9.12.2016 01:15 | MobilMania
Odporúčame

Test Samsung Gear S3 Frontier: Takto majú vyzerať smart hodinky

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Boom okolo smart hodiniek skončil, no Samsung aj napriek tomu uvádza na trh mimoriadne vydarený model.

Trh s inteligentnými hodinkami mal byť jeden z tých, ktoré nezadržateľne rastú. Výrobcovia si predstavovali, ako s nimi platíme, športujeme, komunikujeme či dokonca fotíme. Mala to byť akási predĺžená ruka smartfónu, ktorú musíme mať úplne všetci.

Žiadna z týchto funkcií sa neukázala byť ako nemožná, napriek tomu sa zákazníci za technologicko-módnym doplnkom nešli potrhať. Nečudo, že Huawei, LG či Sony na tento segment akosi zanevreli a na trhu už dlhodobo bojujú iba dvaja veční rivali. Zatiaľ čo Apple svoje hodinky tento rok aktualizoval iba zľahka , zmeny v Gear S3 sú viditeľné hneď.

Čítajte aj Test Samsung Gear S2: Zbohom, Apple Watch

V dvoch verziách

Pri návrhu dizajnu hodiniek neexistuje univerzálne riešenie, ktoré by plne uspokojilo túžbu po športe aj elegancii. Samsung to vyriešil šalamúnsky a svoj nový model predáva v dvoch verziách. Variant Classic dostal elegantný „look“, Frontier je robustnejší a športovejší. Práve ten sa dostal do rúk nám.

fotogaléria
Dizajn sa tentoraz naozaj vydaril Zdroj: Ľubomír Vnuk

Páči sa nám trend, ktorý v tejto triede zariadení nastal hneď na začiatku, a síce nekompromisná kvalita vyhotovenia. Lacný vŕzgajúci plast by si na zápästie nikto nedal. Ani Gear S3 nie sú výnimkou, k bezchybnému spracovaniu navyše pridávajú aj solídne pôsobiace materiály.

U koženého náramku verzie Classic sa dá očakávať, že bude ladiť aj s elegantnejším oblečením. S náramkom z gumy to býva trochu ťažšie, Samsungu sa to ale podarilo a nehanbíme sa zaň ani po nahodení do saka. Veľmi dobre ho dopĺňa tmavý brúsený hliník, ktorý by si mal poradiť s drobnými poškodeniami. Samotné hodinky odolávajú aj vode a prachu, stará sa o to certifikácia IP68.

fotogaléria
Nečakajte žiadny zložitý zapínací mechanizmus Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ak by vám z akéhokoľvek dôvodu nevyhovovali konzervatívne farby, dobrou správou je, že S3 používajú klasické univerzálne 22mm náramky.

Návykové koleso

Výrazným dizajnovým prvkom je „zubaté“ koliesko, obklopujúce ciferník. Neplní iba estetickú funkciu, je predovšetkým dôležitým pomocníkom pri ovládaní. Jeho jemné cvakanie a slabučkú odozvu spomínal Samsung už počas predstavenia a je nám jasné, prečo. Vyšperkoval ho k dokonalosti, s kolieskom sa pracuje naozaj výborne a nestáva sa nám, že by sme pri rýchlej manipulácii prešvihli požadovanú položku v ponuke. Dokonca sme sa pristihli, že ho občas používame ako protistresovú pomôcku.

Prácu s hodinkami ďalej uľahčuje dvojica tlačidiel na boku. Ich vrúbkovaná textúra uľahčuje nahmatávanie bez toho, aby museli výrazne vyčnievať nad povrch tak, ako v prípade verzie Classic. Pristala by im ale výraznejšia odozva.

fotogaléria
Klávesy na boku sú spestrené vrúbkovaním Zdroj: Ľubomír Vnuk

O zvyšok ovládania sa stará dotykový displej. Super AMOLED panel s uhlopriečkou 1,3 palca je rozumnou voľbou. Je dobre viditeľný aj za slnečných dní, ponúkne výrazný kontrast a aj keď to pri hodinkách až tak podstatné nie je, aj verné farby. Rozlíšenie 360 x 360 bodov na danú uhlopriečku stačí, prechody medzi jednotlivými bodmi pri používaní neuvidíte.

