30.11.2016 06:30 | MobilMania

Test Vernee Mars: Číňan, ktorý sa vie dostať pod kožu

Zdroj: redakcia

Stredná trieda za dve stovky so vzhľadom prémiového modelu. Ponúka 8 jadier, 4 GB RAM, podporu LTE i Dual SIM.

Čínska spoločnosť Vernee vznikla ešte len tento rok a už má na trhu niekoľko veľmi atraktívnych smartfónov. A ako je u čínskych producentov zvykom, ich hlavnou črtou je výborný pomer medzi cenou a výbavou. Do redakcie nám doputoval model Mars, ktorý sa v zahraničných e-shopoch predáva za 200 dolárov. Okrem atraktívnej výbavy vrátane podpory slovenských sietí LTE zaujme i elegantným výzorom.

Veľmi pekne opracovaný kov

Dizajn Vernne Mars je zaujímavý, nie však originálny. Zozadu pripomína najnovšie iPhony. Inšpirácia je očividná najmä v spôsobe vedenia plastových pruhov s anténami. Poteší na dotyk veľmi príjemná kovová unibody konštrukcia s ergonomickým zaoblením. Telo nikde neškrípe ani nevykazuje známky vôle. Vďaka hmotnosti 161 gramov pôsobí Vernee Mars ako luxusný a veľmi robustný telefón.

fotogaléria
Na prvý pohľad by človek povedal, že Vernee Mars je prémiový model s cenou mnohonásobne vyššou Zdroj: Lukáš Koškár

Na elegantnosti pridáva i zaoblené 2,5D odolné sklo Gorilla Glass 3, ktoré má aj ďalší príjemný efekt – telefón po priložení k uchu vôbec neomína. Nad displejom nechýba miniatúrna notifikačná LED dióda, ktorá modrou farbou informuje napríklad o novej správe, pričom červenou upozorňuje na kritický stav vybitia batérie.

fotogaléria
Nie, nahryznuté jabĺčko na zadnej strane nenájdete Zdroj: Lukáš Koškár

Smartfón sa drží dobre aj v menšej ruke, za čo okrem zaoblenia hrán na zadnej strane vďačí i rozumným proporciám. Hoci má Vernee Mars pomerne veľkú 5,5-palcovú uhlopriečku, čím sa už kategorizuje skôr ako tabletofón, ako lopata na odhŕňanie snehu veľmi neposlúži. Rámiky po dlhších stranách displeja sú totiž veľmi úzke, takže šírka zariadenia je porovnateľná s 5,2-palcovými rivalmi.

fotogaléria
Malé chybičky krásy sa nájdu, no všimnete si ich len pri detailnom skúmaní Zdroj: Lukáš Koškár

Len virtuálne tlačidlá

Výrobca ale podľa nás trochu ťarbavo pristúpil k systémovým ovládacím prvkom. Tie, žiaľ, neintegroval ako senzorové tlačidlá, ale stavil na ich virtuálnu podobu. Týmto krokom efektívne nevyužil voľný priestor pod displejom a naopak odrezal časť plochy z obrazovky, ktorá by inak mohla byť využitá pre zobrazovanie obsahu, napríklad pri surfovaní.

fotogaléria
Nabíjanie a prenos dát má na starosti moderný port USB-C, ktorý susedí s otvormi jediného reproduktora. Hlasitosť je slušná, no zvuk je tak trochu ukričaný – dominujú výšky, pričom nižšie tóny a basy chýbajú Zdroj: Lukáš Koškár

Systémové tlačidlá sa síce dajú v Androide skryť, no keď ich človek potrebuje, musí ich zase vysúvať, čo nie je celkom praktické. Nemožno ale hovoriť o zásadnej konkurenčnej nevýhode. Týmto neduhom trpia mnohé telefóny súčasnosti, takže ide takpovediac len o ďalšiu kvapku v mori.

fotogaléria
Hore nechýba otvor pre 3,5mm jack Zdroj: Lukáš Koškár

Vernee sa však neinšpirovalo len u iPhonoch. Napríklad od smartfónov Sony Xperia odkukalo senzor odtlačkov prstov, ktorý Mars rovnako integruje vpravo. Neplní však aj funkciu tlačidla ako je tomu u Xperií.

