7.12.2016 08:59 | MobilMania

Aj Samsung Galaxy S8 možno neponúkne 3,5mm audio jack

Zdroj: Phonearena.com

Bez adaptéra si klasické slúchadlá k mobilu nepripojíte.

Od uvedenia novej vlajkovej lode Samsungu nás zrejme nedelia už ani tri mesiace a na internet teraz presiakla najnovšia špekulácia z portálu SamMobile. Hovorí o tom, že očakávaný smartfón Galaxy S8 nebude mať klasický 3,5mm jack pre slúchadlá - podobne ako Apple iPhone 7.

Nabíjaj alebo počúvaj hudbu

Apple stratu jacku nijak nekompenzoval a ponechal telefón vybavený jediným Lightning portom, pre ktorý potrebujete použiť pribalenú redukciu na 3,5mm jack, ak si chcete zapojiť štandardné slúchadlá. Bez akéhosi rozbočovača však súčasné nabíjanie a počúvanie hudbu cez Lightning nie je možné.

fotogaléria
Bude si musieť aj Galaxy S8 vystačiť s jediným portom rovnako ako iPhone 7? (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Vyzerá to tak, že Samsung použije podobný systém, akurát namiesto Lightning konektora bude mobil mať jeden USB port Typ C. Opäť však platí, že pre zapojenie slúchadiel s klasickým audio jackom budete potrebovať adaptér. Súčasné nabíjanie a počúvanie hudby nebude možné. USB port by mal byť navyše kompatibilný s VR headsetom Gear.

Dôvodov pre vypustenie 3,5mm jacku môže byť viacero a nie sú oficiálne známe, no predpokladá sa, že Samsung chce absenciou jacku ušetriť v telefóne miesto pre iné komponenty či pre väčšiu batériu. Bez 3,5mm jacku je tiež možné vyrobiť štíhlejšie zariadenie. Majiteľov kvalitných slúchadiel však takýto krok zrejme nepoteší.

Druhá neoficiálna novinka sa týka fyzického tlačidla Domov, ktoré má u nového Galaxy S8 úplne zmiznúť. Nahradí ho zrejme kapacitné dotykové tlačidlo a snímač odtlačkov prstov bude integrovaný do displeja. Malo by ísť o optický systém rozpoznávania prstov.

2K namiesto 4K

Najnovšie špekulácie o displeji vyvracajú použitie 4K panelu. Namiesto toho by Super AMOLED displej mal mať rozlíšenie 1440 × 2560 pixelov. Dostupné by mali byť dva varianty telefónu. Jedna ponúkne obrazovku s uhlopriečkou 5,7 palca, pričom druhý model bude mať až 6,2-palcový displej, ktorý bude zrejme zahnutý na oboch hranách.

fotogaléria
Koncept Galaxy S8 podľa umelca (zdroj: Phonearena.com) Zdroj: Phonearena.com

V súvislosti s displejom sa hovorí aj o prechode z Diamond PenTile subpixelov na štandardné RGB rozloženie, čím sa zvýši počet pixelov zo 7 372 800 na 11 059 200. Táto zmena údajne prospeje virtuálnej realite. Úplne nový by mal byť aj digitálny asistent .

Galaxy S8 by mal byť oficiálne predstavený na konci februára počas veľtrhu MWC 2017. Na pulty obchodov sa zrejme dostane v marci.