20.12.2016 06:00 | MobilMania

Otázky a odpovede ku koncu roamingu v EÚ

Zdroj: Shutterstock.com

Prinášame vám všetky podstatné informácie ku koncu roamingu v členských štátoch EÚ.

Európska komisia prišla s predpokladanými podmienkami konca roamingu v krajinách EÚ. Prečítajte si všetko podstatné, čo by ste mali k téme vedieť.

Kedy skončí?

V návrhu pravidiel sa uvádza, že by sme sa mali dočkať domácich cien v zahraničí od 1. júna 2017. Schváliť by ich mal Európsky parlament.

Čítajte aj Koniec roamingu v EÚ o polroka: Takéto sú podmienky

Kedy sa o zmenách rozhodne?

Európsky parlament by mal k hlasovaniu a prijatiu pravidiel pristúpiť na začiatku roka 2017. Výrazné komplikácie sa už neočakávajú, členovia sa už na návrhu zhodli.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

Naozaj za domáce ceny?

EÚ chce od júna docieliť, aby obyvatelia únie mohli volať, písať správy a surfovať za rovnaké ceny. Nebude to ale možné počas celého roka. Ak bude klient využívať služby viac v zahraničí, môže si pýtať poplatky navyše.

S akými obmedzeniami?

Operátori budú monitorovať spotrebu minimálne počas štyroch mesiacov a budú teda zisťovať, či zákazník nevyužíva službu výhradne v zahraničí, prípadne či nie je väčšina jednotiek minutých mimo domovskej krajiny.

Čo ak pôjdem na dovolenku?

Ak si počas roka vybehnete na dve dovolenky a pár víkendov mimo Slovenska, nemali by ste pocítiť žiadne obmedzenia – všetky služby budete môcť využívať ako doma. Nepočítajte ale s tým, že si vezmete neobmedzený paušál z Poľska za 10 eur a budete ho celý rok využívať na Slovensku.

Čo ak miniem jednotky nad rámec?

V prípade, že budete využívať služby dlhodobejšie mimo Slovenska, operátor vám môže pripočítať k minúte hovoru 4 eurocenty, správe 1 eurocent a k 1 GB až 8,7 eura (0,0085 eura za 1 MB).

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Kde všade?

Regulované podmienky a ceny budú platiť iba v krajinách EÚ: Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo (Veľká Británia), Španielsko, Švédsko a Taliansko.

Bude pre všetkých?

EÚ operátorom prikáže, aby aktivovali „roaming ako doma“ všetkým zákazníkom v celej únii. Zo strany klientov tak nebudú nutné žiadne kroky. Ak sa teda nič nestane, klienti budú môcť využívať zvýhodnené služby už o pár mesiacov a automaticky.

Čo sa za posledné roky zmenilo?

Komisia tvrdí, že odkedy začala regulovať roamingové poplatky, minúta hovoru a SMS klesla o 92 percent. Pri dátach išlo o zníženie až o 96 percent.

Čítajte aj Koniec roamingu v EÚ o polroka: Takéto sú podmienky