19.12.2016 01:00 | MobilMania
Odporúčame

Super Mario Run je späť. Klasika v mobile a so zaujímavými vylepšeniami

Zdroj: redakcia

Bláznivosť postave inštalatéra rozhodne nechýba. Skok sem, skok tam, odrazenie od steny, či potrubia sú súčasťou hry.

Super Mario Run patrí medzi jedny z najočakávanejších hier tohto roka. Spoločnosti Apple a Nintendo ju konečne sprístupnili pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS a má naozaj čo ponúknuť.

Oproti starej známej klasike z 90-tych rokov je dominantou noviny prepracovaný dizajn a detaily. Sú tu však aj iné zmeny. V novej verzii postava Maria uteká sama bez nutnosti držať nejakú ikonu na displeji. Ovládajú sa len jej skoky a ich akrobatické kombinácie.

fotogaléria
Červená farba), veľké modré oči a montérky, to je postava Super Maria. Stačí si vybrať režim a hra sa môže začať. (Zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Platená či bezplatná hra?

K dispozícii je plná a demo verzia. Z Apple Store si hráč stiahne automaticky bezplatné demo ktoré však neponúka všetky levely. V prípade záujmu prechodu na vyšší variant tak môže používateľ urobiť priamo v aplikácii takzvaným in-app nákupom. Cena je stanovená na 9,99 eura.

S najznámejším inštalatérom môže používateľ hrať tri herné režimy. Prvý štýl World Tour je známa klasika v podobe nekonečného skákania a zdolávania nástrah. Toad Rally zas umožňuje súperiť s hráčmi z celého sveta alebo priateľmi. A posledný, Kingdom Builder, ako už názov napovedá, je o budovaní vlastného kráľovstva z nazbieraných mincí.

Bez internetu ani skok

Hru je možné hrať len s pripojením na internet. Dôvodom je zabezpečenie plynulosti a synchronizácie hry. Bez internetu by nebolo možne ani súperiť s inými používateľmi. A musíme uznať, je to zábavný súboj.

Pre hráča je hneď v úvode pripravených niekoľko starých známych nástrah, ako muchotrávky alebo korytnačky, ktorým sa treba vyhnúť. Najlepšie je však skočiť priamo na ne, a tak získať viac mincí.

fotogaléria
Na každú úroveň je stanovený nejaký čas, za ktorý ju treba prejsť. Ak to hráč nestihne, tak si musí level zopakovať. V strede obrazovky sa odrátavajú ostávajúce sekundy. (Zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Bez možnosti oddychu

Nevýhodou môže byť spomínaný automatický beh vpred. Takto sa nie je možné vrátiť a pozbierať zvyšné peniaze. Rovnako sa nedá pripraviť lepší rozbeh na skok smerujúci na hlavy príšerok, prípadne zvoliť stratégiu úteku.

Super Mario Run určite nesklamal, priniesol nostalgiu a zvedavosť v objavovaní nových úrovní. Pozitívom je rôznorodosť herných štýlov a neomrzí už v „ranom štádiu“. Hudba v rámci hry má šmrnc. Známu melódiu dopĺňajú bláznivé pazvuky.

fotogaléria
Súboj s iným hráčom je zábavou. Na obrazovke sa zobrazuje v bubline vľavo alebo vpravo. Je na strane, ktorá vedie v prebiehaní. (Zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Otázne však je, kedy bude hra sprístupnená aj na zariadenia s Androidom, malo by to byť vraj v dohľadnej dobe.

Názov aplikácie Super Mario Run
Podpora iOS áno
Podpora Android Zatiaľ nie
Predajca Nintendo Co., Ltd. 
Kategória hry
Verzia 1.0 iOS
Veľkosť 205 MB (iOS)
Cena Demo zadarmo / Plná hra 9,99 eura