Gear S3 sú vybavené senzorom, ktorý displej oživí po zdvihnutí zápästia. Šetria tým cennú energiu, tento systém však nefunguje vždy úplne dokonale. Viackrát sme si počas testovania uvedomili, že zametanie rukou asi na okoloidúcich pôsobí zvláštne. Treba si nájsť ten správny grif.

fotogaléria
Super AMOLED displej je dobre čitateľný aj na slnku Zdroj: Ľubomír Vnuk

Svižný chod aj po čase

Vzhľadom k rýchlosti napredovania hardvérovej výbavy v smartfónoch nie sme v šoku z toho, čo sa Samsungu podarilo napratať do drobných hodiniek. Pod okrúhlym ciferníkom sa ukrýva dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz a čipsetom Exynos 7270. Pamäť RAM má kapacitu 768 MB a k dispozícii je aj slušný úložný priestor o veľkosti 4 GB (dá sa využiť na ukladanie fotografií alebo skladieb).

Iba čisto pre zaujímavosť, táto hardvérová výbava je porovnateľná s tou, ktorú mala prvá generácia top smartfónu s Androidom od Samsungu – model Galaxy S z roku 2010. Je teda jasné, že takáto strojovňa hodiniek nebude slúžiť len na zobrazovanie času.

fotogaléria
Údaje o fyzickej aktivite je vhodné preniesť do príslušnej aplikácie. V tomto prípade S Health Zdroj: Ľubomír Vnuk

Funkcií ale nie je zase tak veľa, aby sme mohli hovoriť o zasekávaní, reštartovaní či inej nestabilite. A to ani časom, Gear S3 totiž disponujú dobre vyladeným systémom Tizen. Priaznivcom Android Wear sa možno tento krok páčiť nebude, podľa nás je však správnym rozhodnutím. Hodinky nepotrebujú byť dokorán otvorenou platformou, podstatnejšie je, aby spoľahlivo fungovali ako celok. A to sa tým od Samsungu darí.

Zatiaľ nič pre iPhone

Gear S3 nepotrebujú k prevádzke smartfón, bez neho je však ich fungovanie značne obmedzené. Pochopiteľne, najlepšie ladia s telefónmi rovnakej značky, keďže TouchWiz je na takéto príslušenstvo vopred pripravený. Appku Gear si ale môžete doinštalovať na ktorýkoľvek Android vo verzii 4.4 alebo novšej. Podmienkou je dostatočná kapacita RAM, aspoň 1,5 GB. To dnes nie je problém ani v nižšej strednej triede.

fotogaléria
Aplikácia Gear poskytne kopec nastavení Zdroj: Ľubomír Vnuk

Veľká škoda, že sľuby výrobcu ohľadom kompatibility s platformou od Apple sa nenapĺňajú. Spárovanie týchto dvoch táborov možno budú skalní fanúšikovia považovať za šialenstvo, my však z praktického hľadiska nevidíme žiadnu prekážku. iPhone je dobrý smartfón a Gear S3 sú dobré hodinky, tak prečo nie? Snáď časom.

Kancelársku zložku hodiniek tvorí napríklad spravodajstvo či jednoduchý kalendár:

fotogaléria
foto: Ľubomír Vnuk Zdroj: Ľubomír Vnuk
fotogaléria
foto: Ľubomír Vnuk Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hodinky sme spojili s klasickou verziou aktuálneho top modelu od Samsungu, teda Galaxy S7. Proces je krátky a jednoduchý, pokiaľ sa uspokojíte s predvolenými nastaveniami. Aplikácia Gear však zároveň umožňuje aj detailnejšie prispôsobenie - či už ide o nastavenie notifikácií, doinštalovanie widgetov či zmenu ciferníka. Treba sa len pripraviť na to, že rozsiahle možnosti nie sú vždy bezplatné.

Zavolajú, napíšu

V hlavnej ponuke hodiniek sa dá orientovať otočným kolieskom a zároveň aj dotykovým displejom. Sami si vieme nastaviť, ktoré aplikácie sa majú zobrazovať tak, aby nenastal veľký chaos. Po dosiahnutí maximálneho počtu ikoniek sa ponuka začne deliť na ďalšie karty.

fotogaléria
Ak pridáme do ponuky viac ikon, začne sa deliť na karty Zdroj: Ľubomír Vnuk

Gear S3 toho zvládajú skutočne veľa. Počnúc sledovaním telesnej aktivity vrátane srdcového tepu a končiac posielaním správ či telefonovaním. Vo vnútri nenájdeme SIM kartu (verzia s e-SIM sa na Slovensku nepredáva), hovory teda v skutočnosti prebiehajú cez smartfón. Na tele hodiniek ale nájdeme mikrofón aj reproduktor, mobil tak nemusíme ani vytiahnuť z vrecka.

fotogaléria
Gear S3 zvládnu aj telefonovanie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zvuk reproduktora je prekvapivo hlasný a kvalitný, nejde teda iba o ozdobnú funkciu. Úplne nepoužiteľné nie sú ani SMS-ky. Na malý displej sa QWERTY klávesnica nezmestí, vraciame sa teda o pár rokov späť k písaniu pomocou číselnej klávesnice. Jasné, na dlhé správy to nie je, rýchle jedno- či dvojslovné odpovede sa však dajú zvládnuť bez veľkého úbytku na komforte. Dobrým riešením je tiež uloženie niekoľkých predvolených správ.

fotogaléria
Takto sme správy nepísali už pekne dlho Zdroj: Ľubomír Vnuk

Spomínaný reproduktor sa dá využiť aj na prehrávanie hudby. Ak sa rozhodnete svoju hudobnú knižnicu preniesť priamo do hodiniek, majte na pamäti obmedzené 4GB úložisko. Priestor na pamäťové karty chýba.

fotogaléria
Prehrávanie hudby nahlas určite mnohých poteší. Ich okolie už menej Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z ďalších funkcií stojí za pozornosť prehľadne spracovaný kalendár, výškomer a barometer, predpoveď počasia, rýchle spravodajstvo či spomínané fitness funkcie: krokomer, monitor spánku a počítadlo kalórií. Tieto údaje je vhodné následne synchronizovať s aplikáciou S Health.

V ponuke nájdeme fitness funkcie a dokonca aj výškomer a barometer:

fotogaléria
foto: Ľubomír Vnuk Zdroj: Ľubomír Vnuk
fotogaléria
foto: Ľubomír Vnuk Zdroj: Ľubomír Vnuk

Verte či nie, medzi možnými rozšíreniami je aj zopár hier, ako napríklad známy Fruit Ninja. Inou užitočnosťou je hľadanie smartfónu pomocou hodiniek alebo naopak.

fotogaléria
S hodinkami sa dá aj zahrať, občas pomôže aj funkcia hľadania Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lepšia výdrž

Dobrou správou je, že Samsung zapracoval na výdrži vstavanej batérie. Tá má teraz kapacitu 380 mAh, čo reálne stačí na tri až štyri dni bežnej prevádzky. Stále to nie je zďaleka také číslo, aké by sme chceli, ale aj malý pokrok sa počíta.

Na tele hodiniek nenájdeme žiadny nabíjací konektor a už vôbec nie klasické microUSB. Z hľadiska dizajnu dobrá vec, z hľadiska praxe už menej. Ak ste si nakúpili kvantá microUSB káblov do kancelárie, na chatu, domov, k rodičom a pod. a odvykli si tak od nosenia nabíjačky, Gear S3 vás to znovu naučia.

fotogaléria
Na tele hodiniek nenájdeme nabíjací konektor, energiu získavajú bezdrôtovo cez kolísku Zdroj: Ľubomír Vnuk

Stále sa v princípe nabíjajú cez microUSB, avšak tento konektor je súčasťou priloženej kolísky. Hodinky sa k nej prichytávajú pomocou magnetu a energiu čerpajú bezdrôtovo.

Hodnotenie: Opäť skvelá práca

Musíme uznať, že Samsung je v nositeľných zariadeniach doma a smart hodinky vie robiť naozaj dobre. Gear S3 dokážu všetko, čo sa od nich očakáva a navyše sú zabalené do dizajnu, za ktorý sa nemusí hanbiť asi nikto. Nevýhodou momentálne ostáva iba nekompatibilita so zariadeniami od Apple a stále pomerne slabá (i keď oproti minulej generácii lepšia) výdrž batérie.

Hlavný konkurent je v tomto prípade úplne jasný a obe strany musia priznať, že veľmi vyrovnaný. Cena hodiniek od Apple je v aktuálnej generácii porovnateľná, avšak iba v základných verziách. V závislosti od použitých materiálov sa Apple Watch vedia s cenovkou pohybovať v astronomických výškach.

Samsung Gear S3 sa momentálne predávajú za maloobchodných 399 eur. Nenápadným súperom sú tak aj Vector Watch Luna , ktoré do ponuky exkluzívne zaradil Orange. Ich batéria má niekoľkonásobne lepšiu výdrž, monochromatický displej s nízkym rozlíšením ale naznačuje menej funkčných možností.