8.12.2016 17:30 | MobilMania

Bluetooth 5: Dvojnásobná rýchlosť, štvornásobný dosah

Zdroj: Shutterstock.com

Vyššia prenosová rýchlosť na dlhšiu vzdialenosť pri rovnakej spotrebe určite neurazí.

Hoci špecifikácie nového štandardu Bluetooth 5 boli stanovené ešte v lete , Bluetooth Special Interest Group (SIG) ich oficiálne prijala až teraz. Definitívne tak vieme, čo nám nová bezdrôtová technológia prinesie a výrobcovia ju môžu začať implementovať do svojich zariadení.

Ako bolo avizované v júni, novinka prinesie dvojnásobnú prenosovú rýchlosť, štvornásobný dosah a osemnásobnú kapacitu pre vysielanie dát nesparovaným zariadeniam v porovnaní s Bluetooth 4.2. Bluetooth 5 je orientovaný aj pre zariadenia IoT a práve zo zvýšenej kapacity budú ťažiť tieto zariadenia, ktorú budú vedieť posielať malé množstva údajov aj bez toho, aby boli spárované.

Bluetooth 5 je orientovaný primárne pre zariadenia IoT (zdroj: Bluetooth.com) Zdroj: Bluetooth.com

SIG neudáva pri novom štandarde žiadne konkrétne čísla, no predpokladá sa, že zdvojnásobenie rýchlosti a štvornásobne väčší dosah sa týkajú nízkoenergetického variantu Bluetoothu, takzvaného Bluetooth LE.

Ďalej, rýchlejšie, úspornejšie

Aktuálny Bluetooth 4.2 LE ponúka prenosovú rýchlosť 1 Mb/s na vzdialenosť 100 m a Bluetooth 5 LE tak pravdepodobne zvýši tieto hodnoty na rýchlosť 2 Mb/s dosahom až 400 m v otvorenom priestore. Napriek zvýšeniu rýchlosti zostane spotreba pri prenose naďalej nízka.

Prvé zariadenia s Bluetooth 5 sa začnú na trhu objavovať zrejme po februári 2017. Je tak pravdepodobné, že technológia zažije premiéru na MWC 2017 v Barcelone, ktorý sa koná na konci februára.