23.12.2016 04:00 | MobilMania
Odporúčame

Telekom: Výnosy operátorov stále klesajú. VoLTE asi budúci rok

Zdroj: redakcia

Spoločnosť zhodnotila aktuálny rok a prezradila plány na rok 2017. Prinášame vám prvú časť špeciálneho projektu.

Aj tento rok si redakcia Živé.sk pripravila pre svojich čitateľov sériu rozhovorov s najväčšími telekomunikačnými poskytovateľmi na Slovensku.

Už štvrtý ročník rozhovorov budeme zverejňovať počas sviatkov a až do tretiny januára. Čitatelia sa tak môžu tešiť na exkluzívny obsah aj počas tohto obdobia.

Za spoločnosť Slovak Telekom odpovedal hovorca operátora Michal Korec.

Aké novinky ste klientom počas roka priniesli?

Rok 2016 bol odlišný v porovnaní s odlišnými, lebo viac ako na množstvo nových akciových ponúk sme sa sústredili na nové koncepty a do veľkej miery aj prepojenia služieb s hardvérom. O tom svedčia viaceré novinky v priebehu roka – služba Mobil každý rok a viaceré akčné ponuky na nový hardvér.

Toto prepojenie vrcholilo vo vianočnej ponuke posilnením obľúbeného konceptu dvoch zariadení za cenu jedného. Slovenskí zákazníci stále preferujú kvalitné hardvérové ponuky a v tomto smere sme nastavili ponuky inak, no zároveň udržali vyhľadávaný koncept.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: redakcia

V oblasti 4G siete sme zaznamenali solídnu expanziu pokrytia a silný nárast prevádzky, no rok 2016 bol kľúčový aj pre zahraničný roaming či sprístupnenie našej siete pre zákazníkov z desiatok krajín celého sveta. Pri roamingu sme zjednotili zóny a uviedli nový koncept U susedov ako doma pre štvoricu okolitých krajín (Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Česko).

A medzi dve menšie, ale dôležité novinky, patrí štart mPOS terminálov pre živnostníkov a malé firmy či uvedenie aplikácie immmr v rámci skupiny Deutsche Telekom.

Počas tohto roka všetci operátori budovali LTE siete. Plánujete výrazne zvyšovať rýchlosti? Môžete uviesť, aké pokrytie by mohla 4G sieť na konci budúceho roka dosiahnuť?

Naše zameranie na LTE siete ostáva naďalej silné, o čom svedčia viaceré atribúty tohto roka. Ako prvý operátor sme pokryli všetkých 140 slovenských miest ešte v prvom kvartáli, dosiahli hranicu 85 percent populácie koncom septembra 2016 a realizovali dôležitý test s rýchlosťami do 900 Mbit/s.

Začali sme inštalovať rýchlosti 225 a 300 Mbit/s do ďalších lokalít i celých miest (Trenčín, Trnava a Senec). Vo zvyšovaní rýchlostí a uvádzania LTE-A budeme pokračovať aj v budúcom roku, nové lokality s 225 i 300 Mbit/s budú pribúdať na miestach s najväčšou prevádzkou či preferenciami.

fotogaléria
Aktuálne 4G pokrytie od Telekomu Zdroj: Telekom

Očakávate, že budúci rok bude rásť dátová spotreba zákazníkov? Uvažujete nad výrazným zvyšovaním objemov dátových balíčkov? Myslíte si, že sú aktuálne veľkosti balíkov dostatočné?

Dátová spotreba zákazníkov na jednej strane priebežne rastie, súčasne však prichádzajú aj dátoví používatelia-začiatočníci, ktorí ešte nemajú vypestované veľké nároky a s mobilnými aplikáciami či internetom v smartfóne sa iba zoznamujú.

To je azda dôvod, prečo celkový priemer dosahuje stovky MB, hoci sú na trhu zákazníci s podstatne väčšími dátovými nárokmi. Momentálne dátové balíčky napĺňajú potreby v rámci priemernej spotreby.

Aké novinky plánujete pri mobilných službách budúci rok? Plánujete počas budúceho roka spustiť službu VoLTE či Voice over Wi-Fi (pripojenie mobilu do vašej siete cez Wi-Fi)?