fotogaléria
Kláves pre ovládanie hlasitosti je na náš vkus príliš vysoko. Pri telefonovaní sa palcom ťažko nahmatá a aby sa nám to podarilo, telefón sme si museli v ruke posunúť nižšie. Hneď pod ním je samostatné tlačidlo pre zamknutie telefónu Zdroj: Lukáš Koškár

Oproti čítačke na zadnej strane ale považujeme toto umiestnenie za jednoznačne praktickejšie. Podľa toho, v ktorej ruke človek mobil drží, okamžite po uchopení na senzor poľahky priloží palec alebo ukazovák či prostredník. Škoda len, že tá spoľahlivosť nie je úplne stopercentná. Smartfón sa nám odtlačkom niekedy podarilo odomknúť až na druhý alebo tretí pokus. Je evidentné, že v tejto kategórii na svetovú špičku ešte ambiciózny Číňan nesiaha.

fotogaléria
Namiesto systémových tlačidiel je pod displejom len čiernočierna prázdnota Zdroj: Lukáš Koškár

Displej s plným HD

Vernee Mars do 5,5-palcovej uhlopriečky napchal rozlíšenie Full HD (1 920 × 1 080 pixelov), vďaka čomu je obraz krásne jemný. Jednotlivé body nevidno ani pri detailnom skúmaní. V tomto smere teda jednoznačne palec hore.

Použitá je technológia IPS. Vierohodné farby však displej podáva len pri priamom pohľade a veľmi malých náklonoch. Pri väčších uhloch pohľadu majú farby tendenciu vyžltnúť alebo zmodrieť - podľa toho, z akého smeru sa na displej človek pozerá. Tento neduh sa najviac prejavuje na bielej farbe, no skreslenie je vidieť aj vo zvyšku farebného spektra. Pri extrémom náklone sa objavuje i blednutie tmavých farieb. Samozrejme nejde o katastrofu à la TN panely v lacných notebookoch, ale v dnešnej dobe by sme čakali o niečo stabilnejšie podanie obrazu.

fotogaléria
Pozorovacie uhly mohli byť lepšie Zdroj: Lukáš Koškár

Maximálne podsvietenie je ale dostatočné, a tak je čitateľnosť slušná aj za bieleho dňa. Vernne Mars je vybavený taktiež senzorom okolitého svetla pre automatickú úpravu jasu. Funguje spoľahlivo.

Foťák pre menej náročných

Hlavný fotoaparát sa pýši slušným maximálnym rozlíšením 13 Mpx. Kvalita snímok pri priaznivých svetelných podmienkach, teda najmä v exteriéri za bieleho dňa, je na automatike dobrá. Makrá zvláda Vernee Mars slušne, no niekedy má problém zaostriť. Veľký problém pre Vernee Mars je aj fotenie objektov v pohybe – na každej fotke nájdete niečo rozmazané. Optická stabilizácia skrátka chýba, no v tejto cenovej kategórii ju ani nemožno očakávať.

fotogaléria
Šošovka zadného fotoaparátu mierne vytŕča z tela. Telefón je vybavený duálnym LED bleskom, pričom každá z diód emituje inú teplotu svetla Zdroj: Lukáš Koškár

Vernee Mars disponuje aj funkciou HDR (High Dynamic Range) pre zvýšenie dynamického rozsahu scény. Škoda len, že ho musíte aktivovať ručne, automatický režim chýba.

Podvečer alebo v interiéri pri horšom svetle je ostrenie väčším problémom. V snímkach taktiež pribúda šum. V mnohých prípadoch ale pomáha duálny LED blesk.

Zadný fotoaparát zvláda nahrávanie videa v maximálnom rozlíšení Full HD. Na automatické zaostrovanie sa ale spoliehať nedá, v praxi sme často radšej ťukali na displej. Pri prednej 5Mpx kamere sa musíte uskromniť s HD obrazom (1 280 × 720 bodov), na videohovory to ale stačí.

