyše pýtajú extra poplatky za vybavenie colného konania, ktoré keď hradiť nechcete, musíte sa prelúskať zložitými tlačivami. Pri doprave klasickou poštou zväčša tieto komplikácie nenastávajú.

fotogaléria
Čina je skutočne ďaleko a pri objednávke musíte kalkulovať s tým, že doručenie môže trvať dlho. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Nekompatibilita s našimi sieťami

Najčastejším nedostatkom mnohých čínskych telefónov je čiastková nekompatibilita so sieťami našich operátorov. Kým všetky telefóny určené pre náš trh prešli dôkladným testovaním a zaručujú fungovanie, pri kúpe zariadenia z Číny nič také neexistuje.

Problém nastáva najmä v LTE sieťach. Vo svete existuje vyše 50 rôznych LTE sietí, ktoré sa ale technicky líšia. Nie každý telefón musí podporovať všetky typy sietí a špecificky pri čínskych zariadeniach je častá nekompatibilita. Telefón teda síce LTE podporuje, nie však také, aké sa používa na Slovensku. Problém zväčša býva v pásmach 800 MHz a tiež 900 MHz, ktoré často využívajú aj naši operátori. Ľahko sa tak môže stať, že s čínskym LTE telefónom budete na Slovensku surfovať iba v 3G.

Neznáma kvalita

Pri kúpe zariadenia z Číny idete do neznáma. Kupujete výrobok, ktorý ste si nemohli osobne vyskúšať a nenájdete na neho ani miestne recenzie či iné referencie. Vtedy sa môže stať, že narazíte na výrobok so skrytou vadou alebo nejakým iným problémom.

Nám sa to napríklad stalo nedávno, keď sme si takto objednali tablet Onda oBook 10 kvôli testom systému Remix OS . Cena bola lákavá, zariadenie tabuľkovo parádne... Keď sme ho ale začali používať, zistili sme, že inžinieri nezvládli umiestnenie antén do kovového tela a oBook prijíma Wi-Fi signál podstatne horšie než iné zariadenia. A tým sa stal takmer nepoužiteľný.

Môže to ale byť aj naopak. Napríklad čínsky telefón Ulefone Metal si Lukáš Koškár  v teste veľmi pochvaľoval. 

Problematické aktualizácie softvéru

Pokiaľ sme softvérovú podporu uviedli ako jednu z výhod, musí sa objaviť aj v zozname nevýhod. Jednoducho sa totižto môže stať, že výrobca pre zariadenie nevydá žiadne aktualizácie ani bezpečnostné opravy a v podstate od kúpy ostanete na tom istom systéme, ako keď ste ho kúpili. Pokiaľ sa aj nejakej aktualizácie dočkáte, môže mať rôzne nedostatky – väčšina čínskych výrobcov sa nezaťažuje podrobným testovaním a ladením, nemusia si ani strážiť svoje renomé tak, ako veľkí výrobcovia.

Slabý alebo neexistujúci preklad

Základné súčasti systému Android sú štandardne preložené do slovenčiny a do našej materčiny si viete prepnúť v podstate akýkoľvek telefón, bez ohľadu na to, kde ste ho kúpili. Výrobcova (vrátane tých čínskych) ale niekedy do telefónov pridávajú množstvo vlastného softvéru, ktorý (logicky) už do slovenčiny neprekladajú. V lepšom prípade dostanete telefón z polovice fungujúci v základnej angličtine, v horšom sa na vás vyvalí hromada čínskych znakov. Všetko ale závisí od konkrétneho typu mobilu – niektoré značky stavili na úplne čistý Android, iné sa vyžívajú v rôznych doplnkoch.

fotogaléria
Zvyklosti Číňanov sú odlišné od tých, ktoré si pestujú Európania. Pokiaľ si vyberáte zariadenie určené pre čínsky trh, musíte počítať s rôznymi špecifikami. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Možnosť kúpy fejku

Kým na Slovensku sa už falošné telefóny vyskytujú iba zriedka, v Číne je to doslova súčasťou kultúry. Pri kúpe treba byť obozretný nielen v prípade, že kupujete podozrivo lacné zariadenie nejakej inej značky. Číňania sa už kopírujú aj navzájom a nemajú problém ofejkovať čokoľvek, čo by aspoň teoreticky dokázali predať.

