9.12.2016 11:03 | MobilMania
Odporúčame

Aktualizácie z Play Store pre Android budú menšie, ale pomalšie

Zdroj: Shuterstock

Menší objem aktualizácii prinesie so sebou aj svoju daň – nižšiu rýchlosť spracovania.

Spoločnosť Google oznámila , že pre distribuovanie svojich aktualizácii pre operačný systém Android začala používať novú techniku. Optimalizovaný algoritmus sa postará o merateľne menšie veľkosti aktualizácii z Play Store a to v priemere až o 65 %. To určite ocenia používatelia, ktorí aktualizujú svoje aplikácie cez mobilné dáta operátora.

Nový spôsob doručovania aktualizácii dostal prezývku File-by-File a princípom je detegovanie drobných rozdielov medzi starou verziou a novou, nekomprimovanou aplikáciou. Akonáhle algoritmus nájde odlišnosti, aplikuje zmeny z nového archívu do aplikácie nainštalovanej v zariadení tak, aby sa archív v smartfóne zhodoval presne na bajt s archívom v Play Store.

Porovnanie veľkosti aktualizácií (zdroj: google.com) Zdroj: Google

V porovnaní s predošlým algoritmom by mal byť nový prístup o pätinu efektívnejší v redukovaní veľkosti. Na druhej strane však vyžaduje viac času a výkonu z procesora čo predlží čas, za ktorý sa aktualizácie rozbalia a nainštalujú: a to až dvojnásobne. Google sa preto rozhodol aplikovať novú metódu menších aktualizácii zatiaľ len pre aktualizácie, ktoré sú inštalované automaticky.

Čítajte aj Malvér pre Android napadol vyše milión Google účtov. Overte, či ste v bezpečí

„Automatické aktualizácie sa vykonávajú zvyčajne v noci, keď je váš telefón pripojený k nabíjačke a nebudete ho pravdepodobne používať. To zabezpečuje, že používatelia nebudú musieť čakať dlhšie ako zvyčajne na dokončenie aktualizácie keď manuálne aktualizujú aplikáciu“, vysvetľuje softvérový inžinier Andrew Hayden.