2.2.2017 14:59 | Bleskovky MobilMania.sk

Pozor na údajné výhry od Alzy. Útočníci zbierajú údaje o kreditkách

Zdroj: Eset

Kriminálnici namiesto mena Českej pošty stavili na známy e-shop.

Autori škodlivej aplikácie, ktorá sa vydáva za oficiálny softvér Českej pošty , zmenili taktiku. Tentoraz zneužívajú značku najväčšieho internetového obchodu Alza a namiesto informácie o nedoručenej zásielke sľubujú výhru. Upozornila na to spoločnosť Eset.

„Gratulujeme! Vyhrávate nákup v hodnote 500 Kč. Pokiaľ do 12 hodín uskutočníte objednávku cez našu aplikáciu, bude celkom zadarmo,“ píše sa v podvodnej SMS správe, v ktorej sa ešte nachádza priamy odkaz na spomínaný nebezpečný softvér.

fotogaléria
Podvodná SMS správa, ktorá sľubuje výhru od Alzy (zdroj: Eset) Zdroj: Eset

Nechýba mimozemšťan

„Po inštalácii sa na displeji zobrazí ikona, ktorej súčasťou je Alza mimozemšťan,“ popisuje analytik škodlivého kódu Esetu Lukáš Štefanko.

fotogaléria
Infiltrácia zneužíva meno e-shopu Alza (zdroj: Eset) Zdroj: Eset

Rovnako ako v prvom prípade aplikácie Pošta Online je cieľom malvéru odcudziť údaje o platobných kartách, ktoré človek používa pri platbách na mobilnom zariadení.

Oklamať ho majú legitímne vyzerajúce okná, ktoré sa zobrazia po spustení aplikácií Google Chrome, PayPal alebo Obchod Play.

Čítajte aj Alza a nákup cez ISIC? Pozor na prirážku namiesto zliav

Vykradne kontakty

Hrozba zároveň zašle útočníkovi kontakty uložené na infikovanom zariadení a dokáže na ne odoslať podobné SMS správy. Ich obsah sa navyše môže meniť, takže nie je vylúčené, že kriminálnici použijú opäť iný podvod.

Infiltrácia taktiež vie zmeniť PIN kód, vďaka čomu používateľovi obmedzí používanie telefónu.