Keď foťáku praje svetlo, vie fotiť pekne:

fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Pri zhoršených svetelných podmienkach je fotenie v interiéri bez blesku hotovou nočnou morou:

fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Efekt HDR je niekedy prínosný a výrazný, inokedy je rozdiel minimálny. Práve preto by prišla vhod automatika, kedy by sa telefón sám rozhodoval, či HDR má alebo nemá aktivovať:

fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Makrá sa často vydaria, no niekedy na blízky objekt nezaostríte:

fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár
fotogaléria
Vernee Mars: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Až 4 GB RAM a čipset strednej triedy

Vernee Mars po hardvérovej stránke určite zaujme, minimálne na papieri vyzerá ako buldozér. Osem procesorových jadier a až 4 GB RAM... veď to sú parametre, ktoré ponúknu dnešné vlajkové lode za päť stoviek a viac.

Napriek tomu sa svojím výkonom radí do strednej triedy. Použitý čipset Helio P10 totiž ukrýva osem procesorových jadier architektúry Cortex-A53, ktorá nebola navrhnutá pre trhanie výkonnostných rekordov, jej prioritou je skôr úspornosť.

Skóre tesne nad 49-tisíc bodov v AnTuTu Benchmark ho umiestňuje pod starý Snapdgragon 800 s približne 56-tisíc bodmi či súčasný Snapdragon 625, ktorý sa vie vyškriabať nad 62-tisíc bodov. Samozrejme, do výsledného skóre má čo povedať aj rýchlosť RAM či vnútorného úložiska, no dáva nám to aspoň približnú predstavu o schopnostiach čipsetu. Tak či onak, aj Helio P10 je pre smartfón tejto cenovej kategórie veľmi dobrý základ, ktorý drvivej väčšine používateľov úplne postačí.

fotogaléria
Skóre v AnTuTu Benchmark, porovnanie dosiahnutého výsledku so zvyškom sveta a dostupná kapacita internej pamäte po prvom spustení Zdroj: Lukáš Koškár

Integrovaná grafika Mail-T860 zvláda aj najnáročnejšie hry, avšak nie vždy na maximálnych detailoch. Napríklad v Asphalt 8: Airborne dochádzalo v niektorých situáciách k citeľnému poklesu snímok za sekundu, čo sťažovalo hrateľnosť. Po znížení detailov to už bolo podstatne lepšie. Telefón sa pri dlhodobom hraní a inej náročnej činnosti síce zahreje, no v najteplejšom mieste dosahuje 41 stupňov, čo sa ešte dá tolerovať.

Výbornou správou je, že Vernee Mars podporuje aj slovenské pásma pre rýchle mobilné siete LTE vrátane 800 MHz. K tomu si pridajme aj podporu dvoch SIM kariet v režime dual stand-by. Dosť ale zamrzí fakt, že miesto pre druhú „simku“ je zdieľané so slotom pre Micro SD kartu. Človek sa tak musí rozhodnúť, či oželie funkciu Dual SIM alebo sa radšej uspokojí s integrovaným 32GB vstavaným úložiskom.

Čistý Android a aktualizácia na Nougat

Operačným systémom je Android 6.0 (Marshmallow). Nejde teda o najnovšiu verziu, ale výrobca prisľúbil, že aktualizácia na Nougat dorazí ešte pred koncom tohto roku, vďaka čomu by bol Vernee Mars medzi hŕstkou vyvolených smartfónov, ktoré najnovší systém od Googlu ponúknu.

Výrobcovi kvitujeme, že softvér nezahltil všakovakým balastom v podobe predinštalovaných aplikácií, ktoré bežný používateľ ani nevyužije. Android dokonca nie je „skrášlený“ ani žiadnou grafickou nadstavbou. Pre úplnosť dodajme, že nechýba slovenská lokalizácia.

fotogaléria
Prostredie systému je úplne čisté, predinštalovaný tu dokonca nie je ani Chrome. Všetko potrebné si však viete nájsť v obchode Google Play Zdroj: Lukáš Koškár

V kombinácii so 4 GB RAM a slušným procesorom je systém veľmi čulý. Aplikácie sa spúšťajú expresne, hoci pri skrolovaní v obchode Google Play sme si občas všimli jemné šklbnutie. Telefón niekedy zaváha aj pri odomykaní, pričom displej sa rozsvieti až po sekunde či dvoch. Zväčša sa ale prebudí okamžite. Celkovú odozvu systému by sme teda oznámkovali dvojkou.

