29.12.2016 15:04 | MobilMania
Video

Pohľad do zákulisia: Takto sa chystal prvý iPhone

Zdroj: Appleinsider.com

Rozličné kódové označenia, prísna ochrana a roky vývoja. To všetko stálo za vznikom prvého iPhonu.

V lete 2017 to bude desať rokov od uvedenia úplne prvej generácie smartfónu iPhone. Do zákulisia jeho vývoja môžeme teraz trochu nahliadnuť vďaka Scottovi Forstallovi, ktorý v tom čas pracoval pre Apple ako inžinier, uvádza portál BGR.

Steve Jobs Forstalla poveril zostavením tímu, ktorý mal vyvinúť mobilný operačný systém, dnes známy ako iOS.

Samé tajomstvá

Spoločnosť označovala vývoj revolučného zariadenia ako „Project Purple“ a Jobs nechal Fostallovi pomerne voľnú ruku. Jediné obmedzenie bolo, že ľudia pracujúci na telefóne nemohli pochádzať z iných firiem a všetci museli byť zamestnanci Apple.

Či ho milujete alebo nenávidíte, prvý iPhone bol revolučným telefónom (zdroj: Appleinsider.com) Zdroj: Appleinsider.com

Všetko sa držalo v prísnej tajnosti a to nielen pred vonkajším svetom, ale aj pred samotnými zamestnancami. Vyskladaný tím vraj ani nevedel, na čom presne pracuje. Forstall im len prezradil, že firma vyvíja „úžasný a nový produkt“ a ak sa chcú k nemu pripojiť musia počítať s tým, že budú tvrdo pracovať. A to aj v noci či cez víkendy počas niekoľkých rokov.

Forstall tiež prezradil, že vývoj telefónu prebiehal pod ochranou. Na práce mali vyhradenú celú jednu budovu, ktorá bola uzamknutá a nikto nepovolaný do nej nemal vstup. V priestoroch boli čítačky identifikačných preukazov a kamery. V niektorých prípadoch museli zamestnanci ukazovať svoje identifikačné karty aj päť či šesťkrát.

K informáciám Forstalla prispel svojou troškou aj dnes už bývalý inžinier z Apple Terry Lambert. Ten sa na diskusnej stránke Quora rozhovoril o vzniku vôbec prvého iPhonu. Lambert mal vo firme za úlohu programovať kernel (jadro) operačného systému OS X pre počítače a uviedol, že z celkového počtu riadkov kódu má on na svedomí asi šesť percent. Ročne teda napísal asi 100 000 riadkov kódu.

Kompletné predstavenie originálneho iPhonu so Stevom Jobsom:

Veľká porcia z týchto riadkov bola podľa jeho slov použitá aj pri vývoji operačného systému iOS pre mobilné zariadenia Apple. Lambert sa k tímu pripojil pomerne neskoro. Na starosti mal hlavne debuggovanie kódu.

Vysoká ochrana

Slova Lamberta však potvrdzujú tvrdenia Forstalla o opatrnosti Apple. Lambert údajne ani nemal priamy prístup k samotnému iPhonu, debuggovanie vykonával vzdialene cez akýsi terminál. Samotné prototypy boli zahalené v čiernych kusoch látky, aby nebolo nič vidieť a nevidel ani žiadne označenia zariadení.

Počas svojej práce na iPhone Lambert musel podpisovať množstvo NDA (dohoda o mlčanlivosti) a pracoval v „tajnom laboratóriu“, ktoré bolo umiestnené v bežnom laboratóriu. Tiež uviedol, že Apple mal vo zvyku dávať rovnakým projektom rôzne kódové označenia a mohlo sa tak stať, že dvaja zamestnanci pracujúci na rovnakom projekte ani nevedeli o tom, že na ňom spolupracujú.

Čítajte aj Príslušenstvo pre iPhone prenáša bozky k príjemcovi