5.12.2016 02:00 | MobilMania
Odporúčame

O2 zhoršilo podmienky pri dátach v EÚ. Škoda tej formy

Zdroj: Shutterstock.com

Filip Maxa komentuje: Poskytovateľ bohužiaľ obmedzil množstvo prenesených dát v zahraničí. Mohol to vyriešiť lepšie.

Operátor v septembri vo veľkom oznámil , že ruší roaming v EÚ pri vysokých paušáloch. Týkalo sa aj dát. Išlo o veľmi zaujímavú ponuku, za čo si O2 aj z našej strany zaslúžilo pozitívne reakcie.

Len tri mesiace na to poskytovateľ množstvo dát priškrtil. A nie málo.

Pôvodne síce O2 hovorilo o individuálnom prístupe, ale aj o tom, že ak zákazník presurfuje celý objem dát napríklad počas dovolenky, nič sa nestane. Uvádzal, že je v poriadku, ak klient minie 20 percent svojej prevádzky v zahraničí. A to za dlhšie obdobie.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock.com

Od minulého týždňa ale obmedzil objem dát v zahraničí. Netýka sa to Česka – to berie spoločnosť dlhodobo ako rovnaký trh.

Čítajte aj O2 začalo obmedzovať dáta v EÚ pri vysokých paušáloch

Pri Platinovom programe aspoň ponechal uvádzaný pomer a v zahraničí je možné minúť 1 GB dát mesačne. Pri Diamantovom paušále by  to podľa pomeru mali byť 3 GB.

Lenže po novom nezíska ani 7 percent, keďže O2 objem obmedzilo na 1 GB.

Flexibilné obmedzovanie?

Najviac zamrzí strata flexibility. Ak napríklad počas roka strávite iba pár hodín v susedných krajinách či pár dní v Londýne, mali ste po starom možnosť minúť aj 5 až 15 GB dát na dvojtýždňovej dovolenke. A potom mať pár mesiacov roamingovú dátovú spotrebu blízku nule.

Po novom by ste sa už museli výrazne obmedzovať. Šťastlivcom možno vyjde dovolenka na dva fakturačné obdobia a užijú si „až“ 2 GB dát. Ak by ste chceli minúť celý objem dát v zahraničí napríklad pri „Platine“ a v jednom fakturačnom čase, doplatíte až 240 eur za 4 GB.

Za lacno nenakupujú roamingové dáta ani samotní poskytovatelia, to je jasné. Preto si mal operátor zvážiť, či chce takúto ponuku priniesť – a nie ju po troch mesiacoch výrazne obmedziť.

Problém majú najmä tí, ktorí sa ulakomili na spomínané programy a vzali si aj dotáciu na zariadenie. Po troch mesiacoch ale prichádza k zmene a keby chceli odísť, musia doplatiť celú sumu za mobil.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

Vhodné by ale bolo napríklad flexibilné obmedzenie. Napríklad keby O2 umožnilo využiť 12 GB dát pri Platinovom programe – klient by ale na to mal celý rok. Tak by sa zabránilo zneužívaniu a pritom by neprišlo k problémom najmä na dovolenke či dlhšej služobnej ceste.

Od júna 2017 sa budú v EÚ meniť regulované ceny a podmienky. Časť predplatených minút, SMS a dát bude možné úplne bez doplatkov využívať aj v zahraničí. Návrh EÚ hovoril, že by bolo možné minúť v zahraničí 20 percent prevádzky – pri Diamantovom programe by to boli práve 3 gigabajty.