31.1.2017 00:05 | MobilMania
Odporúčame

Aj slovenské O2 tento rok spustí volania cez 4G sieť

Zdroj: Shutterstock.com

Všetci operátori nasadia volania v LTE sieti počas tohto roka.

Mobilný poskytovateľ O2 počas tohto roka nasadí technológiu VoLTE, ktorá umožňuje telefonovať priamo v 4G sieti operátora. Pripojí sa aj Orange a Telekom.

„Technológiu VoLTE intenzívne testujeme a chceme spustiť v priebehu tohto roka. Naším cieľom je, ako sme už spomínali, priniesť ju tak, aby bola nielen stabilná, ale priniesla aj skutočnú úžitkovú hodnotu,“ povedala pre Živé.sk a MobilManiu hovorkyňa O2 Tereza Molnár.

Pre viac zariadení

Podľa zástupkyne O2 chce spustiť operátor službu, ktorú bude môcť využiť viacero dostupných zariadení. Koľko, nehovorí. Rovnako nespresňuje, či služba príde ešte v tomto polroku.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

VoLTE pred pár dňami spustilo české O2, ktoré má rovnakého vlastníka. Operátor hovorí, že u našich susedov boli spustené volania cez 4G vzhľadom na potreby ich trhu. České O2 má totiž LTE sieť už pre viac ako 95 percent populácie , naše iba pre 70 percent . V Česku spustilo O2 službu ako posledný poskytovateľ.

„Zároveň je prirodzené, že spusteniu VoLTE na Slovensku predchádza jeho pilotná prevádzka v Českej republike. Práve postupná implementácia procesov je jedna zo synergií, ktoré nám spojenie prináša,“ dodala Molnár.

Zatiaľ iba 4ka

Na Slovensku ponúka volania cez 4G sieť iba najmladší operátor 4ka . Tá technológiu priniesla  v októbri a zatiaľ funguje iba na jedinom zariadení. Implementovaná je v celej sieti.

fotogaléria
Na Slovensku ponúka volania cez 4G sieť iba operátor 4ka Zdroj: redakcia

Blízko nasadenia je už aj Orange , ktorý ju chce spustiť v najbližšom období. „VoLTE spustíme v prvom kvartáli 2017,“ povedal pre Živé.sk a MobilManiu technický riaditeľ Orangeu Ivan Golian. Hovorkyňa operátora Alexandra Piskunová plán potvrdila.

Telekom v rozhovore naznačil , že k spusteniu spomínanej technológie príde tento rok. Aktuálne o detailoch nehovorí. „Detailné informácie o VoLTE, jeho fungovaní v sieti Telekomu či podporovaných zariadeniach uvedieme pri štarte služby,“ povedal hovorca Telekomu Michal Korec.