19.12.2016 18:49 | MobilMania
Odporúčame

Koniec roamingu v EÚ o polroka: Takéto sú podmienky

Zdroj: Shutterstock

Obyvatelia EÚ budú mať k sebe bližšie. Známe sú i ceny a limity, ktoré môžu byť uplatňované.

Už v polovici roka 2017 majú byť roamingové poplatky v Európskej únii minulosťou. Síce bude platiť, že operátori budú môcť obmedziť zákazníkov, ktorí využívajú služby iba v zahraničí, celkové podmienky by ale mali byť zaujímavé.

O konci roamingu by mal Európsky parlament rozhodnúť už čoskoro. Aktuálne bol vydaný nový návrh pravidiel. Po ich schválení bude možné v krajinách EÚ (zatiaľ aj so Spojeným kráľovstvom) využívať služby za domáce ceny.

Čítajte aj Roaming v EÚ od zajtra: Prinášame nové ceny všetkých 4 operátorov

S akými cenami a odkedy?

Európska komisia tvrdí, že rozdiel v cenách v krajinách EÚ je markantný. Kým 600 minút, 225 SMS a 1 GB dát má stať v Maďarsku až 57 eur, v Estónsku je to len 8 eur. Zároveň uviedla, že vďaka regulácii klesli ceny hovorov v EÚ o 92 percent pri volaniach a SMS, pri dátach až o 96 percent.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

EÚ priamo hovorí o tom, že ľudia budú môcť využívať služby od 15. júna 2017 za ceny ako doma .

Určite ale nepočítajte s tým, že by ste si vzali v Poľsku alebo Rakúsku lacný paušál a využívali ho iba na Slovensku.

Komisia navrhla stanoviť veľkoobchodné maximálne poplatky za roaming na úrovni:

  • 4 eurocentov za minútu,
  • 1 eurocentu za SMS,
  • 0,0085 eura za 1 MB dát (8,7 eura za 1 GB).

Bežne ide o o maximálne ceny, ktoré si budú platiť telekomunikačné spoločnosti medzi sebou. Ale používať sa budú aj vtedy, keď bude zákazník využívať paušál v zahraničí dlhšie obdobie. Vtedy ich operátori môžu naúčtovať priamo koncovému zákazníkovi.

Zabránenie zneužívania

Priamo v návrhu sa hovorí o „spravodlivom používaní“. Teda skupine zásad, ktoré môžu operátori prijať, aby sa zabránilo zneužitiu alebo abnormálnemu využívaniu služieb – napríklad predaju lacných predplatených kariet a ich používaniu v zahraničí.

Súčasťou má byť aj dočasná výnimka pre operátorov, kde by na konkrétnom trhu mohlo prísť k zvýšeniu cien pre domácich klientov – presné podmienky ale známe nie sú. V návrhu sa ale hovorí o tom, že by to bolo možné iba vtedy, ak roamingové straty budú 3 percentá alebo viac.

Bez obmedzení. Pre bežných ľudí

Mobilní operátori budú môcť požiadať zákazníkov, ktorí pravidelne cestujú v rámci EÚ, aby doložili svoje bydlisko (ak tak už neurobili pri zriadení služby).

Následne majú poskytovatelia uplatňovať „spravodlivé, rozumné a primerané kontrolné mechanizmy“, aby odhalili možné zneužívanie alebo vysoké používanie služieb v rámci krajín EÚ.

Operátor ale bude musieť presne uviesť, aké prísne podmienky bude mať.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Cieľom je, aby obyvateľ EÚ mohol využívať svoj program v zahraničí počas obmedzeného obdobia rovnako ako doma – bez doplatkov.

Pri predplatenkách do minutia kreditu

Poskytovatelia budú môcť spotrebu klientov na Slovensku a v krajinách EÚ monitorovať.

Telekomunikačné spoločnosti budú napríklad minimálne počas štyroch mesiacov monitorovať, či je celková domáca spotreba vyššia ako zahraničná. Rovnako sa to týka aj konkrétnych SIM kariet nejakého zákazníka, ktorá je dlhodobo alebo výlučne využívaná v roamingu.

Ďalšie detaily a presné cenové podmienky aktuálne zisťujeme.

Rada a Európsky parlament očakávajú, že k hlasovaniu a prijatiu pravidiel pri roamingu príde na začiatku roka 2017.

Čítajte aj Otázky a odpovede ku koncu roamingu v EÚ