5.12.2016 18:33 | MobilMania
Odporúčame

Špekulácia týždňa: Stála za výbuchmi Note 7 chyba v návrhu?

Zdroj: redakcia

Ďalšie indície naznačujú, že to Samsung prehnal s kapacitou batérie. Výrobca však naďalej nič nepotvrdil.

Sága okolo problémového tabletofónu Galaxy Note 7 stále definitívne neskončila – aspoň kým Samsung nezverejní pravú príčinu zlyhania jeho vlajkového modelu, ktorý mal útočiť na iPhone 7.

Koncom minulého týždňa sa objavili nové správy, ktoré poukazujú na možnú chybu v návrhu zariadenia. Tvrdenia vyplývajú zo záverov vyšetrovania spoločnosti Instrumental, upozornil web PocketNow.

Čítajte aj Problémy s Note 7: Všetky informácie na jednom mieste

Čo sa vlastne stalo?

Samsung už pri prvom stiahnutí telefónov z trhu stručne vysvetlil, že došlo k nechcenému kontaktu katódy a anódy. Jav je spojený s nárastom teploty, ktorý môže vyústiť až do samovznietenia batérie.

Juhokórejský výrobca zo začiatku vinil samotné akumulátory a chybu pri ich návrhu či výrobnom procese. Aj v súvislosti s neskoršími opätovnými problémami sa však zároveň vynárali dohady, že chyba bola priamo na strane samotného zariadenia.

fotogaléria
Zdá sa, že 3 500mAh akumulátor bol už príliš (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Práve túto teóriu sa snaží podporiť Instrumental.

Veľká batéria, málo miesta

V súlade s predošlými špekuláciami, aj Instrumental tvrdí, že batéria v tele smartfónu jednoducho nemala dostatok miesta.

„Veríme, že bolo v hre niečo viac: že tu bol zásadný problém s dizajnom samotného telefónu,“ komentuje úplné zrušenie modelu výkonná riaditeľka spoločnosti Anna-Katrina Shedletsková.

Podľa zistení Instrumentalu nemal akumulátor dostatočnú vôľu, aby sa mohol prirodzene rozťahovať. Chýbala najmä na zadnej strane, kde má batéria najväčšiu plochu. Zvyčajne sa údajne používa asi 10% rezerva.

„Naše dvojmesačné zariadenie nemalo žiaden strop: batéria a lepidlo mali hrúbku 5,2 mm, uložené v 5,2 mm veľkom otvore. Mal by tam byť aspoň 0,5mm strop,“ uvádza sa na blogu spoločnosti.

Úzke rozmery mohli spôsobiť to, že konštrukcia tlačila na batériu aj pri bežnom používaní, napríklad pri sedení so smartfónom vo vrecku.

fotogaléria
Batéria bola pred ostatnými komponentmi dostatočne chránená, nemohla však „dýchať“ (zdroj: Instrumental) Zdroj: Instrumental

Ako sa to mohlo stať?

Podľa Instrumentalu ide o porušenie základného pravidla, ktoré muselo byť úmyselné. Samsung chcel maximálne využiť dostupný priestor pre batériu.

Testovanie akumulátorov je pritom zdĺhavý proces, niektoré skúšky môžu trvať až rok. Instrumental si myslí, že výrobca naďalej upravoval výrobný proces batérií, pričom tie finálne s kapacitou 3 500 mAh nemuseli prejsť takým prísnym dohľadom.

Riešenie problému – ak by išlo naozaj o jeho skutočnú príčinu – by bolo jednoduché: použiť menšiu batériu. Ako ale odhaduje Instrumental, to by Note 7 po stránke výdrže posunulo za Note 5 aj iPhone 7 Plus. Podľa spoločnosti nejestvovalo riešenie, ktoré by pri daných interných rozmeroch ponúklo konkurencieschopné parametre.

Čítajte aj Note 7 je pre Samsung čistou katastrofou

Aká je pravá príčina?

Ešte v priebehu októbra, teda v čase definitívneho stiahnutia Note 7 z trhu, sa objavili informácie , že Samsung v skutočnosti nepozná pravú príčinu problémov. To mal byť jedným z hlavných dôvodov radikálneho kroku.

A hoci sa odvtedy objavilo viacero teórií, pravú príčinu celej kauzy ohlási až Samsung. Podľa posledných správ sa tak má stať ešte tento rok.