23.1.2017 01:00 | MobilMania

Lineage OS: Prvé oficiálne zostavenia budú dostupné už v najbližších dňoch

Zdroj: GitHub

Okrem mena a frekvencie vydávania nových verzií systému sa toho pre používateľov príliš veľa nezmení.

Hoci prvé verzie systému Lineage OS vytvorili nadšenci už pred pár týždňami , v nasledujúcich dňoch by sme sa mali dočkať premiéry oficiálnych zostavení. Upozornili na to autori projektu prostredníctvom svojho blogu s dodatkom, že ich infraštruktúra je už plne funkčná .

V prvej várke bude podporovaných viac ako 80 zariadení schopných „utiahnuť“ Android Marshmallow a Android Nougat. Na rozdiel od pôvodného CyanogenModu, kedy bola nová verzia systému dostupná každý večer, ale budú zostavenia Lineage OS vydávané týždenne.

Čítajte aj Mobilný systém Lineage OS ožíva, dostupné sú prvé neoficiálne zostavenia

Navyše, štandardnou súčasťou ROM už naďalej nebudú root práva, ktoré si tak používatelia budú musieť v prípade záujmu manuálne doinštalovať. Ak si ale zostavenia nadšenci vytvárajú zo zdrojových kódov sami, stačiť by malo použitie príkazu „export WITH_SU=true“ pred samotným vybudovaním projektu.

Logo Lineage OS, nástupníka bývalého CyanogenModu (zdroj: GitHub) Zdroj: GitHub

Dočasný nástroj na prechod

Najbližšie dva mesiace však bude okrem štandardných zostavení dostupný aj špeciálny nástroj. Ten by mal používateľom CyanogenModu umožniť inštaláciu Lineage OS aj bez vymazania partície „data“, teda so zachovaním nastavení a nainštalovaných aplikácií.

Nakoľko ale ide o experimentálny nástroj, po jeho inštalácii bude na obrazovke zobrazovaný „škaredý vodoznak“. Účelom banneru má byť zabránenie využitiu nástroja na trvalú migráciu a teda aj prípadným problémom. Vymazanie dát tak bude pri prechode skôr či neskôr nevyhnutnosťou.