24.11.2016 17:55 | MobilMania

Trump stále chce, aby Apple vyrábalo v USA. Hovorí o daňových úľavách

Zdroj: Shutterstock

Podľa Trumpa pomôžu aj škrty v regulácii podnikania. Problémom môžu byť chýbajúci dodávatelia.

Novozvolený americký prezident Donald Trump stále neustúpil od myšlienky presunutia výroby produktov Apple na územie Spojených štátov. Spoločnosti ale nechce klásť polená pod nohy. Naopak, k tomuto kroku ju chce motivovať finančnými výhodami. Vyplýva to z prepisu Trumpovho utorkového rozhovoru s denníkom The New York Times, na ktorý upozornil web MacRumors.

Trump svoj zámer prezentoval ešte v januári na pôde Liberty University vo Virgínii. Jedným z možných spôsobov mala byť 45-percentná daň na produkty importované z Číny.

Myslím, že to nakoniec spravíte

Excentrický miliardár pre denník uviedol, že v pondelok telefonoval so šéfom Apple Timom Cookom. Naznačil mu, že jeho administratíva sa pokúsi o výrazné daňové úľavy pre korporácie, ktoré by mali spoločnosť nakoniec presvedčiť.

Budúci prezident USA Donald Trump (zdroj: Donald Trump, Facebook) Zdroj: Donald Trump, Facebook

Novinárom ale zároveň vysvetlil, že spolu s úľavami, nielen pre Apple, musí byť orezaná aj časť legislatívy.

„Boli viac nadšení ohľadom škrtov v predpisoch, než ohľadom nižších daní,“ hovoril Trump o množstve majiteľov menších a väčších podnikov, ktorých počas prezidentskej kampane stretol.

Komplikované regulácie sú podľa neho jedným z najväčších faktorov, ktoré negatívne vplývajú na americké firmy.

Čítajte aj Kandidát na prezidenta Donald Trump: Donútim Apple vyrábať v USA

Je to vôbec reálne?

Čerstvým správam predchádzali špekulácie spred niekoľkých dní, podľa ktorých už Apple podobný krok zvažuje.

MacRumors s odvolaním sa na japonský web Nikkei Asian Rewiev informovalo , že spoločnosť vraj požiadala dvoch veľkých dodávateľov, Foxconn a Pegatron, aby zvážili možnosť presunu časti svojich výrobných liniek do Spojených štátov.

Foxconn údajne  možnosť neodmietol, na rozdiel od Pegatronu. Ten sa prirodzene obával o zvýšené výrobné náklady, ktoré pramenia, okrem iného, z oveľa vyšších miezd na americkom trhu. Podľa zdrojov NAR by bola výroba v USA dvakrát nákladnejšia.

Realizáciu projektu môže rovnako zastaviť aj nedostatočná infraštruktúra a počet kvalifikovaných pracovníkov. USA totiž možno nedisponuje potrebnou dodávateľskou sieťou.