30.1.2017 18:05 | MobilMania

Pôvod použitého iPhonu si už neoveríte. Apple webový nástroj bez vysvetlenia zrušil

Zdroj: Apple

Stránka predstavovala jediný spôsob, akým bolo možné legitímnosť predajcu overiť ešte pred kúpou.

Spoločnosť Apple zrušila stránku www.icloud.com/activationlock (verzia vo vyrovnávacej pamäti ), pomocou ktorej si ešte donedávna mohli záujemcovia o kúpu použitého Apple produktu overiť úmysly predajcu iba zadaním sériového čísla alebo IMEI kódu zariadenia.

Ako upozornil web 9To5Mac, daná URL adresa už niekoľko dní zobrazuje správu o chýbajúcom obsahu. Zmizli takisto jej odkazy z anglickej verzie webov Applu . Zaujímavosťou ale je, že v čase písania článku sa na slovenských stránkach Applu prepojenie na nástroj stále nachádzalo, hoci nefungovalo.

Hoci na anglických stránkach firmy už zmienku o webovom nástroji nenájdete, slovenský web zostal bez zmeny (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Zbraň proti zlodejom

Úlohou webového nástroja bolo upozorniť na ukradnuté alebo inak neprávom nadobudnuté zariadenia ešte pred ich kúpou nič netušiacim zákazníkom. Stránka dokázala overiť stav funkcie Zámok aktivácie , ktorá vyžaduje zadanie prihlasovacích údajov Apple ID pôvodného majiteľa napríklad pri pokuse o vymazanie smartfónu či jeho opätovnej aktivácii.

Predpokladá sa totiž, že čestný predajca obsah zariadenia pred odovzdaním novému majiteľovi vymaže, čo automaticky vypne aj funkciu Zámok aktivácie. Naopak, zlodej či nálezca, ktorý prihlasovacie údaje nepozná, Zámok aktivácie vypnúť nevie.

Čítajte aj Apple uvoľnil testovaciu verziu iOS 10.3, toto prináša

Na záver dodajme, že samotná funkcia Zámok aktivácie zrušená nebola a funguje ďalej. Neexistuje  už len spôsob, ako jej stav overiť pomocou IMEI či sériového čísla cez internetový prehliadač.