3.1.2017 02:00 | MobilMania
Odporúčame

Orange: Spustíme volania cez 4G i Wi-Fi. Príjmy budú rásť najmä z dát

Zdroj: redakcia

Operátor hovorí, že klientom prinesie nové služby. Pozrite si rozhovor s providerom.

Aj tento raz si redakcie Živé.sk a MobilMania pripravili pre svojich čitateľov sériu rozhovorov s najväčšími telekomunikačnými poskytovateľmi na Slovensku.

Už štvrtý ročník rozhovorov zverejňujeme od Vianoc až do tretiny januára.

Na naše otázky odpovedala hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

ilustračná snímka Zdroj: redakcia

Aké novinky ste klientom počas roka priniesli?

Máme za sebou veľmi bohatý rok – rok bohatý na zmeny a aktivity. Chceme, aby služby digitálnej doby boli pre zákazníkov dostupnejšie a zrozumiteľnejšie.

  • Nové paušály Flex, Max a Data Max
  • Nový koncept konvergentných ponúk Orange Mix, ktorými sa mení spôsob zvýhodňovania zákazníkov, ktorí sa rozhodnú pre kombináciu mobilných aj fixných služieb.
  • Nové typy služieb: Internet do auta, Môj glukomer, GPS lokátor
Čítajte aj Orange zmení svoje paušály. Zvieratká končia

Počas uplynulého roka všetci operátori budovali LTE siete. Plánujete výrazne zvyšovať rýchlosti? Môžete uviesť, aké pokrytie by mohla 4G sieť na konci budúceho roka dosiahnuť?

Zvyšovanie rýchlostí, rovnako ako aj rozširovanie pokrytia nielen plánujeme, ale to aj neustále robíme. Už dnes máme v 4G pokrytí 80 percent populácie, 139 miest a 1 128 obcí. V 4G+ pokrytí (225 Mbit/s) máme 25 percent populácie. Pokrytie širokopásmovým mobilným internetom od Orangeu, teda kombinované pokrytie 3G a 4G siete, je najväčšie na Slovensku a už prekročilo 95 percent populácie.

Do konca roku 2018 plánujeme 95 percent pokrytie 4G sieťou.

Očakávate, že v roku 2017 bude rásť dátová spotreba zákazníkov? Uvažujete nad výrazným zvyšovaním objemov dátových balíčkov? Myslíte si, že sú aktuálne veľkosti balíkov dostatočné?

Dátová prevádzka našich zákazníkov rastie každým rokom. Dôvodom je stále rozširujúce sa pokrytie 4G siete, čím sprístupňujeme rýchle dáta do nových oblastí a novým zákazníkom. Preto aj budúci rok opäť očakávame rast dátovej prevádzky najmä v 4G sieti.

Aktuálne portfólio dátových služieb dostatočne pokrýva potreby zákazníkov. Samozrejme, zvyšovaním objemu dátovej prevádzky budú rásť aj nároky na poskytovanie vyšších objemov dát v balíčkoch, preto budeme naďalej pozorne sledovať správanie sa zákazníkov a naše služby prispôsobovať ich potrebám.

Čítajte aj Orange Mix: Tri balíky služieb k paušálom. Pozrite si, čo ponúkajú

Aké novinky plánujete pri mobilných službách tento rok? Plánujete počas spustiť službu VoLTE či Voice over Wi-Fi (pripojenie mobilu do vašej siete cez Wi-Fi)?

Áno, v priebehu roku 2017 plánujeme spustiť aj VoLTE aj VoWiFi.

Ako vás počas roka ovplyvnil 4. operátor na trhu?

Štvrtý operátor nás výraznejšie neovplyvnil. Orange sa zameriava na iné segmenty zákazníkov, predovšetkým na tých, ktorí majú vysoké nároky na kvalitu a dostupnosť služieb.

Čítajte aj Telekom: Výnosy operátorov stále klesajú. VoLTE asi budúci rok

EÚ rozhodla, že od polovice roka 2017 by mali čiastočne skončiť roamingové poplatky v celej únii. Uvažujete o tom, že všetky takéto poplatky zrušíte ešte v prvej polovici roka 2017?

Orange dlhoročne ide nad rámec regulácie a svojim zákazníkom prináša komunikáciu v roamingu za výhodnejšie ceny ako sú regulované.

Môžete nejako zhodnotiť mobilný trh všeobecne? Myslíte si, že bude rásť priemerný výnos na zákazníka, penetrácia služieb a podobne?

Celosvetovým trendom na telekomunikačnom trhu je konvergencia, ktorá znamená spájanie pevných a mobilných služieb. Tento trend sa začína postupne udomácňovať aj na Slovensku. Aj v závislosti od tohto trendu, ako aj iných externých faktorov ako napríklad regulácia, bude závisieť celkový vývoj ARPU. V poslednom období dochádza k postupnému spomaľovaniu poklesu ARPU a veríme, že tento trend bude pokračovať aj v budúcom roku.

Čítajte aj O2: Budúci rok sa zameriame na pevné LTE a televíziu

Plánujete rozširovať svoje portfólio služieb zo sféry informačno-komunikačných technológií (ICT), respektíve služieb mimo mobilnej a fixnej komunikácie?

Áno, máme ambíciu pracovať so širokým porfóliom ICT služieb pre rôzne segmenty. V nastávajúcom roku ich začneme postupne predstavovať. Základom budú služby, ktoré zákazníci primárne potrebujú pre kontinuitu biznisu ich spoločnosti, vylepšená virtualizácia, služby v oblasti zálohovania či tzv. „disaster recovery”.

Plánujete sa počas budúceho roka pustiť do nových odvetví? Máme na mysli najmä zdravotníctvo, bankovníctvo, riešenia pre špecifické typy firemných zákazníkov a pod.

Našim zákazníkom plánujeme v blízkej budúcnosti poskytovať finančné služby, služby automatizácie a bezpečnosti domácností, internet vecí a M2M riešenia (komunikácia stroj – stroj, pozn. red.)

Už sme uviedli Môj glukomer a GPS lokátor, čo sú prvé lastovičky v oblasti pôsobenia nových služieb.

Kde vidíte potenciál na rast výnosov u zákazníkov? Môže ísť stále o klasické telefonovanie, SMS? Nakoľko vedia rásť dáta? Alebo pôjde skôr o nové služby a produkty?

Hlavným zdrojom rastu výnosov v budúcnosti budú dáta. Medziročne neustále rastie aj počet zákazníkov využívajúcich dáta, aj ich spotreba. Ďalším zdrojom rastu bude rastúci počet zákazníkov, ktorí budú od nás využívať viaceré telekomunikačné služby vrátane pevného internetu a TV.

V budúcnosti zohrajú kľúčovú úlohu aj úplne nové služby, na ktoré sa telekomunikační operátori pripravujú ako v oblasti B2B tak aj B2C.

Čítajte aj Orange pokryl 4G sieťou 80 percent ľudí

Akým službám predpokladáte „boom“ a zatiaľ na trhu chýbajú?

Jednou z atraktívnych oblastí v budúcnosti je určite oblasť inteligentných služieb (v rámci IoT), ako aj mnohé ICT služby.