3.12.2016 12:05 | MobilMania

Za predčasné vypínanie iPhonov 6s môže chybný komponent v batérii

Zdroj: Neowin.net

Problém sa týka smartfónov vyrobených v septembri a októbri 2015.

Apple na svojej čínskej stránke podpory reagoval na problémy týkajúce sa batérie v iPhone 6s. Doposiaľ nebolo známe, čo presne spôsobuje neštandardné správanie telefónov, no spoločnosť včera prezradila, že za to môže bližšie nešpecifikovaný komponent batérie.

Ten mal byť vystavený okolitému vzduchu viac ako je potrebné, čo následne spôsobovalo rýchlejšiu degradáciu batérie. Niekoľko takýchto komponentov sa dostalo do malého počtu iPhone 6s.

Za samovoľné vypínanie iPhone 6s môže komponent batérie nadmerne dlho vystavený vzduchu (zdroj: Neowin.net) Zdroj: Neowin.net

Problémy sa začali objavovať minulý mesiac a prejavovali sa tak, že mobil sa z ničoho nič vypol hoci mu zostávalo aj viac ako 30 % kapacity batérie a odmietol sa znova zapnúť, kým ho používateľ nepripojil k nabíjačke. Nabíjanie následne pokračovalo od hranice kapacity, pri ktorej sa zariadenie vyplo.

Neplánované vypnutie

Výrobca priznal problémy a tiež uviedol, že sú v celosvetovom meradle čo vyústilo k tomu, že Apple zákazníkom ponúkol bezplatnú výmenu batérií . Ovplyvnené sú kusy vyrobené v septembri a októbri minulého roka. To, či sa chyba týka aj vášho zariadenia, si môžete overiť na stránkach Apple zadaním sériového čísla smartfónu.

Apple zároveň pripomína, že batérie sú navrhnuté tak, aby za určitých okolností naozaj odstavili prívod energie do mobilu a spôsobili tak jeho vypnutie, aj keby boli nabité na plnú kapacitu. To sa môže stať napríklad v extrémne mrazivých podmienkach a je to normálne správanie batérie za účelom ochrany prístroja.