VoLTE je na programe dňa prakticky neustále a interná pilotná prevádzka bola realizovaná už pred viac ako 12 mesiacmi na jednom zariadení.

Pokiaľ chceme uviesť službu na trh pre skutočné komerčné využitie aspoň pre prvé desiatky tisíc zákazníkov, potrebujeme nájsť a vytipovať správne terminály, zaistiť podporu zo strany výrobcov a umožniť reálnu prevádzku medzi kritickou masou používateľov. Potom môže mať štart VoLTE zmysel – a rok 2017 môže byť reálny pre štart technológie, no detaily zatiaľ neprezradíme.

EÚ rozhodla, že od polovice roka 2017 by mali čiastočne skončiť roamingové poplatky v celej únii. Uvažujete o tom, že všetky takéto poplatky zrušíte ešte v prvej polovici roka 2017?

S aplikáciou regulácie roamingu súvisia čoraz väčšie zmeny v našich systémoch a aplikácie na portfólio. Novú podobu roamingu budeme komunikovať pri jej uvedení pre zákazníkov.

Plánujete rozširovať svoje portfólio ICT služieb, resp. služieb mimo mobilnej a fixnej komunikácie?

Naše ICT portfólio je jedno z najširších na trhu aj vďaka úzkej spolupráci interných ICT tímov a dcérskej spoločnosti PosAm. ICT a cloudové služby majú čoraz väčšie a silnejšie miesto v našom portfóliu, čo reflektuje tohtoročná ponuka Magenta 1 Biznis, kde sú po prvý raz na rovnakej úrovni hlasové, dátové a ICT služby. Na tejto platforme chceme určite pracovať aj v budúcnosti.

Chcete nejako zhodnotiť mobilný trh všeobecne, okrem aspektov, ktoré ste komentovali vyššie? Myslíte si, že bude prebiehať nárast ARPU, penetrácia služieb a podobne?

Rok 2016 ukázal ďalšiu fragmentáciu trhu a zrejme sa v konečnom zúčtovaní ukáže ako ďalší klesajúci pre celý priemysel. Telekomunikačný trh je pod cenovým tlakom celé roky a od roka 2008 neustále klesá, o čom svedčia celkové výnosy všetkých hráčov i pád pod 2 miliardy eur. V tomto prostredí je relatívne náročné investovať do nových technológií, prinášať nové generácie sietí a inovácie.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Penetrácia síce stúpa, no ARPU takmer u všetkých, aj novších hráčov klesá. Slovak Telekom má za rok 2016 relatívne dobrú pozíciu a za prvé tri kvartály sa potvrdil mierny nárast ARPU, čo vytvára dobré predpoklady pre ďalšie roky. Naša úloha ostáva rovnaká: chceme prinášať inovácie, najlepšiu konektivitu, digitálne služby a byť technologickým lídrom.

Plánujete sa počas budúceho roka spustiť do nových odvetví? Máme na mysli najmä zdravotníctvo, bankovníctvo, riešenia pre špecifické typy firemných zákazníkov a pod.

V oblasti inovácií sledujeme viaceré oblasti, no každý štart si žiada dôkladnú analýzu a načasovanie. Napríklad registračné pokladnice a mPOS riešenia prišli v správnom čase, na iné služby ešte nie sú zákazníci pripravení, resp. nie od telekomunikačného operátora. No rok 2017 má potenciál na uvádzanie nových riešení.

Kde vidíte potenciál na rast výnosov u zákazníkov? Môže ísť stále o klasické telefonovanie, SMS? Nakoľko vedia rásť dáta? Alebo pôjde skôr o nové služby a produkty?

Rast je možný v oblasti nových služieb a produktov, no zároveň platí, že sú často náročné na prvotné investície, o čom sme sa presvedčili napríklad aj pri digitálnej TV či cloude. Keď rastie segment od nuly, má dobré vyhliadky. Samotná oblasť mobilných dát skrýva potenciál pre rast výnosov, aj pri zvyšovaní počtu používateľov, keďže ešte stále veľké množstvo zákazníkov mobilné dáta kvôli súčasným prístrojom či preferencii používania nevyskúšalo.