10.1.2017 13:43 | MobilMania
Odporúčame

Vyskúšajte: Štát nás upozorní na nehody aj policajné hliadky na cestách

Zdroj: redakcia

Správy o dianí na cestách sú dostupné cez web aj mobilnú aplikáciu.

Ministerstvo dopravy spustilo do prevádzky Národný systém dopravných informácií (NSDI). Štát vďaka nemu dokáže prepojiť informácie o dianí na cestách. V ucelenej podobe sa k nim dostane každý.

V systéme sú informácie z rôznych zdrojov, vrátane tých, ktoré doteraz štát nemal. Základ tvoria štandardné dáta od Slovenskej správy ciest a Národnej diaľničnej spoločnosti. Sú v nej aj údaje z aplikácie Waze, SHMÚ či železníc. Podkladové mapy, ktoré aplikácia využíva, dodala Slovenská správa ciest.

Čítajte aj Dáta potrebujeme, ale appka štátneho dopravného systému je nezmysel

Ministerstvo dopravy vyhlásilo, že systém poskytuje aj informácie, ktoré komerčne dostupné aplikácie s podobným zameraním ako Waze nemajú – napríklad informácie o pohybe kamiónov z mýtneho systému.

fotogaléria
Štátne dopravné informácie platné pre celé Slovensko je možné nájsť na stránke odoprave.info Zdroj: redakcia

Aplikácia je už dostupná

Informácie o doprave sú dostupné cez webovú stránku odoprave.info a cez mobilnú aplikáciu s názvom O doprave. Jej tvorcom je spoločnosť Slovak Telekom. Zverejnenili ju včera.

Je dostupná v príslušných obchodoch pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS. Jej veľkosť je asi 12 MB – potrebujete byť pripojený na internet, aby vám fungovala. Služby na vyhľadávanie trasy vyžadujú aj určenie polohy používateľa cez GPS.

fotogaléria
Aplikácie sú už dostupné na stiahnutie pre mobily so systémom Android a iOS Zdroj: redakcia

Aplikácia má jednoduché a graficky ucelené rozhranie. Základom je obrazovka s okamžitými výstrahami vo vašom okolí. Môžete zadať aj trasu – aplikácia vo forme mapy zobrazí všetky aktuálne udalosti, ktoré vás môžu na ceste čakať. V detaile každej udalosti sa dá označiť, či je ešte aktuálna. 

V aplikácii sú dostupné mnohé pokročilé nastavenia. Je tam napríklad okruh od našej polohy v kilometroch. Aplikácia vyfiltruje pre vás dôležité informácie. Netradičné je, že od začiatku aplikácia umožňuje odosielanie anonymných informácií o polohe používateľa. Až dodatočne je takéto zdieľanie dát možné vypnúť.

Doplnené 10. januára o 18:00: Počas prvého testu aplikácie, v čase, keď ešte nebola verejne známa, sme nezaznamenali žiadne problémy s rýchlosťou. Načítavanie máp aj jednotlivých bodov bolo porovnateľne rýchle ako pri prvom spustení Google Maps resp. aplikácie Waze (tieto aplikácie si dáta ukladajú a pri dennom používaní sú rýchlejšie).

Keď sme aplikáciu skúsili pred šiestou hodinou večer, kedy už bola medializovaná, všimli sme si citeľné spomalenie. Načítavanie mapy Bratislavy s príslušnými dopravnými hlásenami trvalo 10-20 sekúnd, rovnako si bolo treba počkať na zobrazrenie jednotlivých bodov.

fotogaléria
Pomocou ikon sú na mape znázornené nehody, vozidlá údržby či dokonca policajné hliadky Zdroj: redakcia

Aj pokročilé informácie

V aplikácii sú integrované aj meteorologické výstrahy od SHMÚ s platnosťou až na tri dni dopredu. Po kliknutí na konkrétnu ikonu s výstrahou sa zobrazia podrobnosti, v ktorých je uvedený typ výstrahy, jej trvanie aj stupeň.

fotogaléria
Podrobné informácie o výstrahách od SHMÚ Zdroj: redakcia

Nájdete v nej aj informácie o verejnej doprave. V čase testu sme mali iba informácie zo železničnej dopravy. Vybrať sa dá štartovacia a cieľová destinácia – aplikácia priamo zobrazí informáciu o meškaní vlakov, aj všetky zastávky konkrétneho vlaku.

fotogaléria
Do mobilu dostanete aj informácie o meškaniach vlakov Zdroj: redakcia

V aplikácii sú aj integrované informácie o cyklotrasách vrátane ich detailného popisu. Okrem dĺžky či typu povrchu aplikácia poskytne aj informáciu o náročnosti danej trasy.

fotogaléria
Aplikácia sprostredkuje aj informácie o cyklotrasách Zdroj: redakcia

Na štátnych mapách si je možné nechať zobraziť aj rôzne body záujmu z oblasti dopravy, zdravia, športu či turistiky. Problémom ale je, že sa na ne nedá kliknúť pre ďalšie informácie.

Na mape tak napríklad vidíte, že sa v nejakej lokalite nachádza parkovisko. Neviete už ale, či ide o garáž alebo otvorené státie, či je platené alebo zadarmo a dokonca ani to, či je súkromné alebo verejné. Na mape sú takto zaznačené aj plne súkromné garáže, kde nie je žiadna možnosť verejného parkovania.

Systém za vyše 14 miliónov

Verejné obstarávanie na Národný systém dopravných informácií vyhlásil rezort ešte v roku 2013. O jeho vybudovaní sa hovorilo už niekoľko rokov predtým. V súťaži nakoniec vyhrala spoločnosť Slovak Telekom. Zmluvu so štátom uzavrela 21. januára 2015.

Celková suma za vytvorenie systému bola 14,165 milióna eur. Zákazka bola financovaná zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prevádzka systému má vyjsť na asi milión eur ročne.