22.12.2016 01:00 | MobilMania
Odporúčame

Tieto aplikácie sa nemusí oplatiť inštalovať. Spomaľujú telefón a zhoršujú výdrž

Zdroj: Shutterstock

Snapchat, Facebook, Spotify a musical.ly obsadili popredné priečky v prehľade výkonnostne najnáročnejších aplikácií pre Android.

Mnohí ľudia si čoskoro pod stromčekom nájdu nový smartfón s Androidom a okrem predinštalovaných aplikácií budú postupne skúšať aj ďalšie. Mnohé však nemusia ponúknuť len pozitívnu pridanú hodnotu v podobe lepšieho plánovania času, monitorovania prejdenej vzdialenosti či navigácie.

Spoločnosť Avast pripravila pravidelnú analýzu, ktorá sleduje nároky aplikácií na operačnú pamäť, dáta či výdrž batérie.

Prebiehala v období júl až september tohto roka a vychádzala z anonymizovaných dát od troch miliónov používateľov. Nepozerala ale na všetky mobilné softvéry, ale iba na časť, ktorá získala v Obchode Play viac ako 50-tisíc stiahnutí.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Facebook zabral tri miesta

Celkovo najhorší dopad na výkonnosť zariadenia majú pri automaticky spúšťaných aplikáciách Facebook, musical.ly a Google Mapy. Z top 10 v rámci prvého polroka pritom zmizli WhatsApp, Kik Messenger a WeChat.

Namiesto nich sa na predné priečky dostali WhatsCall a spomínaný musical.ly, ktorý slúži na vytváranie vlastných verzií hudobných videoklipov populárnych skladieb.

fotogaléria
Mobilná aplikácia musical.ly Zdroj: musical.ly

Náročná hudba aj správy

Pri negatívnom vplyve na výkonnosť smartfónu najhoršie skončili Snapchat a populárna aplikácia pre streamovanie hudby Spotify. Zo známejších sú na predných priečkach ešte nástroj na zoznamovanie Tinder a Tabuľky Google.

Zaujme ešte tretí Wattpad, ktorý sa medzi najhoršie dostal kvôli opakovaniu notifikačných správ a sledovaniu správania iných používateľov, čo vedie k nepretržitej kontrole a vyhľadávaniu knižných noviniek.

Aplikácie Samsungu berú energiu

Najviac energie spotrebúva pri spúšťaní telefónu Samsung Link (pôvodne Samsung AllShare), ktorý už aktuálne dostupný nie je. Mal pomáhať so zdieľaním a prehrávaním multimediálneho obsahu, prístupom k súborom z pripojených zariadení a tiež nahrávaním fotiek a videí do spárovaného počítače alebo cloudového úložiska.

Druhý je Samsung Security Policy Updates a tretí Beaming Service for Samsung pre uloženie čiarových kódov zo zľavových kupónov do telefónu.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Aj sledovanie zabehnutej vzdialenosti pomocou mobilu a aplikácie Pedometer má negatívny dopad na batériu. V teste prešla iba menej ako hodina športovania a kapacita klesla o 31 percent. Prejdenie okolo bytovky znížilo energiu v priebehu asi piatich minút o tri percentá.

Paradoxná situácia nastala u aplikácie Battery Saver. Napriek tomu, že má monitorovaním ostatných nainštalovaných softvérov a radami s nastavením prispieť k šetreniu batérie, sama je jedným z najväčších žrútov zdroja.

V prípade aplikácií, ktoré spúšťajú sami používatelia, najvyššiu spotrebu dosahuje Samsung WatchON, ktorý sprostredkoval ovládanie televízora z rozhrania mobilu. Aktuálne už podporovaný nie je. Zo známejších v desiatke figurujú Snapchat, Tinder, Netflix a Microsoft Outlook.

fotogaléria
Mobilná aplikácia Samsung Link Zdroj: Samsung

Z úložiska berie aj streamovanie

Pokiaľ ide o automaticky spúšťané softvéry, z ukladacieho priestoru si najviac ukrajuje musical.ly. Pri teste len práca s tromi videami spôsobila nárast využitia vyrovnávacej pamäte o 300 MB.

Nasledujú Facebook a Amazon Kindle. Medzi najväčších „žrútov“ kapacity sa takisto dostali Google Mapy, prehliadač Google Chrome a Skype.

Pri používateľmi otváraných prvá pozícia patrí aplikácii JW Library. Už názov napovedá, že ju vytvorili Jehovovi svedkovia. V niektorých jazykoch obsahuje viacero prekladov Biblie a sprostredkuje i knihy a brožúry určené na štúdium Biblie.

Do top 10 sa opäť dostali Snapchat, Spotify či predinštalovávaný Polaris Office.

fotogaléria
Mobilná aplikácia JW Library Zdroj: Jehovah's Witnesses

Dáta tečú aj pri dokumentoch

V prípade samospúšťaných mobilných nástrojov najviac dát prenášajú sociálna aplikácia 2chMate. Druhé miesto obsadil Facebook. Siedmy skončil Instagram.

Medzi manuálne otváranými aplikáciami je lídrom spotreby dát Netflix. V rebríčku sa takisto objavil Snapchat, Tabuľky Google, Dokumenty Google a Spotify.

Slabá grafika, veľká spotreba

Špeciálne čisto v rámci kategórie hier vyžaduje najviac hardvérových možností Puzzle & Dragons. Na najvyšších priečkach sa ešte nachádzajú Line: Disney Tsum Tsum a Clash Royale.

Zaujímavosťou je, že Tsum Tsum vybil batériu na Samsungu Galaxy S6 za 2 hodiny a 35 minút. Má pritom iba jednoduchú 2D grafiku.

fotogaléria
Mobilná hra Line: Disney Tsum Tsum Zdroj: Line Corporation