Komplikované uplatňovanie záruky

V rámci ochrany spotrebiteľa je v členských krajinách EÚ štandardná spotrebiteľská záruka 2 roky. Vo svetovom kontexte je to ale mimoriadny luxus. V USA a Číne je bežná záruka iba jeden rok, v niektorých krajinách dokonca ani nie je stanovená pre spotrebiteľov žiadna zákonná záruka na výrobky, prípadne nie je právne vymožiteľná.

Pokiaľ teda kupujete zariadenie z internetového obchodu sídliaceho mimo EÚ, automaticky sa oberáte o právnu ochranu pri uplatňovaní záruky a idete do neznáma.

Toto riziko sa dá minimalizovať nákupom od preverených predajcov, ktorí robia denne tisíce obchodov a záruku uplatňujú „ako na bežiacom páse“. V takomto prípade sa o vybavenie obávať netreba, podobný predajca sa zväčša ani nezdržiava opravou a rovno vám zariadenie vymení kus za kus.

To je lákavé, ale treba sa pripraviť na to, že poškodený kus mu na vlastné náklady musíte poslať. To v závislosti od destinácie môže stáť aj desiatky eur, navyše sa takáto zásielka ľahko môže niekde po ceste zdržať. Následne treba čakať na doručenie nového kusu, a tak ľahko môžete byť bez telefónu aj mesiac či dva.

Rovnako môžete zabudnúť na možnosť vrátenia peňazí pri opakovanej reklamácii – pokiaľ chytíte zlý kus, pokojne si takto môžete s predajcom ping-pongovať aj niekoľko mesiacov.

fotogaléria
Pri kúpe telefónu z Číny môžete zabudnúť na také luxusné podmienky uplatňovania záruky, aké vám garantujú tuzemské zákony. Niekedy sa môžete s predajcom naťahovať aj niekoľko mesiacov kým sa domôžete spravodlivosti. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Výrobca alebo predajca zabalí svoj biznis

Štandardom v zahraničí je záruka v dĺžke jedného roku. Paradoxne, spozornieť by ste mali pri nákupe od predajcov, ktorí ponúkajú dvoj- alebo dokonca trojročnú záruku na svoje produkty. Konkurenčnú výhodu sa môžu snažiť získať aj nečestným spôsobom, lebo jednoducho žiadne záruky v budúcnosti neplánujú vybavovať. Je im pritom úplne jedno, čo vám pri kúpe sľúbili.

Od začiatku kalkujú s tým, že do roka či dvoch svoj biznis tak či tak zabalia. Na začiatku zozbierajú dobré referencie, všetko beží ako hodinky. Keď sa ale začnú kopiť pokazené zariadenia, predajca namiesto vybavovania reklamácií začne veci naťahovať a nakoniec svoje podnikanie zatvorí. Nie úplne, pod iným menom hneď na druhý deň vypláva niekde inde, to už ale vám ako zákazníkovi nijako nepomôže.

Problém tiež nastane, keď svoj biznis zavrie samotný výrobca zariadenia. Niekedy skrátka zistí, že sa mu daný model nevydaril a lepšie než opravovať, je zbaliť batoh a ísť o kus ďalej. Inokedy to je iba vypočítavosť a súčasť životného cyklu jeho podnikania. V oboch prípadoch ale môžete zabudnúť na reklamácie, podporu či aktualizácie v budúcnosti.

Čítajte aj Pravda o extrémne lacných telefónoch: Odkiaľ sa berú?

Voľba odvážnych

Kúpa smartfónu zo zahraničného internetového obchodu, ktorého výrobca u nás (alebo aspoň v rámci EÚ) nemá zastúpenie ani podporu, je podobná stávke v kasíne. Niekedy spravíte „kauf“ storočia, inokedy sa môžete nepekne popáliť a doslova prísť o svoje peniaze. Problém je v tom, že zhodnotenie rizík je pred kúpou veľmi náročné, ak nie nemožné. To je dôvod, prečo je takáto kúpa skôr voľbou pre odvážnych.

Technológie menia naše životy! Pozrite si päť takých, ktoré sme vybrali v špeciálnej relácii Živé IT: