2.2.2017 12:38 | MobilMania

OnePlus a Meizu vraj podvádzali v porovnávacích testoch

Zdroj: Meizu

Takt procesora sa v určitých aplikáciách nevracia na štandardné hodnoty, ale drží sa vyššie.

Členovia komunity XDA objavili podozrivé správanie u dvojice špičkových smartfónov výrobcov Meizu a OnePlus. Ide konkrétne o modely Meizu Pro 6  a OnePlus 3T, pričom analýza sa zameriavala na druhý menovaný telefón.

Čítajte aj Nový OnePlus 3: Kvalita a výkon stúpa, cena ostáva

Pri rozbore frekvencie čipsetu a throttlovania (podtaktovania čipu v snahe predísť poškodeniu) spôsobeného prehrievaním bolo náhodne zistené, že pri určitých aplikáciách a benchmarkoch telefón zvyšuje frekvenciu SoC. Vyšší takt pritom drží dlhšiu dobu, počas ktorej je aplikácia či test spustený.

OnePlus 3T si v testoch pomáha vyššími frekvenciami (zdroj: xda-developers) Zdroj: XDA Developers

Znamená to, že telefón si umelo pomáha a snaží sa poskytnúť čo najvyšší výkon. Rovnaké správanie vykazoval aj Meizu Pro 6. V prípade OnePlus to vyzerá tak, že len čo telefón identifikuje niektorý z programov Geekbench, AnTuTu, Quadrant, Androbench, Vellami či GFXBench, prepne sa do výkonnejšieho režimu.

Čítajte aj Meizu Pro 6: Kovové telo aj nevšedný fotoaparát

Výrobca potvrdil zvyšovanie výkonu, no vysvetľuje to tým, že ide o funkciu v OxygenOS, ktorá má pomáhať pri hrách a iných náročných aplikáciách, tak aby mali používatelia lepší zážitok z mobilu. Aktualizácia nadstavby by však mala spôsobiť, že funkcia nebude aktívna pri spúšťaní benchmarkov.