29.11.2016 08:20 | MobilMania
Odporúčame

Nový Apple iPad má prísť napríklad bez tlačidla Home

Zdroj: Apple

V budúcom roku by sme sa mali dočkať hneď viacerých noviniek aj ohľadne tabletov iPad.

Hoci tablety z línie iPad od Apple (a v podstate tablety všeobecne) už nepredstavujú na trhu nákupný hit, stále majú svoje nemalé pozície. Nie je preto prekvapením, že Apple (zatiaľ len údajne) chystá v tejto línii produktov hneď niekoľko zaujímavých noviniek.

Tieto novinky však už budú hudbou budúceho kalendárneho roka, pripomínajú stránky Neowin.net či GSMArena.com .

Bez tlačidla Home

Apple má okrem iného chystať novú veľkosť tabletu iPad. Má ponúknuť 10,5-palcový displej, pričom podľa niektorých (novších) správ by mohlo ísť dokonca o 10,9-palcový displej. Tak či onak, pôjde o posun v porovnaní so súčasným 9,7-palcovým iPadom. Súčasný trend totiž naznačuje, že používatelia sa presúvajú k mierne väčším uhlopriečkam.

fotogaléria
iPad Pro (zdroj: apple.com) Zdroj: Apple

Podľa dobre informovaného zdroja z Taiwanu nový iPad zároveň zaujme prvkom, ktorý bude paradoxne chýbať – 10,5/10,9-palcový iPad totiž ako prvý nemá disponovať tradičným tlačidlom Home.

Predbežne však nie je jasné, ako sa Apple s absenciou tlačidla Home vysporiada – či budeme využívať nejaké gestá alebo celý displej. Prípadne môže ísť o akési virtuálne tlačidlo.

Čítajte aj Apple iPad novej veľkosti vraj mieri do výroby

V prípade chystaného iPadu novej generácie sa tiež počíta s menším rámom displeja. V praxi by to malo znamenať, že samotná veľkosť tabletu by sa meniť nemala, keďže sa do nej vďaka menším okrajom „zmestí“ väčší displej. Najhrubší bude pritom rám na hornej strane, kde si svoje miesto nájde kamera/fotoaparát FaceTime.

Zároveň sa má zmeniť aj hrúbka tabletov. Tentoraz však pôjde smerom nahor, čiže Apple nechystá ďalšie stenčovanie (čo by mohlo byť aj kontraproduktívne vzhľadom na sklony k chveniu pri prehrávaní multimédií alebo ohýbaniu). Po novom by mal mať 10,5-palcový iPad hrúbku 7,5 mm.

Zmeny z pohľadu hrúbky sa majú udiať aj pri veľkom 12,9-palcovom iPade. Rovnaký zdroj tiež uvádza, že Apple napokon nezanevrie ani na najmenší iPad (čiže tablet veľkosti iPad mini). Ponúknuť by však mal 7,9-palcový iPad Pro, ktorý bude priamym nástupcom modelu iPad mini 4.

fotogaléria
Apple iPad Zdroj: Apple

Všetky spomínané modely majú byť predstavené v rámci prezentácie v prvej polovici budúceho roka. Spomína sa (pomerne tradičný) termín pre tablety iPad – čiže marec 2017.

Čítajte aj 3-sekundové video spôsobuje pád všetkých iPhonov aj iPadov

Veľké novinky u iPhonov

Z pohľadu produktových noviniek sa od Apple budúci rok očakávajú veľké oznámenia. Práve budúci rok totiž uplynie desať rokov od prvého oznámenia telefónu iPhone, ktorý spôsobil na trhu so smartfónmi doslova revolúciu – väčšina dnešných smartfónov viac či menej vychádza z konceptu iPhonu. Či už z pohľadu dizajnu, ovládacích prvkov alebo softvéru.

Najčastejšie sa spomína prechod na OLED displeje, ktoré však možno nebudú dostupné pre celú líniu iPhonov.

Čítajte aj OLED displej má dostať len jeden iPhone. Dôvodom sú výrobné kapacity