23.12.2016 09:00 | MobilMania
Odporúčame

Vyskúšajte Google Daydream aj na starších Nexusoch. Netreba ani ovládač

Zdroj: redakcia

V prípade smartfónu Nexus 5X je aktivácia virtuálnej reality zložitejšia, no nie nemožná. Pri Nexuse 6P stačí iba stiahnuť aplikáciu.

Spoločnosť Google tento rok na májovej konferencii I/O uviedla okrem iného aj novinku v podobe virtuálnej reality Daydream . A hoci zoznam ňou podporovaných zariadení sa rozrastá, Nexusy 5X a 6P na ňom budete hľadať márne.

Oficiálne tieto zariadenia totiž podporované nie sú, čo ale neznamená, že Google Daydream na nich nespustíte. Riešenie prichádza, ako obyčajne, spod rúk komunity vývojárov na internete.

fotogaléria
Príslušentsvo ku Google Daydream je možné pomerne jednoducho nahradiť (zdroj: Google) Zdroj: Google

Simulujeme ovládač

Google Daydream vyžaduje na svoj beh okrem smartfónu aj headset a ovládač. Rovnako ako možno headset Daydream View jednoducho nahradiť kartónovým Cardboard VR, namiesto ovládača možno použiť druhý smartfón.

Toto druhé zariadenie musí mať nainštalovaný aspoň Android KitKat a musí disponovať gyroskopom. Ak obe podmienky spĺňa, môžete naň nainštalovať simulačnú aplikáciu priamo od Googlu . Dostupná je zadarmo na GitHube .

Poznámka redakcie: Ak vlastníte zariadenie, ktoré ma nainštalovaný starší operačný systém, môžete vyskúšať jednu z neoficiálnych ROM dostupných napríklad na webe Needrom alebo fóre XDA Developers .

Vyriešiť sa dá aj chýbajúci gyroskop. V redakcii sme vyskúšali modul pre Xposed framework s názvom VirtualSensor , ktorý kombináciou hodnôt akcelerometra a elektronického kompasu simuluje neprítomný hardvér. Výsledok bol síce funkčný, no nepresný a pomalý.

fotogaléria
Ovládač zohráva v Google Daydream pomerne dôležitú rolu (zdroj: YouTube) Zdroj: YouTube

Nexus 5X

Najpravdepodobnejším dôvodom, prečo Nexus 5X v zozname oficiálne podporovaných zariadení chýba, sa zdá byť prehrievanie. Okrem inštalácie nevyhnutného softvéru je preto potrebné pozmeniť systémové hodnoty týkajúce sa „thermal throttlingu“.

Hovoríme konkrétne o hranici, pri ktorej sa začne z dôvodu vysokej teploty zámerne znižovať výkon zariadenia tak, aby nedošlo k poškodeniu jeho hardvéru. Je preto logické, že jej posunutie môže znamenať riziko prehriatia a v krajnom prípade až zničenia niektorých komponentov.

Po vykonaní testov na viacerých zariadeniach s rovnakým čipsetom (Snapdragon 808 od Qualcommu) sa ale zistilo, že napríklad smartfón LG G4 má spomínanú hranicu nastavenú oveľa vyššie ako Nexus 5X. Napriek tomu môže jej navýšenie spôsobiť problémy.

Ak vám riziko neprekáža, na výber máte z dvoch možností. Môžete si stiahnuť .zip balíček od ruského vývojára s prezývkou argraur, ktorý jednoducho flashnete pomocou upraveného recovery, alebo si nainštalovať systém PixelROM v6.0 , tiež od rovnakého autora.

Ak inštalácia jednej z vyššie spomenutých možností prebehla úspešne, môžete otvoriť Obchod Play a stiahnuť potrebné aplikácie, teda Daydream a Daydream Keyboard .

fotogaléria
Google Daydream na Nexuse 5X (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Nexus 6P

V prípade väčšieho súrodenca je situácia omnoho jednoduchšia. Ako ukázal používateľ yongjiajun na Reddite, stačí mať nainštalovaný aspoň Android 7.0 Nougat, nejaký druh headsetu (povedzme Cardboard VR) a ovládač, respektíve telefón simulujúci ovládač.

Ak váš Nexus 6P všetky tieto podmienky spĺňa, na spustenie Google Daydream musíte už iba stiahnuť potrebné aplikácie. Nakoľko cez Obchod Play to bez modifikácie systému nepôjde, využiť môžete povedzme stránku APK Mirror, kde nájdete Daydream aj Daydream Keyboard .

fotogaléria
Google Daydream na Nexuse 6P (zdroj: Používateľ yongjiajun na Reddite) Zdroj: redakcia

Nastavenie aplikácie

Ak nepoužijete originálne príslušenstvo , bude potrebné urobiť v nastaveniach aplikácie niekoľko úprav. Hneď na začiatku ale odporúčame prostredníctvom technológie Bluetooth spárovať obe zariadenia (simulovaný ovládač so smartfónom) a zapamätať si ich názvy.

fotogaléria
Aplikácia Daydream (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Pri úvodnom nastavení aplikácie Daydream potom musíte ťuknúť na tlačidlo „Mám náhlavnú súpravu“ aj v prípade, že Google Daydream View nevlastníte. „Preklikajte“ sa sprievodcom a vytvorte si PIN kód, ktorým budete autorizovať platby vo VR. Ukáže sa výzva na spárovanie s ovládačom, čo ale neprebehne úspešne.

fotogaléria
Nastavenie aplikácie Daydream (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

V hlavnej ponuke preto potiahnutím zľava doprava otvorte menu a vyberte kategóriu Nastavenia . Sedem až osem ráz ťuknite na položku Verzia zostavy , čo by malo sprístupniť Možnosti vývojára . Sekciu otvorte a aktivujte voľbu Preskočiť obrazovky vstupu do VR . Otvorte aj položku Zariadenie emulujúce ovládač a zvoľte názov zariadenia, ktoré má predstavovať ovládač.

Kostrbatý zážitok

Dodajme ale, že ani jedno z vyššie spomenutých zariadení nie je na Google Daydream stavané a nemožno ich preto porovnávať povedzme s Pixelmi . Príkladom je nízke rozlíšenie displeja či prehrievanie, ktoré aj napriek zdvihnutej hranici „thermal throttlingu“ skôr či neskôr začne spôsobovať problémy.

Zážitok preto nie je dokonalý a sekanie môže po čase spôsobovať nevoľnosť. Minimálne Daydream na nami testovanom Nexuse 5X tak rozhodne nie je určený na bežné používanie. Prirovnali by sme ho skôr k ukážke než k plnohodnotnému VR.

Čítajte aj Need for Speed príde vo verzii pre virtuálnu realitu