8.12.2016 15:45 | MobilMania
Video

Dočkáme sa plnohodnotného Windows 10 v mobile? Bude podporovať ARM procesory

Zdroj: redakcia

Emulátor x86 aplikácií pre Windows je realitou. Microsoft demonštroval schopnosti mobilných čipov v kombinácii s Windows 10.

Americký Microsoft si priniesol do čínskeho Shenzenu zaujímavé novinky. V rámci konferencie WinHEC 2016 ohlásil podporu procesorov s architektúrou ARM (využívaných v mobilných zariadeniach) pre plnohodnotné edície Windows 10, upozornil Windows Central.

Mobilné čipsety tak môžu od budúceho roku ťažiť z možností nielen univerzálnych (UWP), ale aj plnohodnotných x86 Win32 aplikácií. Umožní to nový systém emulácie, o ktorom sa špekulovalo už dávnejšie .

Ukazuje možnosti

Microsoft na konferencii stihol technológiu aj demonštrovať. Ukážka prebiehala na zariadení s čipsetom Snapdragon 820 od Qualcommu, pričom zahŕňala plynulú prácu v balíku Office, prehliadači Edge a dokonca aj v Adobe Photoshop.

video:

Konkrétne išlo o 64-bitovú Enterprise edíciu desktopového Windows 10.

Ešte lepšie prenosné zariadenia

Spoločnosť si od kombinácie Windows 10 a ARM procesorov sľubuje novú paletu prenosných, konvertibilných zariadení, tabletov a notebookov.

Ich hlavnou výhodou má byť vyššia efektivita a výdrž batérie, menšie rozmery a nižšia cena v kombinácii s priamou podporou mobilných služieb a správy prenesených dát. Operačný systém Microsoftu zároveň ponúkne technológiu vstavaných eSIM kariet, ktoré používateľom umožnia zmenu operátora aj bez fyzickej výmeny SIM karty.

Čítajte aj Takto mobil zmeníte na počítač: Vyskúšali sme Continuum

Takéto zariadenia by sme mohli podľa Microsoftu vidieť už počas budúceho roka, prvým podporovaným čipsetom bude Snapdragon 835.

Na smartfóny si počkáme

Hoci predmetná funkcionalita ihneď nabáda k jej využitiu v telefónoch, konkrétne v spojitosti s dlho očakávaným Surface Phone, spoločnosť o podobných plánoch stále nahlas nehovorí.

Nový emulátor by bol vítaným rozšírením funkcie Continuum, ktorá zatiaľ podporuje len UWP aplikácie (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Využitie by našla najmä v rámci funkcie Continuum , ktorá si podporu x86 aplikácií vyložene žiada. Podobný smartfón by však na mobilné zariadenie musel disponovať nadštandardným hardvérom. Napríklad 8 GB RAM či rýchlejším a nadrozmerným úložiskom, vzhľadom na veľkosť inštalácie plnohodnotnej „desiatky“, čo by sa odzrkadlilo na cenovke.

Problémom je zatiaľ aj chýbajúca plnohodnotná implementácia bežných mobilných funkcií v desktopovom Windows 10 a jeho prípadné licencovanie pre využitie v smartfónoch.

To ale neznamená, že sa podobného telefónu v budúcnosti nedočkáme. Microsoft by ním mohol osloviť najmä pokročilých a biznis zákazníkov, zatiaľ čo lacnejšou alternatívou by ostal Windows 10 Mobile .