Vernee Mars integruje batériu s kapacitou 3 000 mAh, čo je u 5,5-palcových telefónov bežná hodnota. Výdrž neprekročila šedý priemer. Pri náročnejšom vyťažení sme smartfón vybili za jeden deň. Pokiaľ sme ho trápili menej, bez nabíjačky sme sa zaobišli viac než 48 hodín. Výrobca v oficiálnym materiáloch sľubuje dobitie na 50 % z celkovej kapacity za 30 minút. Realita je ale podľa našich meraní ocukrovaná trochu menej, s pribalenou nabíjačkou sa batéria na polovicu dobila za 45 minút. Aj to je ale nadštandardná rýchlosť.

fotogaléria
Pribalená nabíjačka má oddeliteľný USB kábel, takže ním do počítača ľahko prenesiete mobilom zhotovené fotky a videá Zdroj: Lukáš Koškár

Hodnotenie: Atraktívny v nižšom mainstreame

Hoci Vernee Mars ponúka dizajn a dielenské spracovanie high-endového smartfónu, veľmi dobre ale pozná svoje možnosti a miesto na trhu. Aj preto stojí toľko, koľko stojí. Bolo by naivné myslieť si, že dostanete výbavu totožnú s vlajkovými loďami, ktoré stoja 500 eur a viac. Vernee Mars prémiovým vzhľadom len úspešne kamufluje výbavu strednej triedy. To ale vôbec nevadí.

Na svoje si totiž určite prídu tí, ktorých rozpočet je značne limitovaný, no napriek tomu chcú elegantný telefón s veľkým Full HD displejom, podporou dvoch „simiek“ i slovenských LTE sietí a nepotrebujú prvotriedny výkon ani top fotoaparát.

Z nevýhod nás najviac trápili horšie pozorovacie uhly či prítomnosť len softvérových systémových tlačidiel. Nepoteší ani zdieľaný slot na druhú SIM kartu a pamäťovku, pričom týmto nelogickým krokom nám z nejakého dôvodu komplikuje život väčšina čínskych výrobcov.

fotogaléria
Zaoblené sklo elegantne skrášľuje dizajn Zdroj: Lukáš Koškár

Napriek všetkému ale Vernee Mars jednoznačne patrí medzi najatraktívnejšie ľudové smartfóny na trhu. Okrem vyššie zmienených nedostatkov ešte môže od kúpy odradiť spôsob distribúcie. Spoločnosť Vernne totiž u nás nemá žiadne oficiálne zastúpenie a nikto z veľkých slovenských predajcov Mars neponúka. Nájde sa síce v ponukách pár e-shopov, no cena je tesne pod 300 eurami, čo je už priveľa.

Ak si chcete Vernee Mars zadovážiť lacnejšie, musíte to skúsiť s niektorým z veľkých čínskych obchodov, kde ho nájdete za 200 dolárov. Po pripočítaní dane a prípadného poštovného sa dostanete tesne pod 250 eur. Problém však môže byť len jednoročná záruka i samotný proces prípadnej reklamácie. Výhodám i nástrahám nákupu smartfónov z Číny sa detailne venoval Ján Trangel vo veľkom článku.

Kalkulujme ale so sumou 250 eur. V tejto cenovej hladine už plávajú aj veľmi zaujímavé konkurenčné modely, a to na našom trhu dobre etablovaných značiek. Spomeňme napríklad starší, ale vydarený Lenovo Vibe P1 s nadštandardnou výdržou na batériu. Nezabudnime ani na veľmi obľúbený 5,2-palcový Huawei P9 Lite či jeho bračeka Honor 7 Lite , ktoré sú dokonca o 30 eur lacnejšie. Tieto kúsky však majú oproti Vernee Mars len polovičnú RAM, čo sa už v niektorých situáciách môže na plynulosti systému prejaviť a práve vtedy Mars ukáže svoju silu.

Smartfón na testovanie poskytol internetový obchod Gearbest.com.

Názov zariadenia Vernee Mars
Rozmery 151 × 73 × 7,6 mm
Hmotnosť 161 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1 920 × 1 080 bodov
Čipset MediaTek Helio P10 (MT6755M)
Procesor 8 × Cortex-A53 (1,8 GHz)
Grafické jadro Mali-T860
Operačná pamäť 4 GB RAM
Priestor pre dáta 32 GB + podpora Micro SD do 128 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 × Micro SIM + 1 × Nano SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Batéria 3 000 mAh
Operačný systém Android 6.0
Orientačná cena s DPH 250 eur